Már az előző hetekben nagyon készültünk a Karácsonyra, de megragadva az utolsó alkalmat, egy egész menüsort kínálok nektek. Persze, kicsit másként; halászlevet, amibe elfér a lazac, vagdalt csirkemellet, ahogy még nem láttátok és mézeskalácsot, amely már az első pillanatban omlós és puha.
Hozzávalók
- 1 kg ponty
- 15 dkg hagyma
- 4 adag gyufatészta
- 5 dkg őrölt pirospaprika
- 2-3 cseresznyepaprika
- 2 dkg só
A pontyot tisztítsuk meg, fejét, farkát vágjuk le, törzsét szeleteljük fel, majd késpengével pattintsuk le a keserűfogát. Szeleteljük apróra a hagymát, és tegyük fel főni a halat 3 liter vízbe. Amikor forr, szórjuk bele a sót és a paprika felét, valamint a cseresznyepaprikát. Mintegy félórai forrást követően adjuk hozzá a paprika másik felét, és még öt percig forraljuk. Főtt gyufatésztával tálaljuk.
Tipp: A fejét is nyugodtan bele lehet főzni az ételbe, ha valaki szereti. Két különböző halból készítve a levest ízletesebb lesz.
Hozzávalók
- 10 dkg gomba (megtisztítva, feldarabolva)
- 10 dkg baconkocka
- 6-7 szelet bacon
- 1 bőrös-csontos csirkemell (kb. 80 dkg)
- 1 közepes hagyma, finomra vágva
- 1 szikkadt zsemle
- 2 gerezd fokhagyma, megzúzva
- 1 citrom
- 2 tojás
- 1 dl víz
- 1 evőkanál olaj
- só, bors
Áztassuk be a zsemléket langyos vízbe, majd alaposan nyomkodjuk ki. Forró olajon pároljuk üvegesre a hagymát, adjuk hozzá a gombát, sózzuk, borsozzuk, és néhány percig magasabb hőfokon pirítsuk, végül pedig hagyjuk kihűlni. A húst fejtsük le a csontról, daraboljuk fel. A bőrével és a baconkockákkal együtt daráljuk meg robotgépben. Keverjük hozzá a gombás-hagymát, a jól kinyomkodott zsemlét, a tojásokat, a zúzott fokhagymát, a citrom reszelt héját, 2 evőkanálnyit a levéből, a petrezselymet, és ízlés szerint sót meg borsot. A sütőt melegítsük elő 180 fokra. A pépet helyezzük el a csonton a hús helyére. Formázzuk meg, és fektessük rá a bacon-szeleteket. Tegyük sütőtálba, öntsünk alá 1 dl vizet (ha sütés során még szüksége, pótolhatjuk ezt), és kb. 60-70 perc alatt pirítsuk meg. Amikor kész, vegyük ki a sütőből, takarjuk le alufóliával, és pihentessük 15 percen át. Késsel, óvatosan vágjuk el a bacon-t a tetejéről, lazítsuk fel a húst a csontról, és emeljük ki. Szeleteljük fel 2-3 centi vastagra, majd rendezzük vissza a “csontágyra”.
Tipp: Aki még kiadósabbá szeretné tenni, csúsztasson a szeletek közé főtt tojást is.
Mézeskalács
Hozzávalók
- 76 dkg liszt (fele sima, fele rétes)
- 34 dkg porcukor
- 20 dkg margarin
- 4 tojás
- 5 evőkanál méz
- 1 mokkáskanál szódabikarbóna
- 1 csomag sütőpor
- 2 evőkanál olaj
- 2 kávéskanál mézessütemény fűszerkeverék
- (késhegynyi só)
Két külön tálban keverjük össze a száraz és a folyékony hozzávalókat, majd együtt az egészet. Legalább 1-2 órát, de jobb ha egész éjjel pihentetjük a hűtőben. Ha kész, nyújtsuk ki a tésztát (legfeljebb) fél centi vastagra, és különböző formákkal szaggassuk ki. A tepsit vajazzuk ki, vagy béleljük ki sütőpapírral és rendezzük el benne a formákat úgy, hogy ne érjenek egymáshoz, majd közepes lángon kb. 5 percig süssük.
Tipp: A nyers formákba belebiggyeszthetünk mazsolát, szezámmagot, szilvát, mandulát, mogyorót, diót, de ekkor mindenképp kenjük meg a sütemények tetejét tojássárgájával. Ezen kívül díszíthetjük keményre vert tojásfehérjével, amit egy habzsákból nyomunk a desszertre.