Májusi dolce vita - érik az eper - Socfest

Májusi dolce vita – érik az eper

Olvasási idő: 2 perc

Az eper szezonja elég rövid ideig tart, éppen ezért kell megragadni az alkalmat, és “egyet a tálba, kettőt a szájba” módszerrel változatos finomságokat készíteni belőle. Ez a remek gyümölcs fogyasztási célra csak a 14. századtól terjedt el, azelőtt gyógynövényként használták, rengeteg jótékony hatással bír a szervezetre, például segít a rák kialakulásának megakadályozásában, pozitívan hat a magas vérnyomásra, hűsíti a bőrt napozás után, fiatalít, energetizál és fokozza a méregtelenítő folyamatokat. Ha ez nem győzött meg, akkor az alábbi három recept biztosan meg fog!

Epres cobbler

Hozzávalók

  • 6 dkg vaj
  • 1 csésze liszt
  • 3/4 csésze cukor (240 ml-es csésze)
  • 3/4 csésze tej
  • kb. 20 dkg eper
  • 2 teáskanál sütőpor

A vajat kockázzuk bele egy pitetálba, és toljuk be a 180 fokos sütőbe, hogy megolvadjon. A nagyobb epreket vágjuk félbe, a kisebbek maradhatnak egészben. A lisztet keverjük össze a sütőporral és a cukorral. A tejet csurgassuk bele, és közben keverjük simára. A sütőből kivett, forró edénybe öntsük bele a tésztát, amit nem kell elkeverni a vajjal. Szórjuk rá az epret, és mehet vissza a 180-190 fokos sütőbe kb. 45-50 percre.

Tipp: A sorrendet megfordíthatjuk, vagyis a piteformába először a gyümölcsöt (amit az eper helyett mással is kiválthatunk) helyezzük, majd arra öntjük a tésztát.

Epres gombóc

Hozzávalók

  • 25 dkg túró
  • 20 dkg eper
  • 15 dkg sima liszt
  • 6 dkg vaj
  • 1 tojás
  • 1 citrom
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • vaj
  • zsemlemorzsa

A túrót nyomkodjuk össze villával, majd keverjük el a felolvasztott vajjal és a tojással. Reszeljük bele a citrom héját, szitáljuk bele a lisztet. Dolgozzuk össze, és tegyük be a hűtőbe 1-2 órára. Vajon pirítsuk meg a zsemlemorzsát, szórjuk bele a vaníliás cukrot. Vegyünk kis darabokat a tésztából, helyezzünk bele 1-1 eperszemet, majd formázzunk labdacsokat a tésztából. Enyhén sós, forrásban lévő vízben főzzük pár percig, majd forgassuk meg a pirított zsemlemorzsában.

Tipp: Megspékelhetjük egy kevés mentalevéllel is a fogást, illetve a citromot lecserélhetjük lime-ra.

26015_csupa-eper-muffin_n

Recept: mindmegette.hu Fotó: Bibika82

Csupa eper muffin

Hozzávalók

A tésztához

  • 1,5 csésze liszt
  • 1 csésze cukor
  • 10 dkg vaj
  • 2 nagyobb tojás
  • 1/2 csésze tej
  • 2 teáskanál sütőpor
  • 1/2 teáskanál só
  • kevés citromlé
  • eper

A krémhez

  • 25 dkg mascarpone
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 5-6 eper pürésítve
  • porcukor
  • 1 csomag habfixáló
  • rózsaszín ételfesték (2-3 csepp)
  • 6 szem eper a díszítésre

A tésztához való szárazanyagokat keverjük el, egy másik edényben pedig a szobahőmérsékletű vajat a cukorral. Adjuk hozzá a liszthez a tojásokkal együtt. A végén a tejjel lazíthatjuk, mellérakva az apróra vágott epret. A kivajazott vagy papírral bélelt muffinformákba töltsük bele a masszát és süssük kb. 15 percig 180 fokon. Végezzünk tűpróbát, ha a tű könnyen kijön a sütiből, akkor jók vagyunk. Pürésítsük az epret a vaníliás cukorral és keverjük el a mascarponéban. Ízlés szerint porcukrozhatjuk. Cseppentsünk bele 2-3 csepp ételfestéket, és egy csomag habfixálóval dolgozzuk össze. A kész muffinokra habzsákkal nyomjuk rá a krémet és dekoráljuk a félbevágott eprekkel.

Tipp: Ezt az édességet elkészíthetjük más gyümölcsökkel, például cseresznyével.

A kiemelt kép a nassolonaplopo.cafeblog.hu oldalról való.