Filmek és ízek francia módra

Olvasási idő: 3 perc

Étterem, pihende, gasztrocsikland. Így definiálja magát a Frankel Leó utca egy árnyas zugában megbúvó Le Biscuit Bistro. Mediterrán, belső dizájn, Provance ízei a tányéron, sanzonok és filmek varázsolnak nekünk egy darabka Dél-Franciaországot Budára, a Lukács fürdő és a Malom tó közvetlen szomszédságába. Pénztárcakímélő módon, családias hangulatban kóstolhatjuk meg a frankofón konyhát, az időszakos filmvetítések, kiállítások pedig még egyedibbé teszik az estét.

A macskaköves utcán sétáló látogatót szinte meglepi a kávézó váratlanul előbukkanó kirakatüvege, Marseille-t idéző terasza. Belépve máris megérinti őt Provence diszkrét bája a világoskék asztalok, a rózsaszín plüsskanapék, a terméskő dizájnelemek és a falusi romantikát sugárzó, zománcozott cserépedények láttán. A hatalmas, üveges pultban van minden, mi szem-szájnak ingere: hagyományos francia péksütemények, lepények, ínyenc szendvicsek és desszertek színes kavalkádjában gyönyörködhetünk. A hangszórókból megnyugtatóan, halk sanzonok kellemes háttérzajt biztosítanak egy baráti beszélgetéshez vagy akár egy romantikus randevúhoz is.

Reggelizésre tökéletesen alkalmas a hely, hiszen szerezhetünk magunknak néhány kellemes percet, mielőtt belevetnénk magunkat a szokásos rohanásba. A hamisítatlan francia reggelihez péksütemény és kávé dukál. A helyben sütött croissant-t teljes kiőrlésű változatban is megkóstolhatjuk, a kávékülönlegességeket pedig bio-módon is elkészítik nekünk. A kávék 300-450 forintért, a reggelire valók 200-300 forintért kaphatóak.

Ha napközben érkezünk, választhatunk ebédre krémes leveseket, többek között a népszerű hagymalevest is, vagy egy könnyű salátát. Az egyszerű szendvicset aszalt paradicsom, olíva, különleges sajtok, szószok és fűszerek teszik mediterrán gasztro-élménnyé. A sajtokkal, zöldségekkel sült pite, a quiche, vagy a tűzálló tálkában készült zöldségfelfújt, a croque monsigneur tökéletesen alkalmas arra, ha csak ennénk valami könnyűt, anélkül, hogy túlságosan megterhelnénk a gyomrunkat. Ezek az ételek 600-800-forintba kerülnek. Délben akciós menü, a plat du jour várja az éhezőket szabott áron, levessel és főétellel, 1300 forintért.

 

Ha este érkezünk, és vacsorázni szeretnénk, akkor Franciaország méltán híres konyhaművészetébe is betekintést nyerhetünk olyan fogások segítségével, mint a muszaka, a baconnel sütött, sajtos, lotaringhiai lepény-specialitás, a quiche lorraine, vagy a hazai lecsónk francia testvére, a ratatouille. Az édesszájúak különféle desszertekkel kényeztethetik magukat, mint a bársonyos és nehéz csokoládéfondue vagy a filmbeli Amelie Poulain kedvence, a roppanós karamellréteggel borított crème brûlée. A főételek 1000-1500 forintos áron, a desszertek 300-500 forintért szerezhetőek be. Az ételek mellé ajánlanak hozzáillő bort, 1-2 deci bíborvörös bordóit, vagy Rhône-melléki friss, nyárias fehéret illetve rozét.

A hely kulturális programokkal is kedveskedik a vendégeknek. Szinte mindig megtekinthető egy fotó- vagy egy festménykiállítás, de szerveztek már kerekasztal-beszélgetést ismert pszichológussal. Hétfőnként a bisztró hatalmas ablakára akasztott vásznon filmeket nézhetünk meg, francia vagy más, többnyire európai alkotók munkáját. Borospohárral, tányérunkkal a kezünkben puha babzsákfotelekbe süppedhetünk. A filmvetítésnek sajátos hangulatot ad a kirakatüveg mögött elsuhanó sárga tizenhetes villamos. Jövő héten a Szerelem és egyéb katasztrófák c. filmet vetítik egyébként. Keddenként élő jazzt hallgathatunk.

Bővebb információt és a programok leírását a Le Biscuit Bistro Facebook oldalán, és a kávézó bejáratánál található, hatalmas, fekete táblán kaphatunk, ha arra járunk véletlenül.