Desszertek a tűzhelyről - Socfest

Desszertek a tűzhelyről

Olvasási idő: 2 perc

Nem gondoltam volna, hogy létezik sütő nélküli lakás, de sikerült találnom egyet (sajnos), így más főzési eljárások után kellett néznem, ami legfőképp a desszertek terén jelentett fejtörést. Megelőzve, hogy bárki más hasonlóan járjon, itt van három remek édesség, amihez elég a gáztűzhely is.

ozgerinc490

Fotó: blikk.hu

Epres-joghurtos desszert

Hozzávalók

  • 25 dkg eper
  • 5 dl tejszínes joghurt
  • 5 dl tejszín
  • 6 evőkanál cukor
  • 3 evőkanál citromlé
  • 1 csomag habfixáló
  • 30 gramm színtelen zselatin
  • 1 zacskó vaníliás cukor

Áztassuk hideg vízbe a zselatin lapokat. Amíg ázik, tisztítsuk meg, csumázzuk ki és kockázzuk fel az epret, néhány szemet félretéve a dekoráláshoz.  A joghurtot ízesítsük citromlével és cukorral. A zselatint oldjuk fel alacsony hőfokon, majd keverjük el két evőkanál joghurtkrémben, a többi is mehet bele cseppenként. Tegyük kb. 20 percre a hűtőbe, addig a tejszínt a habfixálóval és vaníliás cukorral verjük kemény habbá. Forgassuk bele a habba az eper kockákat. Öblítsünk ki egy őzgerincformát, béleljük ki folpackkal, öntsük bele a krém felét, arra jöhet a tejszínhab kb. kétharmada, majd megint a krém és végül a maradék hab. Kedvünk szerint csinosítsuk ki a desszertünk tetejét a kiválogatott eprekkel és hűtőben hagyjuk dermedni még legalább egy órát.

Tipp: Más gyümölccsel is érdemes próbálkozni, de ne felejtsük, hogy a fagyasztottnak más az állaga. Reszelt fehér csokoládéval megszórhatjuk a tetejét.

19086_100885-rumos-golyo-bi-d00012396a50babc3ad58

Fotó: kiskegyed.hu

Rumos golyó

Hozzávalók

  • 50 dkg piskóta
  • 25 dkg cukor
  • 20 dkg darált mandula
  • 15 dkg vaj
  • 15 dkg csokireszelék
  • 10 evőkanál málna (vagy más ízű) lekvár
  • 7 dkg kakaó
  • 10 evőkanál rum vagy 2 kis üveg rumaroma

A cukorból és 125 ml vízből készítsünk szirupot állandó keverés mellett közepes lángon. Egy nagyobb tálba morzsoljuk el a piskótát, locsoljuk meg a felmelegített lekvárral, a kihűlt sziruppal és a rummal. Hagyjuk pihenni egy órát és egy másik edénybe keverjük össze a kakaót és a vajat, szórjuk bele a mandulát és dolgozzuk össze a piskótával. Formázzunk belőle golyókat és hempergessük meg a csokireszelékben.

Tipp: Ez az a recept, amit tényleg kedvünkre variálhatunk, csak finom legyen és jól formázható állagú a massza. A lekvárral is kísérletezhetünk, elég sok ritka ízűt lehet elcsípni, ha szemfülesek vagyunk, akár csipkebogyós vagy pezsgős is lehet. Csokireszelék helyett pedig akár durvára tört mandula, mogyoró, dió, pekándió, stb…