5+2 túra Budapesten és környékén - Socfest

5+2 túra Budapesten és környékén

Olvasási idő: 10 perc

Szép idő van, de nem akarsz több órát utazni egy kis természetjárásért? Kezdőknek és haladóknak egyaránt szól a cikk. Budapesten és környékén számtalan hely kínál lehetőséget a kirándulni vágyóknak. Nekem egyszerűbb volt teljesítménytúrát társítani hozzájuk, de a számomra legkedvesebb helyeket külön megemlítettem. Szakadj ki a városból és irány az erdő!

BUÉK 20

Hűvösvölgy - Nyéki-hegy - Vadaskerti-hegy - Határ-nyereg - Hármashatár-hegy - Fenyőgyöngye - Árpád kilátó - Apáthy-szikla - Ördög-árok - Széher út - Kuruclesi út - Budakeszi út - Tündér-hegy oldala - Szépjuhászné - Nagy-Hárs-hegy - Nagy-rét - Hűvösvölgy

Minden év nyitó túrája. Általában jeges, havas, meseszép téli tájban barangolhatunk. Nem kell félni, fázni senki se fog, ha mozog! Kedvenc helyeim közé tartozik az Árpád kilátó – Apáthy-szikla páros. Ha valakinek nincs kedve kimozdulni a fővárosból, nem akar különösebb erőfeszítést megtenni azért, hogy friss levegőn legyen, de szívesen sétálna egyet az erdőben, némi kilátással, akkor ide csábítom. Gyakorlatilag a 65A busz Fenyőgyöngyén rak le, ahonnan pillanatok alatt elérhető az Árpád kilátó, amely a Duna felé tekint. Onnan rövid idő alatt átlehet sétálni az Apáthy-szikálára, ahonnan gyönyörű kilátás nyílik a hegyekre, és kilátóikra. Egy erősebb lejtmenet a Nagybányai lépcső, Battai út és Battai lépcső kombinációja után máris a Nagyhíd megállóhoz érkezünk, ahonnan az 56-os és 61-es villamossal utazhatunk. Ennél egyszerűbb és rövidebb sétát egyenlőre nem tudok Budapesten belül.

Nagy-Hárs-hegy, Kaán Károly Kilátó

Cartographia-Budai kilátók

Normafa - János-hegy, Erzsébet-kilátó - Szépjuhászné - Nagy-Hárs-hegy, Kaán Károly-kilátó - Kis-Hárs-hegy, Makovecz-kilátó - Fekete-fej -Vöröspocsolyás-hát - Tarnai-pihenő - Nagy-Kopasz, Csergezán Pál-kilátó - Nagykovácsi

Az egyik kedvenc túrám, mint ahogy a neve is mutatja, a Budai-hegységben található kilátókat járja végig. Október közepén rendezik, idén kifejezetten szép, őszi tájat kaptunk az útvonalunkhoz. Bővebben a túráról ebben a cikkben olvashattok. Nem túl hosszú, de szintes túra, magyarán mászni kell benne, de hát a szép kilátás még szebb, ha teszünk is érte, nem? További két verziója választható: Extra (egyéni tájolással Budakeszi Vadaspark és Katonasírok), Super (Fenyőgyöngyétől Normafáig és a végtelenbe – mármint a sima avagy extra távon tovább). János-hegyen, nem messze a libegőtől található a Tündér-szikla. Remek kikapcsolódás lehet egy budapesti libegőzéssel egybekötve a Tündér-szikla megtekintése, egy sétával az Erzsébet-kilátóhoz.

