A tavalyi év legjobb nemzetközi és hazai dokumentumfilmjeit láthatjátok az Arénában január utolsó hetében - Socfest

A tavalyi év legjobb nemzetközi és hazai dokumentumfilmjeit láthatjátok az Arénában január utolsó hetében

Olvasási idő: 4 perc

Idén immár hatodik alkalommal kerül megrendezésre Magyarország legragosabb nemzetközi dokumentumfilm szemléje, a Budapest International Documentary Festival (BIDF) január 27-e és február 2-a között a Cinema City Arénában.

A filmfesztivál a glóbusz legújabb és legrangosabb dokumentumfilmjeit vonultatja fel, a rendezvényre pedig meghívást kapnak az alkotók is, akikkel a vetítések utáni közönségtalálkozón ismerkedhetünk meg. Ezek az események kiváló alkalmat nyújtanak arra, hogy még mélyebb betekintést kapjunk a bemutatott történetek hátterébe, a munkálatok kulisszatitkaiba, vagy további érdekes részleteket tudhassunk meg az egyes alkotások vászonra vitelének munkálatairól.

A filmek idén is tematikus szekciókba vannak rendezve, a fesztivál végén pedig, egy öt főből álló nemzetközi szakmai zsűri fog díjazni, egy adott alkotót szekciónként. Az idei BIDF-en az egész estés filmek kategóriájában négy különböző szekcióba kerültek besorolásra a művek.

A Harc a szabadságért szekcióba tartozó filmek témája az emberi jogokért való küzdelem, az elnyomás elleni harc, a szólásszabadság, a háború, az érdekérvényesítés témáit ölelik fel.

Az elmúlt évek Európát egyik leginkább foglalkoztató problémája, a Földközi-tengeren, illetve a Balkánon keresztül a kontinensre érkező menekültek ügye. Hazánk szerepéről ebben a migrációs folyamatban a legtöbb részletet, Hassan Fazili, Éjszakai vándorok (Midnight Traveller) című filmje árul el számunkra. Fazili menekülni kényszerül Afganisztánból, miután a tálibok vérdíjjat tűztek ki a fejére bosszúból egyik filmje miatt, amelyben egy hitehaggyott tálib parancsnokot mutat be. Fazili és családja akkor dönt úgy, hogy nekivágnak a veszélyes útnak Európába, amikor a tadzsikisztáni hatóságok vissza akarják őket küldeni Afganisztánba. Az évekig tartó vándorút számtalan viszontagságán, zord körülményein, az őket fenyegető veszélyeken és rosszindulaton a család összetartó ereje segíti túl a szereplőket. Az afgán rendező filmje a Sundance nemzetközi filmfesztivál különdíjja mellett még egy tucat másik fesztiválon nyert valamilyen elismerést.

Midnight Traveler

Aleppót, a 7000 éves várost, Szíria prosperáló metropoliszát, a kereskedelem és a kultúra térségbeli központját, földi pokollá változtatta a szír polgárháború évtizede. A város lakossága a 2010-es 4 és fél millióról nagyjából a harmadára csökkent, a városban maradtak közül ezrével haltak meg a civilek a szír kormányerők és az őket támogató orosz repülőgépek által elkövetett bombázásokban. Annak ellenére, hogy a városban már nem maradt ép épület, sokan még mindig kitartanak és nem hagyják el otthonaikat. Közéjük tartozik a fiatal szír nő Waad al-Kateab is, aki öt év eseményeit dokumentálta kamerájával, majd szerkesztette össze egy filmmé, Kislányomnak, Samának (For Sama) címmel. Waad folyamatos bombázások közepette éli napjait, esik szerelembe, majd megy hozzá egy helyi orvoshoz, akitől pedig gyereke születik. Waadnak döntenie kell, hogy maradjon-e továbbra is a városban, veszélyeztetve ezzel kislánya életét, vagy meneküljön és próbáljon biztonságosabb helyet találni számukra, feladva ezzel a szabadságukat és az otthonukat. Waad al-Kateab filmje számos díj mellet tavaly a Cannesi Filmfesztiválon közönségdíjat nyert dokumentumfilm kategóriában.

