Deprecated: Methods with the same name as their class will not be constructors in a future version of PHP; Tribe_Widget_Builder_Display has a deprecated constructor in /var/www/socfest.hu/wp-content/plugins/widget-builder/classes/custom-widget-display.php on line 19

Deprecated: Unparenthesized `a ? b : c ? d : e` is deprecated. Use either `(a ? b : c) ? d : e` or `a ? b : (c ? d : e)` in /var/www/socfest.hu/wp-content/themes/socfest2013/inc/rss.php on line 23
Befektetési dilemma: sörbe vagy óvszerbe? – FÉM című előadás a FÉM Színházban - Socfest Befektetési dilemma: sörbe vagy óvszerbe? – FÉM című előadás a FÉM Színházban - Socfest

Befektetési dilemma: sörbe vagy óvszerbe? – FÉM című előadás a FÉM Színházban

Olvasási idő: 4 perc

Cziczó Attila első színpadi művét vette fel újra repertoárjába a FÉM Art’s & Café, amelynek kérdésfelvetései most is aktuálisak. A híressé és sikeressé válás vágya minden fiatalt megérint.

Jelenet a FÉM című előadásból
Forrás: FÉM Arts & Café
Fotó: Hegyi Júlia Lili

Gyerek vagy karrier?

Cziczó Attila harmadszor vitte színpadra saját művét, a FÉM-et, mely a FÉM Art’s & Café utolsó bemutatója ebben az évadban. A karrier kontra gyermekvállalás kérdését feszegeti ez az abszurd darab. Aktuálisabb talán, mint a több évtizeddel korábbi bemutató idején ez a téma, mert ma sok ember ezt a két dolgot – karrier vagy gyerek – nem tudja egymás mellett elképzelni. Az életút két végletes lehetőségének tekinti a gyermekvállalást és a hivatásban való kibontakozást.

A darab párhuzamosan megmutatja – egy fiatal, majd idősödő pár életének 18 évén keresztül – mind a két lehetőség kimenetelét. Nem árulok el azzal nagy titkot, hogy mind a két variációban a boldogtalanság és az elhidegülés lesz a vége a párkapcsolat szempontjából. Nem azért, mert egyik élethelyzetet sem lehetne jól kezelni, hanem azért, mert a pár mindkét tagjánál előbbre van az egoizmus és az önsajnálat, mint az egymásra való odafigyelés, és – milyen egyszerű – a szeretet.

Németh Viktória, Miklós Zsófia, Kolnai Kovács Gergely
Forrás: FÉM Art’s & Café
Fotó: Hegyi Júlia Lili

Abszurd valóság

Cziczó Attila maró iróniával szembesít minket azzal a jelenséggel, hogy a korunk embere nem akar érzelmileg hosszú távon elköteleződni, és nem akar ténylegesen felelősséget vállalni a tetteiért, és a másik emberért. Megjelennek a darabban azok a szülőktől hozott negatív minták is, amelyeket ha nem küzd le az ember, akkor továbbviszi a párkapcsolatában és a gyermeknevelésében.

Cziczó Attila által megírt és színpadra vitt párbeszédek, monológok nagyon élők, érzékletesek és sok humorral, iróniával színezik a sokszor húsbavágó mondanivalót. A FÉM című előadás sűrűn változó, laza jelentek fűzére, amelyek végül egységé állnak össze. Nincs üresjárat, nem enged a feszültségből és a szórakoztatásból. Egymást követik a remek írói és rendezői ötletek, Jendrics Anikó jelmezei pedig jól erősítik a darab abszurd jellegét.

Jelenet a FÉM ímű előadásból
Forrás: FÉM Art’s & Café
Fotó: Hegyi Júlia Lili

Korunk hősei

Miklós Zsófia a pár egyik tagjának szerepében „korunk hősének” egyik nőtípusát formálja meg, aki mindkét variációban elégedetlen, és végül elsárkányosodik. Természetesen az is kell ehhez a folyamathoz, hogy a nő az egyik esetben sem érezheti azt, hogy támaszt nyújtó, igazi férfi van mellette. Miklós Zsófia érzi az árnyalatokat, és hol drámaian, hol parodisztikusan alakítja Lola szerepét.

Kolnai Kovács Gergely szintén egy gyakori férfialakot mutat be a pár másik tagjaként; az önbizalomhiánnyal küzdő, akaratgyenge, folyamatos kompenzáció csapdájában vergődő szintén „korunk hőse” típust. Kolnai Kovács Gergelynek nagyon határozott a színpadi jelenléte, a FÉM Színház kisméretű terében fokozottan erős hatást fejt ki tehetségével.

Miklós Zsófia és Kolnai Kovács Gergely
Forrás: FÉM Art’s & Café
Fotó: Hegyi Júlia Lili

A meg- és a meg nem született kislány, Stella kettős szerepében Németh Viktória úgy játszik, mint egy érett színésznő. Ő a feltétel nélküli szeretet egyedüli képviselője az önzően és öntörvényűen viselkedő felnőttek világában. Megható természetességgel és tisztasággal alakítja ezt a fontos szerepet.

Andai Katit szerencsére intenzíven foglalkoztatja Cziczó Attila, ezért a FÉM Színház előadásaiban meggyőződhetünk sokszínűségéről, ez esetben a csak magával törődő nagyszülő alakjában. Andai Katinak valamennyi gesztusa tele van humorral, iróniával, lazasággal.

Andai Kati
Forrás: FÉM Art’s & Café
Fotó: Hegyi Júlia Lili

Cziczó Attila magára osztotta a fiatalságot hajszoló másik nagyszülő szerepét. Cziczó Attila – nem csak írásaiban – hanem a színpadon is maga az abszurd, amely a zsigereiből árad. A színészi játéka olyan, mint amit üzenni szokott darabjaival: vegyük komolyan az életet, de azért ne nagyon.

Időtlen időkig?

A FÉM című előadás fontos emberi értékek kihalására figyelmeztet. Előfordulhat, hogy sok néző találva érezi magát, de közben mégis ad a darab feloldozást, mert a tökéletlen embert úgy mutatja be, hogy a figurái – esendőségükkel együtt – szerethetőek.

Cziczó Attila
Forrás: FÉM Art’s & Café
Fotó: Hegyi Júlia Lili

Van rá esély, hogy Cziczó Attila a későbbiekben negyedszer is „leporolja” majd első színpadi művét, mert nem fog veszíteni aktualitásából.

Értékelés: 8,5/10