Csernussal a Tháliában - Socfest

Csernussal a Tháliában

Olvasási idő: 2 perc

Ő+Ő+Csernus doki – párkapcsolati társasjáték címmel rendhagyó előadást láthattam a Thália Mikroszínpadán. A Nagy Enikő és Szabó Győző által alakított, frissen elvált pár vonaton zajló beszélgetését Csernus Imre váratlan felbukkanása szakítja meg időről-időre. Így hát nézőként sem menekülhetünk: beszállunk a társasjátékba, amit egyébként is játszunk társunkkal az életünk során.

A darab jelenetei mindenki számára ismerős, sokunk által átélt helyzeteket ábrázolnak. Barbara és Dániel mindketten elváltak, és egy közös vonatfülkében beszélgetés indul közöttük szerelemről, házasságról, párkapcsolatokról. Felidézik, de természetesen el is játsszák a diákkori szerelmet, a kezdeti problémákat, a célok összeegyeztethetőségének nehézségeit, az első szétköltözést, a nagy veszekedéseket, a harmadik, (negyedik…) megjelenését.

kep csernBár a jelenetek édesek, és jó ötlet, hogy a rendező, Jantyik Csaba az eredetileg musicalként megírt művet kétszemélyes kamaradarabbá alakította, mégis az előadást Csernus teszi igazi kuriózummá. A doki mindig egy kerek jelenet lezárásakor jelenik meg, és kérdéseket tesz fel arról a párkapcsolati problémáról, amit a darab szereplői éppen átélnek. És hogy kik válaszolnak neki? Nem csak Barbara és Dániel, hanem – és ez engem igazán és kellemesen meglepett – Nagy Enikő és Szabó Győző magánemberként, a rendező, valamint a közönség soraiból véletlenszerűen kiválasztott “önkéntesek”.

Érdekelt, hogy egy nem színész szereplő bevonása hogyan fog elsülni. Nos, remekül. Csernust persze nem kell félteni a színpadon, hiszen komoly “előadóművészi” múlt áll mögötte. Egy hat méter nyolcvan centi hosszú zsinórral riogatja a közönséget, amely a leghátsó sorba is elér, és poénkodik olykor komoly dolgokról is. Az előadás így improvizatív jelleget kap, ösztönözve a nézőt, hogy gyakrabban tegye fel magának ő is a kemény kérdéseket: mióta nem vagyunk szerelmesek egymásba, mikor jelentek meg az első jelek, mikor kezdtük idegesíteni a másikat?

Bár meg kell jegyezni, hogy Csernus nélkül a darab csak egy sablonjelenetekkel teletűzdelt, könnyű és felejthető alkotás lenne, de a párkapcsolat-téma kedvelőinek biztosan úgy is tetszene. Így azonban még a témát kevésbé kedvelőknek is ajánlható, akár többször is újranézhető előadás.