For Sama

A Harc az identitásodért szekcióban, a küzdelem a külső szintérről a belső szintérre helyeződik át. Olyan emberek kapnak főszerepet ezekben a dokumentarista riportfilmekben, akik vagy keresik a saját identitásukat, korábbi traumáikkal kell megbírkózniuk, hogy önazonosak lehessenek, vagy éppen azért küzedenek, hogy visszaszerezzék azt az identitást, amitől korábban megfosztották őket.

Az Álom – élet (Life is but a Dream) című film a migrációnak egy igen sajátos formáját mutatja be, a fiatal ultraortodox amerikai zsidó családfő Gedalia példáján keresztül. Gedalia úgy dönt, hogy maga mögött hagyja az Egyesült Államok kapitalista társadalmát, és a Szentföldön, azon belül is a Megszállt Palesztin Területeken kezd új életet. Gedalia mindent feláldoz annak érdekében, hogy puszta kézzel építse fel családja új otthonát, egy olyan területen, ahol ezt számára törvény tiltja. A West Bank területre érkező zsidó telepesek életének mindennapi részét képezik a konfliktusok, a félelem, a létbizonytalanság.

Life is but a Dream

Jonathan Agassi, izraeli meleg pornósztár, és eszkortfiú életének nyolc évét öleli fel a Megmentőm: Jonathan Agassi (Jonathan Agassi Saved My Life) című meglehetősen provokatív témájú, helyenként már-már visszataszító, de mégis nagyon emberi film. Jonathan rendkívül sikeres a szakmájában, őszinte és bensőséges kapcsolatot ápol édesanyjával, akivel együtt él tel-avivi otthonában, de gyerekkori traumái, és belső vívódásai nem hagyják őszintén örülni sikereinek. Jonathan kábítószert használ arra, hogy elcsitítsa magában az őt rendre felkavaró érzelmi viharait, de egy rosszul sikerült drogtúra után kénytelen szembenézni a rideg valósággal.

Jonathan Agassi Saved My Life

A Harc a gyermekedért szekció filmjei a szülő-gyerek kapcsolat néhány tanulságos és megrendítő példáját tárják a nézők elé. Láthatunk fiatal szülőket ahogy igyekeznek megbírkózni a nem várt gyermekáldás okozta nehézségekkel, vagy kettészakított családokat, akik próbálnak újra egymásra találni.

Az Egy család / egy gyerek ország (One Child Nation) című film a hosszú évtizedeken át tartó egy gyermekes családpolitikát és annak a kínai társadalomra gyakorolt hatását mutatja be. Nanfu Wang Amerikában élő kínai rendezőnő visszatér hazájába, hogy számos, az állam által kikényszerített egykézés következtében, derékba tört életutat tárjon a nézők elé. A diktatúra által átmosott elméjű embereket a könyörtelen propaganda saját családjuk ellen fordította, sterilizáltatta, vagy arra kényszerítette, hogy megváljon saját gyermekétől. A kínai társadalomban az egykézés családpolitikája olyan torzulásokat okozott, amelyek végül az államot is arra késztette, hogy felhagyjon az egy család / egy gyerek politikájával.

One Child Nation

A Harc az álmaidért szekció olyan embereket mutat be, akik mindent feláldoznak azért, hogy megvalósítsák álmaikat. Az áhított cél elérése sok lemondással és áldozattal jár, amik rendre próbára teszik a szereplők idegeit. Rengeteg türelemre is szükség van ahhoz, hogy az ember ki tudja várni mire beérik munkájának gyümölcse.

A Száguldó Család (Born 2 Drive) című alkotás, a világ legfiatalabb rallycross versenyzője, a 15 éves ifjú norvég tehetség, Oliver Solberg küzdelmét mutatja be. Oliver gyorsaságát és kivételes képességeit, bár mindenki elismeri, még ez sem elég, ha az ember édesapja nem más, mint Petter Solberg, háromszoros rally világbajnok. Oliverre hatalmas nyomás nehezedik, hogy be tudja bizonyítani, legalább akkora tehetség, mint amekkora apja volt egykor.

Born 2 Drive

Egyelőre ennyit kedvcsinálóként az egész estés filmek négy versenyszekciójához. A BIDF egy teljes héten át tartó filmmustráját, hétfőn este héttől, a Méz – Királynő (Honeyland) című film vetítésével nyitják meg a Cinema City Arénában. Mindenkinek szeretettel ajánljuk a rendezvényt.