Karnevál olcsón - Socfest

Karnevál olcsón

Olvasási idő: 3 perc

Kevesen gondolják, hogy a Velencei Karnevált meg lehet olcsón úszni, például egy non-stop járattal. Utánanéztem, milyen lehetőségek léteznek a történelmi hagyományokkal bíró rendezvénysorozat meglátogatására.

Pár éve volt szerencsém kijutni a fesztiválra, ám nagyon nem mertünk belemenni az éjszakába, mert túlságosan távol volt a szállásunk az óvárostól. Ugyan nem néztünk külön programot az estére, de látva a szórakozóhelyeket és azok telítettségét, illetve a Szent Márk tér zsúfoltságát, azóta is foglalkoztat a gondolat, milyen a hangulata a karneváli Velencének éjszaka. A tudat, hogy nem kell az utolsó busszal vagy hajóval számolni, csupán a szállást kell megtalálni, és kész.

Saját magad utazása

Anno majd’ 900 km-t kellett utazni, ha autópályán akartuk elérni Velencét. A Google Térkép már Szlovénián keresztül visz, szintén végig sztrádán, így az út 700 kilométeresre “rövidül”, amit kb. 7 órára tervez a rendszer. A költségek terén pedig, átlagos fogyasztás és egy enyhén túlbecsült benzinár mellett ez közel húszezer Forint körüli összeget jelent fejenként, ha négyen utazunk egy autóban. De ebben nincsenek benne az útdíjak, ami jelen esetben szinte kötelező!

Nemzetközi buszjárattal, vagy vonattal indulva el kicsit talán magasabb útiköltséget kell elképzelni, ám ezek a mostani, decemberi állapotok. Rengeteg vállalat az utolsó pillanatokban találja ki a kedvezményes karneváljegyeket – ám ezek sokszor a non-stop járatokhoz hasonlítanak. Erről majd később. Repülővel olcsón nem lehet kijutni. A legjobb ár az adott időszakra 95.000 Forint.

Alvás? Ugyan!

Na azért az “ugyan” enyhe túlzás. Hiába mediterrán ország, és hiába van napközben melegebb, éjszaka kellemetlen lehet a már alvó városban bolyongani, várva a vonat, vagy a busz indulását. Aki pedig autóval utazik, annak meg szinte kötelező, hiszen a sofőr nem bírná szemhunyás nélkül hazavinni a csapatot.

Az olcsó projekt viszont kompromisszumokat követel. Vagy messze lesz a hajlékunk az óvárostól, vagy egy kevésbé komfortos panzióban találhatjuk magunkat.
Annak idején mi egy mobilházas kempingben laktunk, ami fillérekbe került, viszont figyelni kellett a buszközlekedést. A panziókínálatot végigböngészve most viszont találtam pár olyat, ahol fejenként kábé harmincezer Euróért álomra hajthatjuk megfáradt fejünket, reggelit és toalettet a szobánkban nem várva.

Non-stop élvezet

Ez az opció a fenti elképzelésnek ugyan nem felel meg, mivel minden esetben ott szerepel az “esti órákban indulás”, ám mégis muszáj megjegyezni, hiszen ez a legolcsóbb módja, hogy meglátogassuk a karnevált. Általában tízezer Forint körül van az ára, de sokszor dukál hozzá egy kötelező hajókázást, ami a helyszínen fizetendő. (Valószínűleg anyagi okok miatt a busz egy közeli hajóállomásig közlekedik, ahonnan át kell evezni Velence belvárosába).

Ezek a cégek szerveznek több napos utazást is harmincezer körüli összegért, ám a szálláshoz itt is utazni kell, így az éjszakai dorbézolás ebben az esetben is kimarad.

Ellátás

A non-stop utazók természetesen készülhetnek úgy, hogy otthonról hoznak mindent, ám a helyi ABC-ben értelmes áron lehet kapni üdítőt -, hogy ne kelljen nagyot cipelni -, illetve nekik is ajánlatos kipróbálni valami helyi finomságot. A többieknek pedig mindenképp érdemes beülni legalább egyszer egy kevésbé frekventált helyen lévő étterembe egy pizzára vagy tésztára. Arra természetesen fel kell készülni, hogy az árak nem a földön járnak. Az itthonihoz képest magasabb árszínvonalat tetézi még a karnevál üzleti értéke, ám ha nem a Szent Márk téren ülünk be valahova, máris kevesebb lesz a számla végösszege.

Karnevál

A végére hagytam ugyan, pedig ez a legfontosabb, ezért indultunk neki. A karneváli hangulat az egész óvárost belengi. Mindenhol lampionok és díszek láthatóak a szűk sikátorokban, rengeteg jelmezbe bújt ember, és még több maszkot viselő. A Szent Márk térre mindenképp el kell menni, hiszen ott a legnagyobb a felfordulás. Ott lézend a legtöbb jelmezes, akikkel lehet készíteni közös fotót. Ennek néha ára van. Van szabadtéri színpad, általában olasz nyelvű, ám látványos előadással. A városkában az egy főre jutó árusok létszáma vetekszik az utcazenészekkel, és borzasztó a tömeg. Ez viszont  ne rettentsen el senkit, mert összességében felejthetetlen az élmény.