Tündér-szikla

A Gyermekvasút nyomában

Széchenyi-hegy vá. - Széchenyi-emlék - Normafa mh. - Csillebérc vá. - Disznófő - Virágvölgy vá. - Makkosmária - János-hegy vá. - Erzsébet kilátó -Szépjuhászné vá. - Kaán Károly kilátó - Kis-Hárs-hegy, kilátó - Hárs-hegy vá. - Nagy-rét - Fazekas-hegy - Hűvösvölgy

Emlegettem már ezt a túrát, azt a cikket ezen a linken olvashatjátok. Fix távos, viszont van belőle éjszakai rendezés ugyanezen az útvonalon, csak fordított menetiránnyal. A célból ingyen lehet vissza kisvasutazni a rajtba. Én amúgy is nagy kedvelője vagyok a kisvasutaknak, szerintem bármikor, bármelyik ember szívesen felül ezekre az erdei járatokra. Természetesen nyáron sűrűbben jár, de télen is üzemel zárt, fűtött vagonokkal, menetrend és több infó a Gyermekvasút hivatalos honlapján.

Bia 25

Biatorbágy - Kő-orr - Dobogó-hegy - Nagy-mező - Sóskút - Kálvária-hegy - Benta-patak - Biai-horgásztó - Nyakas-kő - Madár-szirt - Rédey-kút -Szily kápolna - Lőtér - Biatorbágy

Középiskolás koromban találkoztam vele, az első teljesítménytúrám volt és sokáig az egyetlen, amire évente eljártam. Pár éve van belőle rövidebb táv ‘Bia felező’ néven, amikor én voltam, ilyen opció még nem létezett. Nem azt mondom, hogy bakfitty, mert azért még is csak majdnem 25 km gyaloglás, de nyugodt szívvel merem ajánlani avatatlan lábaknak is. Van benne pár kellemetlen emelkedő, de amúgy jó a szint elosztása, és cserébe szép kilátást kapunk. A Nyakas-kő már önmagában is egy érdekes természeti képződmény, érdemes szemügyre venni közelebbről is.

Nyakas-kő

Kevély Körüli Kevergés

Pilisborosjenő - Köves-bérc - Malom-erdő - Jenői-torony - Solymári-völgy - Szódás-bg. - Kevély-nyereg - Mackó-barlang - Csobánkai-nyereg - Szent-kút - Csobánka - Csúcs-hegy - Majdán-nyereg - Kevély-nyereg - Zöld-barlang - Ezüst-Kevély - Pilisborosjenő - Magas-erdő - Egri vár - Teve-szikla - Kálvária - Pilisborosjenő

A második teljesítménytúrám. Nem volt jó ötlet, pöttyet erős a maga 30 km / 1125 m szintjével, de kicsit gyakorlottabb természetjáróknak nem lesz baja. Itt kifejezetten nagy hangsúlyt fektetnék a megfelelő lábbeli kiválasztására, mert a Kevélyről levezető út mészköves omladékkal telített, néhol meredek, kellemetlen a talaj. Annak ellenére, hogy baromira utáltam (főleg a bátyámat, hogy beválasztotta ezt másodiknak), annyira emlékezetes maradt a Malom-völgy, a meleg fenyőfa-illat, a Teve-szikla, az Egri-vár másolata, hogy nem tudok nemet mondani, ha erről a túráról van szó. Mellesleg van belőle rövidebb táv is, Kevély Alatti Bolyongás néven. Gyerekes családoknak ideális lehet, ha a kicsi már rendesen jár-kel, vagy egy hétvégi lazulós túrának is megfelelő.

Teve-szikla

Honvéd 20

Szentendre - Dera-híd - Kő-hegy - Lajos-forrás - János-forrás - Kő-hegy - Szentendre, vízmű - Szentendre

A Szentendrei Kinizsi Honvéd Sportegyesület szervezi, becsületkasszás, nincs szint idő, szép útvonalon barangol a Pilis Visegrádi-hegységben. Szintén több táv választható: 15/20/30/50 km. Kő-hegyen pár éve újították fel a menedékszállót, tiszta idő esetén jó messzire ellátni Szentendre felett. Közkedvelt helye a kisgyerekes családoknak, jó találkozópont, több irányba is lehet utat tovább tervezni, akár Dobogókőig is. Lajos-forrásnál bő hozamú forrásvíz csobog, sokan autóval járnak ide, hogy üres flakonjaikat friss vízzel töltsék meg.

