Farsangi falatok - Socfest

Farsangi falatok

Olvasási idő: 2 perc

Gondolom ismerős az alábbi versecske. Farsang alkalmából a három, benne szereplő élelmiszerből készült édességet kínálok.

Itt a farsang, áll a bál,
keringőzik a kanál,
Csárdást jár a habverő,
bokázik a máktörő.

Dirreg, durrog a mozsár,
táncosra vár a kosár.
A kávészem int neki,
míg az örlő pergeti.

Heje-huja vigalom!
Habos fánk a jutalom
Mákos patkó, babkávé,
ez aztán a parádé.

Lila szalagos fánk

Hozzávalók

  • 3 tojás
  • 15 dkg cukor
  • 1 csipet só és ugyanannyi szerecsendió
  • 5 dkg puha vaj
  • 2 dl tej
  • 1 vanílliarúd
  • kb. 65 dkg liszt
  • 1 csomag sütőpor
  • 1,5 dl olaj
  • porcukor
  • díszítőszalag (lila)

Keverjük krémesre a vajat, a tojásokat, a kristálycukrot, majd adagoljuk hozzá a tejet, a szerecsendiót és a sót, végül pedig kaparjuk bele a vanília belsejét. A lisztet egy másik tálban kutyuljuk össze, majd robotgéppel dolgozzuk el a két edényt, amíg tésztás nem lesz. Nyújtsuk egy centi vastagra, hogy az átmérője nagyjából 7 centis legyen. A belsejéből vájjunk ki egy kisebb lyukat (úgy 3 centiset). Forró, bő olajban süssük aranybarnára. Miután kivettük, csepegtessük le a fölösleges olajat, és hintsük meg átszitált porcukorral.

Tipp: A baracklekvár és a fánk nagyon jó barátok, érdemes kipróbálni őket együtt. Kössük meg a fánk “derekát” lila szalaggal, hogy ünnepiesebb legyen!

 

Kávés tekercs

Hozzávalók

  • A krémhez: 3 dkg kókuszreszelék
  • 9 dkg folyékony méz
  • 1 csomag vanilincukor
  • 6 dkg porcukor
  • 15 dkg margarin (vagy vaj)
  • A tésztához: 2 dl cukor nélküli felfőzött kávé
  • 1 evőkanál rum
  • 6 dkg kakaópor
  • 40 dkg háztartási keksz
  • 3 dkg porcukor

Daráljuk le a kekszet (a munkát megkönnyíti, ha eleve daráltat veszünk), majd adjuk hozzá a porcukrot, a kakaót és a rumot. Ezt öntözzük meg kávéval és gyúrjuk tésztává, utána pedig sodrófával nyújtsuk ki egy kristálycukorral megszórt alufólián, téglalap alakúra. Keverjük habosra vaníliás cukorral, majd adjuk hozzá a mézet és a kókuszreszeléket. Keverjük össze, és kenjük meg vele a tésztát. Tekerjük fel a fólia segítségével, és hagyjuk lehűlni.

Tipp: A kókuszt kevésbé kedvelőknek ajánlom, hogy a tekercs felszínét durvára tört kávészemekbe és csokoládédarabokba forgassuk, illetve a krémből hagyjuk ki a reszeléket.

 

Mák brownie

Hozzávalók

  • 30 dkg darált mák
  • 15 dkg cukor
  • 2 evőkanál liszt
  • 2 tojás
  • 3 dl tejszín
  • A krémhez: 25 dkg mascarpone
  • cukor ízlés szerint

Csak egyszerűen keverjük össze a tésztához tartozó anyagokat, és süssük 160 fokon egy sütőpapírral kibélelt, 24 centis formában 25 percen át. A krémhez a mascarponét dolgozzuk össze tetszőleges mennyiségű cukorral.

Tipp: Minden brownie készítésénél végezzünk a végén szúrópróbát. Ha a tű (kés, fogpiszkáló, bármi) könnyen kijön, akkor jó a tészta. A krémhez adhatunk lime-ot is.