Kopasz barátunk-a nektarin - Socfest

Kopasz barátunk-a nektarin

Olvasási idő: 2 perc

Ha már nyár van, feltétlenül ki kell élveznünk a napsütés előnyeit a pancsoláson kívül. Legjobb ezt a jó szokásunkat a gasztronómiában is kihasználni. Mivel az elmúlt hetek kánikulájában jól jött volna egy kis üdítő desszert, ezért most három nektarinos finomsággal szolgálok.

 

Nektarin krémleves

Hozzávalók

  • 5 darab nektarin
  • 2 dl tejszín
  • 6 dl tej
  • 2 csomag vaníliás cukor
  • 2 evőkanál méz
  • 1 kiskanál őrölt fahéj
  • 1 citrom reszelt héja

 

Egy nagy tálba beledarabolunk 4 nektarint, beletesszük a kissé felhevített mézet, a vaníliás cukrot, a fahéjat, a citromhéjat és a tejet. Botmixerrel pépesítjük. Később a félig habbá vert tejszínt is hozzáadjuk. Utolsó simításként a maradék gyümölcsünket felkockázva a levesbe dobjuk.

 

Nektarin shake

Hozzávalók (2 főre)

  • 1 nektarin
  • 1 doboz tejszínhab
  • 5 dkg cukor
  • 3 dkg barna cukor
  • fahéj
  • 1 tábla olvasztható (ét)csoki
  • 3 dl tej

Miután a gyümölcsöket pépesítettük, hozzáadjuk a tejszínhabot. Keverjük bele a barna és a sima kristálycukrot is. Kavargassuk, és közben szórjunk bele nagyjából egy mokkáskanálnyi fahéjat. A csokit gőz fölött olvasszuk meg és a öntsük rá a pépre. Tejjel hígítsuk a végén. Igazán meleg napokon tört jéggel lehet lehűteni.

 

Bodzás nektarin sorbet

Hozzávalók

  • 4 dl fagyialap – vaníliát javaslok
  • 2 db nektarin
  • fél citrom leve
  • 1 evőkanál nyers nádcukor
  • 2 dl bodzaszörp
  • 1 dl víz

 

A megpucolt, felkockázott barackot tegyük egy tálba, és a többi összetevővel együtt pürésítsük csomómentesre. Adagoljuk formákba, majd kb. 6 órára tegyük be a fagyasztóba. (Manapság jópofa szilikon formákat is lehet kapni, ajánlom hozzá.)