Csörögefánk
A farsang csak a fánkkal lehet teljes. A csörögefánkot, vagy más néven forgácsfánkot még a legkezdőbb szakács is könnyen el tudja készíteni. Ráadásul ebben a receptben még képek is segítenek téged!
Elkészítési idő: 25 + 30 perc.
Hozzávalók:
- 2 egész tojás
- 3 evőkanál tejföl
- 35 dkg búzaliszt
- 1 evőkanál porcukor
- 1 púpozott kiskanál sütőpor
- 1 evőkanál rum
- 1 csipet só
- a sütéshez olaj
Elkészítés:
A lisztben elkeverjük a sót, a sütőport és a porcukrot. A közepébe beletesszük a tejfölt, a tojást meg a rumot, és kézzel összekeverjük.
Lágy tésztát gyúrunk belőle. Fél óra pihentetés után vékonyra nyújtjuk.
A tésztalapból apró, kb. 5×5 cm-es négyzeteket szaggatunk, melyek közepére rézsútos vágást csinálunk.
A kész formák két szemközti sarkát megfogva, az egyiket felülről, a másikat alulról átbujtatjuk a lyukon, majd meghúzzuk kicsit.
Ezután folyamatosan süthetjük ki a fánkokat forró olajban.
Ahogy barnul, már fordíthatjuk is át a másik oldalára.
Frissen fogyasztva a legfinomabb, akár lekvárral is ízesíthetjük.