Ezt a mókusok is imádnák - Socfest

Ezt a mókusok is imádnák

Olvasási idő: 3 perc

Az őszi hónapok a legalkalmasabbak arra, hogy feltöltsük a dió raktárainkat. Megéri, mert rengeteg módon elkészíthető. Ezúttal három desszertet mutatok be, amik egyfelől azért különlegesek, mert íróink saját receptjei, másodsorban pedig azért, mert nem tartalmaznak tejterméket, így laktózérzékenyek és tejallergiások is fogyaszthatják.

 

Diós linzerfalatok

esztifoto

Steephoto

Hozzávalók

Karamellizált apróságok:
  • 2 evőkanál barna cukor (sütéshez való)
  • fél közepes méretű alma
  • 1 marék dió
Töltelék:
  • 3 alma reszelve
  • 2 evőkanál cukor
  • pici fahéj
  • 10 dkg vörös, nagy szemű szőlő (olasz)
  • pár kanál darált dió,- később a töltelék alá
Tészta:
  • 40 dkg liszt
  • 1 sütőpor
  • 2 tojás
  • 4-5 evőkanál darált dió
  • 7 dkg porcukor
  • 250 g sütőmargarin

Gyúrjuk össze a tészta alapanyagait a száraz hozzávalókkal kezdve. Reszeljük le az almákat nagy lyukú reszelőn, adjuk hozzá a cukrot és a fahéjat, tegyük félre. A karamellizált finomságokhoz a diót negyedeljük fel, az almákat szeljük kb. félcentis kockákra. Tegyük bele őket egy edénybe a barna cukorral együtt kevés vízzel felöntve. Mikor az almát bevonta a cukros máz és kellően megpuhult, vegyük ki, de a diót még gyakori kevergetés mellett pörköljük tovább. A tésztát nyújtsuk fél centis vastagságúra, tetszőleges formával szaggassuk ki és helyezzük egy muffinos sütőpapírba. Szórjuk meg a tetejüket dióval, rendezzünk el rajtuk kevés almatölteléket. Ha akarjuk, így hagyhatjuk, de egy másik tésztalappal befedhetjük. Tegyük be a sütőbe, kb. 10 perc után díszítsük fel a karamellizált dóval és almával nagyjából félidőben. Összesen kb. 15-20 perc kell a linzerfalatokhoz.

Tipp: Más gyümölcsökkel is lecserélhetjük, ami éppen szezonális. Lehet szőlőszemekkel megpakolni, vagy éppen mazsolával, de a szilva és aszalt szilva is jó választás.

 

Répatorta

Steephoto

Steephoto

Hozzávalók
Töltelék:
  • 1 és 1/4 bögre liszt (bögre kb: 2,5 dl)
  • 2 teáskanál sütőpor
  • 1 teáskanál szódabikarbóna
  • 1 bögre cukor
  • fahéj (ízlés szerint)
  • reszelt szerecsendió (frissen reszelve)
  • 1/2 bögre olaj
  • 3 egész tojás
  • 2 bögre nyers, finomra reszelt répa
  • 1/2 bögre durvára vágott dió
  • 1 citrom reszelt héja
Cukormáz:
  • 12-15 dkg porcukor
  • 1 citrom leve

A tésztához először a száraz hozzávalókat keverjük össze (vagyis a fenti első hatot), majd dolgozzuk össze a többi alapanyaggal. Egy kivajazott tepsiben rendezzük el a masszát. Nagyjából 50 perc kell neki. A végén egyenletesen oszlassuk el rajta a cukormázat (a cukrot csak keverjük el alaposan a citromlével).

Tipp: A torta tetejére dísznek formázhatunk marcipánból répaformákat, de dióbéllel is csinosíthatjuk. Vagy akár a cukormázat ételszínezővel feldobhatjuk.

A két receptért köszönet Erdélyi Eszternek.

 

Hócsillaghócsillag kép2

Hozzávalók

  • 25 dkg liszt
  • 10 dkg darált dió
  • 20 dkg margarin
  • 10 dkg porcukor
  • 1 csomag vanillin cukor

Szintén a száraz anyagok összedolgozásával kezdjük a műveletet, majd jöhet hozzá a margarin és a dió. Nyújtsuk vékonyra a tésztát és csillagformával szaggassuk ki. Helyezzük egy sütőpapírral bélelt tepsibe, sütőtől függően maximum 10 perc alatt elkészül. A még forró süteményeket forgassuk meg vaníliás cukros porcukorban.

Tipp: A dió helyett mandulával is készíthetjük. Fekete tea mellé kiváló ropogtatnivaló.