Gombák országa 1. - Socfest

Gombák országa 1.

Olvasási idő: 2 perc

 A gomba nem véletlenül nyeri el sok húshagyó ember tetszését, hiszen nem tartozik sem a növények, sem az állatok közé. A fehérjéken kívül fontos mikró tápanyagokat tartalmaz, ezért tökéletes húspótló lehet. Emellett nagyon alacsony a kalóriatartalma, így a fogyókúrás étrendbe is beilleszthető. Gombás válogatásunk első fejezetében csiperkés receptekkel szolgálok.

 

Konyakos májjal töltött rántott gomba Konyakos májjal töltött gomba

Hozzávalók

  • 50 dkg csiperke
  • 30 dkg csirkemáj
  • 1 fej vöröshagyma
  • 2 tojássárgája
  • vaj
  • zsemlemorzsa
  • konyak
  • tárkony
  • liszt
  • olaj
  • bors, só
  • citromlé

A megtisztított gombát sós, citromos vízben pár percig főzzük (ne legyen túl puha!), majd egy kendőn megszárítjuk. Az apróra vágott hagymát megpirítjuk vajon, később beletesszük a felkarikázott májat meg a fűszereket. Puhára pároljuk és hagyjuk kihűlni. Egy turmixgépbe, illetve ahhoz hasonló alkalmatosságba helyezzük, hozzáadunk két tojássárgáját és egy kevés konyakot. Ízlés dolga mennyit, de figyeljünk oda, hogy ne öntsünk túl sokat!  Az egyik gomba fejét megtöltjük pürével és összeillesztjük egy másik gombával. Panírozzuk és kisütjük bő, forró olajban.

Tipp: A felesleges szénhidrátot és zsírt elkerülendő módon, vásároljunk portobellót (vagyis tölteni való csiperkét), és a májat szeletelve töltsük bele a gomba kalapjába. Sütőben 30 perc alatt elkészül.

 

Gombamártás

Hozzávalók

  • 20 dkg szeletelt csiperke
  • 1 szál póréhagyma
  • 1 evőkanál citromlé
  • 2,5 dl húsleves
  • 1,25 dl tejszín
  • 2 evőkanál liszt
  • 2 evőkanál vaj
  • 1 evőkanál aprított petrezselyem
  • só, bors

A gombát 1-2 percig pirítjuk vajon, majd félretesszük, leszűrjük. Az edényben maradt zsiradékot összekeverjük a liszttel és hozzáöntjük a húslevest, a tejszínt. Sűrű mártássá főzzük. Belerakjuk a gombát és a karikákra vágott póréhagymát, végül 5 percig forraljuk.

Tipp: Izgalmasabbá tehetjük ételünket, ha chilit is szórunk a mártásba, és a csiperkén kívül más gombafajtával bolondítjuk meg.

 

Fokhagymás gombatokány

Hozzávalók

  • 1 kg csiperkegomba
  • 7 dl víz
  • 1 fej vöröshagyma
  • 4-5 evőkanál olaj
  • 5 gerezd fokhagyma (lehet több is)
  • 2 púpozott evőkanál liszt
  • 1-2 ág rozmaring
  • 4 dkg vaj
  • 1,5 zöldség-erőleves kocka
  • 3 dl tejszín
  • 1 kiskanál citromlé
  • só, bors, késhegynyi szerecsendió

A finomra vágott hagymát 3-4 percig pároljuk, majd üvegesre sütjük. Hozzáadjuk a gombát, majd összekeverve öt percig pirítjuk. A zúzott fokhagymát és a rozmaringágat (amit aprítani is lehet) egy edénybe tesszük. Egy másik lábosban vajas rántást készítünk; a vajat megolvasztjuk és a lisztet megfuttatjuk benne. Apránként felöntjük vízzel, hogy sűrű mártásszerű legyen. Belemorzsoljuk a leveskockát, majd a tejszínnel hígítjuk. Ez utóbbit persze csak forrás után. 1-2 percig kevergetjük. A gombát átpakoljuk a mártáshoz, megfűszerezzük kevés szerecsendióval és ha kell, utánsózzuk.

Tipp: A leveskockát elhagyhatjuk. Ha megtehetjük, válasszunk inkább valódi fűszereket, mert úgy finomabb lesz a fogás!