Ez a kígyó nem sziszeg - Socfest

Ez a kígyó nem sziszeg

Olvasási idő: 2 perc

A kígyóuborka tökéletes frissítő. Nemcsak egészséges és kalóriaszegény, de rengeteg jótékony hatással bír. Ezen kívül házi kozmetikumként alkalmazható, köszönhetően értékes tápanyagainak, például az A, – H,- E, -és F vitamin tartalmának. Bőrápoló és regeneráló hatású, még a nap égette bőrön is alkalmazható. A három bemutatkozó recept saját kényeztetésünkön kívül remek vendégváró fogá is.

700

Forrás: receptmegoszto.hu

Japán uborka leves

Hozzávalók

  • 1 kígyóuborka
  • 1 kisebb sárgarépa
  • fél fej vöröshagyma
  • 1 szelet bacon
  • 1 liter húsleves
  • 1 evőkanál sötét szójaszósz
  • 1 evőkanál olaj
  • só, bors

Pirítsuk meg a felkockázott bacont és répát a felaprított hagymával. Dobjuk hozzá a 2-3 centisre vágott uborkát, majd öntsük fel a levessel. Forraljuk fel, és főzzük addig, amíg a répa meg nem puhul. Ha kész van, adjuk hozzá a szójaszószt és a borsot.

Tipp: Zöldség- vagy marhahús alaplét javaslok hozzá.

 

szardellas-uborka-1

Recept: Bérei Ferencné

Szardellás uborka

Hozzávalók

  • 1 hosszabb kígyóuborka
  • 10 dkg túró
  • 3 apróra vágott szardella vagy 1 evőkanál szardella paszta
  • 1 evőkanál paradicsompüré
  • 1 gerezd fokhagyma
  • kevés bazsalikom
  • só, bors

Az uborkát vágjuk ketté hosszában, kaparjuk ki a magját. A többi hozzávalót keverjük össze és töltsük meg vele az uborka egyik felét. Nyomkodjuk le a tölteléket, majd helyezzük rá a másik felét. Tegyük pár órára a hűtőbe. Tálaláskor vágjuk kétcentis karikákra.

Tipp: A menta a kígyóuborka jó barátja, ha a bazsalikomot felváltjuk vele, nem hibázhatunk.

 

uborka--vitorlasok

Fotó: Hímző Károly

Uborkavitorlások

Hozzávalók (12 darabhoz)

  • 2 kisebb kígyóuborka
  • 1 csokor retek
  • 20 szál snidling
  • 20 zellerlevél
  • 25 dkg tejszínes krémsajt
  • 4 friss zsályalevél
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 1 kiskanál pirospaprika
  • só, bors

A uborkákat vágjuk hosszában ketté, daraboljuk 6 centisre, a gömbölydedebb aljukból vágjunk le egy vékony szeletet, hogy stabilan megálljanak. Keverjük habosra a krémsajtot, nyomjuk bele a fokhagymát, ízesítsük sóval, borssal és pirospaprikával. Adjuk hozzá az apróra metélt zöldfűszereket. Töltsük csillagbetétes habzsákba, csomagoljuk be fóliával, és úgy, ahogy van tegyük hűtőbe 20 percre. Az uborkadarabok tetejét 2 mm vastagon és 4 cm hosszan vágjuk be, ez szolgál majd vitorlaként. Hajtsuk hátra és szúrjuk fel egy fogvájóra. A vitorláig vájjuk ki az uborka aljának belsejét. Nyomjunk a helyére tölteléket. A retek karikákat dugdossuk a vitorla és a töltelék találkozásához.

Tipp: Vehetünk fokhagymás sajtkrémet, vagy akár zöldfűszereset is, igyekezzünk sűrűbb állagút választani, hogy könnyebb legyen vele dolgozni.

Kiemelt kép: victoryrovata.wordpress.com