Itt a lecsó, tesó! - Socfest

Itt a lecsó, tesó!

Olvasási idő: 3 perc

A lecsó tipikusan magyar étel, annak dacára, hogy balkáni eredetű. Kismillió elkészítési módját találták ki a kreatív háziasszonyok és urak, ezért most olyan verziókat mutatok, amik tökéletes fúziót képeznek más konyhák gasztronómiájával. Igaz, az alábbi receptek alapanyagai nem valószínű, hogy lelkesen sorakoznak a hűtőnkben, várva legjobb kiteljesedésüket, de még olcsón beszerezhetjük őket.

 Szerb lecsó

szerb lecso

Hozzávalók (3 adag)

  • 50 dkg paprika
  • 40 dkg paradicsom
  • 30 dkg padlizsán
  • 30 dkg cukkini
  • 20 dkg vöröshagyma
  • 20 dkg sárgarépa
  • 10 dkg császárszalonna
  • 15 dkg sós uborka
  • 1 dl olaj
  • 2 dkg fűszerpaprika
  • 4-6 darab fokhagymagerezd
  • ételízesítő

A paprikát süssük meg grillen vagy sütőben, hámozzuk le a külső héját, és vágjuk nagyobb kockákra. A cukkinit is daraboljuk ugyanakkorára, a sárgarépát viszont szeljük apróbbra, és az uborkát. vékonyra szeletelt sárgarépát is. A szintén félcentisre aprított padlizsánt kevés olajban süssük elő. A kis kockára vágott császárszalonnát egy másik serpenyőben futtassuk meg. Amikor megpirult, tegyük rá a vékony szeletekre vágott vöröshagymát, és a zúzott fokhagymát. Ha a hagyma megpárolódott, adjuk hozzá a felkockázott vágott hámozott paradicsomot. Ebbe kerül bele a cukkini, a sárgarépa, a padlizsán, a sült paprika, és végül a sós uborka is. Ízesíthetjük delikáttal. Fedő alatt közepes lángon pároljuk puhára. Ekkor szórjuk rá a fűszerpaprikát. Még forraljunk rajta egyet, keverjük meg és kész.

Tipp: A sült paprikát tegyük bele hideg vízbe, így könnyebben le lehet húzni a héját.

Ratatouille, avagy francia lecsóratatouille provencale

Hozzávalók (4-6 adag)

  • 1 fej vöröshagyma
  • 1 fej lilahagyma
  • 1 darab cukkini
  • 1 darab piros kaliforniai paprika
  • 1 darab sárga kaliforniai paprika
  • 1 darab tv paprika
  • 1 darab padlizsán
  • 1 darab kápia paprika
  • 2 darab csípős paprika
  • 4 darab chili paprika
  • 3 darab aprított fokhagymagerezd
  • 3 darab csiperke gomba
  • vörösbor
  • olívaolaj
  • paradicsomlé
  • kakukkfű
  • provence-i fűszerkeverék
  • ételízesítő
  • fekete őrölt bors (mindig frissen őrölve9
  • 1 csokor aprított petrezselyemzöld
  • oregánó

Pároljuk néhány percig fedő alatt a felaprított hagymát. Adjuk hozzá a fokhagymát és a csíkokra vágott paprikákat. 10 percig főzzük, néha kevergetve. Majd jöhet a feldarabolt padlizsán és a cukkini, végül dobjuk bele a paradicsomot, a gombát, a petrezselymet, a fűszereket, és főzzük kb. 40 percig főzzük, hogy a zöldségek megpuhuljanak, időközben öntsük hozzá a paradicsomlevet, és a vörösbort.

Tipp: Vegetáriánus főételként, vagy húsok, halak mellé köretként is kínálhatjuk.

Lecsó csirkemellel és mexikói fűszerekkellecso csirkemellel

Hozzávalók (4 adag)

  • 50 dkg csirkemell filé
  • 3 darab közepes paradicsom
  • 10 dkg füstölt paprikás kolbász
  • 1 darab közepes vöröshagyma
  • 6 darab lecsópaprika
  • 2,5 dl víz
  • 2 evőkanál olívaolaj
  • 1 zacskó mexikói chilis bab alap
  • só, bors
  • 1 csokor petrezselyemzöld

A csirkemell filéket vágjuk szélesebb csíkokra, sózzuk, borsozzuk őket. Egy mélyebb serpenyőben kevés olívaolajon pirítsuk meg a cikkekre vágott hagymát és a hosszú szeletekre vágott paprikát. Adjuk hozzá a csirkemell csíkokat és pirítsuk együtt tovább őket. Majd adjuk hozzá a karikára vágott füstölt kolbászt is. Ezalatt vágjuk be a paradicsomok csúcsait és forrázzuk le őket, majd hámozzuk meg. Vágjuk cikkekre és ezt is adjuk hozzá a többi összetevőhöz és jól forgassuk át. Szórjuk bele a mexikói chilis bab alapot, majd öntsük fel 2,5 dl vízzel. Főzzük együtt kb. 5-8 percig, míg kicsit sűrűbb állaga nem lesz és a zöldségek is megpuhultak a kellő mértékben. Szórjuk meg frissen vágott petrezselyem zölddel.

Tipp: Ha szeretjük a mexikói fűszeres ízeket, a petrezselyem helyett friss koriandert is használhatunk, tehetünk bele sok chilit, és a kész ételt tálalhatjuk tortillával.

A receptek és a képek a Jól kifőztem oldalról valók.