A mai receptek főszereplője az alma, ami ugyan (mint szinte minden manapság) egész évben kapható, de ősszel szezonális igazán. Ezen a hétvégén egyszerű, könnyen és gyorsan elkészíthető fogásokat ajánlok, nem csak főiskolásoknak, egyetemistáknak.
A mai receptek főszereplője az alma, ami ugyan (mint szinte minden manapság) egész évben kapható, de ősszel szezonális igazán. Ezen a hétvégén egyszerű, könnyen és gyorsan elkészíthető fogásokat ajánlok, nem csak főiskolásoknak, egyetemistáknak.
Múlt héten egy ismert népdal ihlette meg a főcímet, és ez most sincsen másként, mivel észrevettem, hogy elég sok népdal szól az őszről, így érintőlegesen a gyümölcsökről is. Az e heti téma, tehát a szőlő köré épül.
A szilva vitatott rendszertani besorolású, viszont vitathatatlanul finom, tökéletes szezonnyitó gyümölcs. Igaz, ezzel az ősz előhírnöke, de minek törődjünk vele, ha annyiféleképp el tudjuk készíteni. A szorgos háziasszonyok kompótot vagy lekvárt csinálnak belőle, a nagypapik meg pálinkát. Szeretjük süteményben és húsba göngyölve is.
Aki kóstolta már valaha az ánizsos beütésű édesköményt, nem tudja többé kitörölni annak jellegzetes ízét. Magyarországon méltatlanul mellőzik (vagy mellőzték?), pedig nagyon jól illik a különböző húsokhoz, pláne a sertéshez, ráadásul meglehetősen széles a konyhai felhasználása is. Ennek bizonyítására három különböző típusú ételt mutatok be: egy párolt-és egy rakott fogást, valamint egy salátát.
A nyár hivatalosan is véget ért, csak az idő csap be minket néha. Még utoljára tankoljunk be gyümölcsökből, és készítsünk belőlük pikáns húsételeket.
Nem tudom ki hogy van vele, én mindig nagyon várom azt az időszakot, amikor a spanyolok paradicsom-dobálást rendeznek és tonnaszámra lehet vásárolni a 200 forint alatti lecsóparadicsomot. Sajnos ez épp a nyár végét jelenti, de ez a három recept elfeledteti velünk a rossz hírt. Paradicsom-chutney Hozzávalók 6 paradicsom 1 lilahagyma 3 piros chili 10…
Lassan vége a nyárnak, de a koktélozáshoz soha nincs késő (és túl korán sem). Egy kis ízelítő gyanánt itt van három igazán finom, igazán nyári recept.
A salátáról a legtöbb embernek még manapság is a nyúlkaja, meg az önkínzó fogyókúra jut eszébe. Pedig nem pusztán köretként működik, önálló és finom fogásként is az asztalra kerülhet. Ezt három remek recepttel is bizonyítom. Csirkés Cézár-saláta Hozzávalók 1 fej jégsaláta vagy római saláta 10-15 dkg cheddar sajt 25 dkg csirkemell 2 szelet rozskenyér…
Sajnos a görögdinnye ára már rég nem 50 forint. Ha ma is annyi lenne, az emberek úgy rohamoznák meg az árusokat, mint a világháborúban ételosztáskor az éhezők a leveses bödönt. Viszont nem múlhat el nyár dinnye nélkül, és ha már vettünk, miért ne próbálnánk ki ezeket a (na jó) kicsit bizarr recepteket?
Jöjjön hát a kerti sütögetés második felvonása, ezúttal grill húsokkal! A grillezésben az a legüdvösebb, hogy lehetőségeinknek csak a képzeletünk szab határt (no meg olykor a pénztárcánk). Bátran variáljuk az alapanyagokat, a fűszereket és a köreteket, úgyis csak jól sülhet ki belőle.