Star Wars – Az utolsó Jedik kritika - Socfest

Star Wars – Az utolsó Jedik kritika

Olvasási idő: 3 perc

Az utolsó Jedik jó irányba tolja a karaktereket és egy ígéretes kilencedik részt készít elő, de a cselekmény és a következetesség szenved a stáblistáig. Minél többet gondolok a látványra és a karakterekre, annál jobb a kedvem, minél többet a történet felépítésére, annál rosszabb. Spoiler alert!

Pozitívumok

A látványos, akciódús jelenetek közben tátva maradt a szám. Amikor a bombázókat szétlőtték a film elején, vagy amikor kettévágták Snoke hajóját, szemgazmussal ültem a székben. Luke arca, amikor Kylo visszaemlékezése szerint lecsap rá, az egyik legijesztőbb kép, amit nem horrorfilmben láttam.

A karakterekkel is jól bántak, bár Snoke eredetéről nem tudtuk meg semmit, ami nagy kár, mert egyes elméletek szerint egy ősi gonosz erővámpír, és érdekelt az igazság mögötte. Kylo Ren fejlődése valamennyire kárpótolt. Jó látni, hogy most már a saját szabályai szerint játszik és nem próbál bevágódni a sötét oldalon, miközben küzd a jósággal. Tökös lett, na!

Kylo Ren Az utolsó jedikben megtalálja az útját.

Rey kapcsolata a sötét oldallal volt szerintem az egyik nagy fordulat Az utolsó Jedik cselekményében. Nem egy hirtelen és akciódús pillanat miatt, hanem azért mert egy mára már elgyengült „jófiuk-rosszfiuk” klisét zárt le. Eddig mindig a sötét oldal volt a mumus, de már a személyes motivációk számítanak, ami élénkítette a történetet és jó lépés a jövőre nézve.

Rey a Star Wars nyolcadik részében leküzdi a jó-rossz klisévé vállt ellentétét.

Személy szerint pozitívumnak számítom Luke karakterét is. Vannak rajongók, akik nem akartak ilyen állapotban találkozni vele, főleg azok, akik még a megjelenésekor látták az eredeti trilógiát, de jobb így, mintha űrrambóként ledarálna mindenkit és csá.

Luke Az utolsó Jedik filmben megtört, de ez így van rendjén.

Negatívumok

Az utolsó Jedik egyetlen hatalmas hibával küzd, de ez mindent megmérgez. Egyfajta következetlenségtől szenved vagy legalábbis hiba van a cselekmény felépítésében. A stábnak volt egy elképzelése arról, hogy hogyan kezdődik majd a film, és volt egy képe a befejezésre, de a két pont közötti úton úgy eltévedtek, mint aki Pestről indulva az M7-en akar Miskolcra jutni.

A The last Jedi cselekményszálai mesterségesek és gyengék.

Mi az, hogy a hiperűrrel át lehet szakítani egy nagy hajót? Milyen hamar vége lehetett volna az eredeti trilógiának, ha akkor is csak nekimennek a halálcsillagnak és az összes Birodalmi hajónak? Mi az, hogy embereket kell a hajókon hagyni, hogy irányítani tudják azokat? Se autópilóta, se távirányítás? Mi az, hogy nem mondják el Poe-nak a nagy menekülési tervet? Ha megtudja, hogy van terv a hajó elhagyására, nem kezd el pattogni és veszélybe sodorni mindenkit.

Ezek a kérdések rontják a film emlékét, az utóízt. Gondolj bele abba, hogy a feszültség fő forrása az, hogy az Ellenállás hősei nem tudnak menekülni, pedig igazából mindig is volt terv a hajó elhagyására és az Első Rend lerázására. Csak nem mondták el. Ha mindenki beugrott volna a szállítóhajókba és rátettek volna egy féltéglát a cirkálón a gázpedálra, akkor kb. veszteség nélkül lenyomták volna az akciót. A menekülési terv azért bukott el, mert azt a pénzéhes kódfeltörőt elhozták magukkal Fin-ék, miután azt hitték, hogy nincs is terv.

Összegzés

A látvány és a karakterek jók, de a történet nem állja a kérdéseket a Star Wars új részében.

Az utolsó Jedik nem ölte meg a Star Wars világát, de a film közben érzett lelkesedésem nagyon gyorsan elpárolgott, amikor hazaértem és szembesültem ezekkel a kérdésekkel. Talán egy második megtekintés és egy kis idő javít a benyomáson, de valószínűleg a kilencedik részre marad a teljes rendrakás. Ha kíváncsi vagy arra, hogy még milyen Star Wars filmek várhatók a jövőben, kattints erre a cikkünkre.

Pontszám: 67/100