Okoshangfal – mit érdemes tudni róla - Socfest
Az okoshangfal Amerikában nagy népszerűségnek örvend.

Okoshangfal – mit érdemes tudni róla?

Olvasási idő: 3 perc

Mostanában egyre gyakrabban találkozhattunk az okoshangfal (smart speaker) nevű kütyüvel az interneten böngészve és a hírekben. Mi ez, kik készítik, mit tudnak és mire vigyázzunk?

Mi az az okoshangfal?

Az okoshangfal a zenelejátszás mellett képes még hangutasításokat fogadni és kommunikálni más okoseszközökkel és applikációkkal. Gyakorlatilag egy kis doboz, amitől bármit kérdezhetsz, parancsokat teljesít és segít az otthoni teendőkben. Receptet olvas fel főzés közben, hogy ne kelljen maszatos ujjakkal piszkálnod az érintőkijelzőt vagy a lapokat, mesét mond a gyereknek, csatornát vált, ébreszt, viccet mesél, számol, árut rendel stb.

Az Amazon Echo indította el az okoshangfal piacot.

Jelenleg a Google és az Amazon van jelen a piacon ilyen eszközökkel, de az Apple és a Microsoft is készül beszállni a ringbe, hiszen nekik is van már kész asszisztens programjuk (Siri és Cortana).

Az Amazon Echo és a Google Home

Az Amazon Echo okoshangfal képes szoftverekkel és más eszközökkel is kommunikálni.

Az Amazon Echo fejlesztése 2010-ben kezdődött el és az Egyesült Államokban 2015 nyarán vált elérhetővé az eszköz. Magyarul nem tud, csak németül és angolul. Ha ennek ellenére valaki megrendelné, akkor 179.99 dollár, azaz kb. 51 ezer forint az ára. Számos applikációval együttműködik: hív Uber fuvart, pizzát rendel a Domino’s-tól, zenét játszik le a Spotify-jal.

A Google is beszállt az okoshangfal piacra a Google Home-al.

A Google okoshangfala 2016-ban jelent meg az Egyesült Államokban. Hozzáfér a Google eszköztárához, azaz az időjárás, naptár, forgalmi adatok kombinálásával képes kiszámolni, hogy milyen nap vár rád. Természetesen képes kommunikálni a Spotify-al, Netflix-el, Youtube-al és még egy marék szoftverrel és szolgáltatással. A Google Home 129 dollárért, azaz közel 37 ezer forintért vásárolható meg.

Apple és Microsoft

Az Apple okoshangfalával kapcsolatban még csak pletykák és feltételezések keringenek a neten. A neve sem ismert, csak tippelhetünk mi lesz. A szóbeszéd szerint nagyon jó hangzása lesz, mivel állítólag a Beats technológiáját is fel fogja használni (ez a név a Dr. Dre nevével fémjelzett fejhallgatók miatt lehet ismerős).

A Microsoft 2017. május 8-án jelentette be hivatalosan, hogy felveszi a versenyt az Amazon és a Google okoshangfalaival. Az ő termékük neve Invoke és a Cortana (magyarul természetesen még nem beszélő) asszisztens szoftver fog futni rajta. Nem meglepő módon ez majd a Windows, Skype, Bing kereső és más Microsoft programok és szolgáltatások használatára lesz a legjobb.

Mire jók és mire vigyázzunk velük kapcsolatban?

Ha valaki nagyon sok okoseszközt és applikációt használ, – amiket már az amerikaiak napi szinten használnak -, akkor képes lesz viszonylag olcsón átalakítani az otthonát egy hangvezérléssel irányítható okosotthonná. Mivel ezek a hangfalak jelenleg nem beszélnek magyarul, ezért nehéz lesz elmagyarázni nekik például azt, hogy a Barátok közt legújabb részéről akarunk részleteket hallani.

A hangvezérléssel kapcsolatban felmerültek aggályok, mivel ha hangvezérléssel akarunk irányítani egy gépet, akkor annak folyamatosan bekapcsolt mikrofonnal kell várnia az utasításokat. Olyan beszélgetéseket is rögzíthet és továbbküldhet egy központi rendszerre, amiket nem nagyon akarunk megosztani a nyilvánossággal.

Nagy port kavart az az eset is, amikor a Burger King reklámja bírta beszédre a Google Home okoshangfalat. A téma zárásaként ajánlom az erről készült videót. Ha szeretnél az okosórákról is többet megtudni, akkor ezen a linken van egy cikkünk róluk.