Dera-patak mentén rálátás a Kő-hegyre

Piros 35

Csillaghegy - Ürömi műút - Ezüst-hegy - Nagy-Kevély - Kevély-nyereg - Majdán-nyereg - Berda pihenő - Csobánka - Csikóváraljai elágazás -Kiskovácsi - Tölgyikrek - Sikárosi-rét - Király-kút - Szőke-forrás-völgye - Dömös - Körtvélyes - Szakó-nyereg - Dobogókő

Gyalogoltál már Budapestről Dobogókőig? A Piros 35 pontosan ezt teszi. Közepesen nehéz / nehéz túra, fizikai erőnléttől függően, kezdőknek nem ajánlom. Nem muszáj rögtön 35-re menni, van ettől rövidebb, de jóval hosszabb táv is, egész pontosan hat közül lehet választani: Magyar Vándor 20, Piros 35/50A/50B/65/85. A 85-ös extrája, hogy futva is lehet teljesíteni. Október utolsó, vagy november első hétvégéjén rendezik meg. Általában köddel festett, tarka lombkoronával díszített reggeli hűsben indulunk meg, és mire felérünk az Ezüst-hegy tálcájára, kitisztul az idő. De volt már olyan is, hogy szó szerint a felhő fölé gyalogoltunk, és a szemközti hegycsúcs leskelődött ránk a fehér habból kibújva.

Szerintem a legkellemetlenebb része ennek a túrának a Dömös utáni felmászás egy meredek írtáson át. Amilyen rövid, annyira kegyetlen. Viszont ha azt leküzdötte az ember, meredekebbre már nem kell számítani egészen Dobogókőig. Szakó-nyeregtől Ilona-pihenőig egy kicsit még kellemetlen, de onnantól a hegygerincen gyalogolunk be egészen az Eötvös Lóránt Menedékházig. Kiegészítés: ha már Csillaghegy és HÉV, akkor Békásmegyer felett tornyosodik a Róka-hegyi kőbánya, érdemes megtekinteni, nagyon szép.

Róka-hegyi kőbányáról kilátás Békásmegyerre

A Pilis Visegrádi-hegységben további négy kedvencem van még, első sorban a Rám-szakadék, ahová először kisgyermekként vittek el a szüleim. Dömösről a legkönnyebb megközelíteni, és a Pilisi Parkerdő Zrt. kérésére csak felfelé szabad közlekedni rajta Dobogókő irányába. Mellette található a Lukács-árok, amelyen lefelé haladva visszajuthatunk Dömösre.

Jégszoknya a Rám-szakadékban

A következő közvetlenül Dobogókő alatt található, a Thirring-körút. Egy régi cikkemben már említést tettem erről a helyről, azt itt tudjátok elolvasni. A másik két helyet célszerű egyszerre és egy irányból megközelíteni. Dobogókőről kitekintve szemben látható Prédikálószék, valamint a Vadállókövek. Prédikálószékről meseszép kilátás nyílik a Dunakanyarra, a Vadállókövek pedig egy csodás, vulkanikus eredetű sziklacsoport, ahonnan Dobogókő irányába tudunk tekinteni és a Dunakanyar egy része is látható róla. Figyelem, amennyire szép, annyira veszélyes is! A Vadállókövek megmászását gyakorlottabb természetjáróknak ajánlom, kezdőknek csak és kizárólag abban az esetbe, ha elég elszántak és velük tart egy tapasztaltabb segítő is. Igazából felfelé talán könnyebb a Vadállóköveket megmászni, mint leereszkedni rajtuk, de mindkét esetben nehéz terepre kell készülni. Apropó, pont most lesz egy teljesítménytúra, ami erre barangol: http://www.teljesitmenyturazoktarsasaga.hu/tura?id=8099

Ne feledjük el, hogy ahogy az időjárás változik, úgy az erdő is, és nem neki kell hozzánk, hanem nekünk hozzá alkalmazkodni.

Vackor Tanya (Zselic)

Az útvonal terveket a Teljesítménytúrázok Társasága hivatalos oldaláról használtam fel. A fényképeket Zsilinyi Gergely készítette.