A mai zöldborsó a XVI. századtól vonult be az étkezés történetébe, eleinte mint drága különlegesség. Kellemes édes íze miatt hamar közkedveltté vált az emberek körében, de ezenkívül magas a fehérje-és vitamintartalma, továbbá szabályozza a vérnyomást és az emésztési rendellenességeket. Vastartalma révén segít a fáradékonyság, a vérszegénység, az immunrendszerünk átmeneti gyengesége és a tanulási nehézségek esetén.
Ricottás zöldborsó mentával
Hozzávalók
- 1 evőkanál olívaolaj
- 1 lilahagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- 35 dkg zöldborsó
- 1 evőkanál citromlé
- 6 dkg ricotta
- 2 evőkanál frissen aprított mentalevél
- só, bors
Az olajat közepes lángon felhevítjük, hogy a karikára vágott lilahagymát 1-2 percig pároljuk benne, azután hozzáadjuk a zúzott fokhagymát. Fél perc múlva mehet bele a zöldborsó és a citrom leve is, amikkel együtt 2-3 percig pároljuk. Ha megpuhult, levehetjük a tűzről és beleforgathatjuk a ricottát valamint a mentát. Végül sózzuk, borsozzuk és néhány csepp olívaolajjal tálaljuk.
Lilahagymás- zöldborsós majonézes krumpli
Hozzávalók
- 10 közepes burgonya
- 1 nagy doboz tejföl
- 5 evőkanál mustár
- 5 evőkanál majonéz
- 1 evőkanál citromlé
- 3 lilahagyma
- 25 dkg zöldborsó
- só, bors, cukor
Puhára főzzük a zöldborsót sós vízben, majd félretesszük. A krumplit is megfőzzük, meghámozzuk és karikákra vágjuk. A lilahagymát vékonyra szeljük fel. A tejfölt, mustárt, majonézt, citromlevet összedolgozzuk, sózzuk, borsozzuk, és szükség esetén cukrozzuk. Ezután nincs más dolgunk, mint mindent egy tálba rakni és összekeverni. Tálalásig a hűtőben tároljuk.
Hideg borsóleves mentával és mézzel
Hozzávalók
- 45 dkg zöldborsó
- 12 mentalevél
- jégkocka
- 1 ek. méz és só
- fél kiskanál citromlé
- tejföl a tálaláshoz
a rántott borsóhoz
- 1 tojás
- 3 evőkanál tejföl
- 5 dkg liszt
- fél kiskanál csípős pirospaprika
- olaj
A sót elkeverjük 2 liter hideg vízben, felforraljuk, és 2-3 percig főzzük. Belerakjuk a mentát, majd az egészet leszűrjük és jeges vízbe állított edénybe tesszük. Néha átkeverjük és hagyjuk teljesen kihűlni. A végén még egyszer lecsepegtetjük. A mentás borsót jégkockákkal pürésítünk turmixgépben, majd hozzáadjuk a mézet és citromlevet. Ha ízre megfelelőnek (mit megfelelőnek,isteninek!) találjuk, akkor egy szűrőn átpasszírozzuk. A rántott borsó elkészítése rém egyszerű. A fentebbi anyagokból palacsintatésztát készítünk, a borsószemeket belemártjuk, majd forró, bő olajban kisütjük. A leves tálalásánál adhatunk még tejfölt, mentát, meg persze a rántott borsót.