A salátáról a legtöbb embernek még manapság is a nyúlkaja, meg az önkínzó fogyókúra jut eszébe. Pedig nem pusztán köretként működik, önálló és finom fogásként is az asztalra kerülhet. Ezt három remek recepttel is bizonyítom.
Hozzávalók
- 1 fej jégsaláta vagy római saláta
- 10-15 dkg cheddar sajt
- 25 dkg csirkemell
- 2 szelet rozskenyér
- 1 gerezd fokhagyma
- olívaolaj, só
A vékonyra szelt kenyeret kevés olívaolajban megpirítjuk, majd finoman bedörzsöljük fokhagymával és felkockázzuk. A csirkét miután megmostuk, sós vízben megfőzzük. Tehetünk hozzá rozmaringot és tárkonyt is. Kevés olívaolajon megsütjük a húst, hogy szép kérge legyen. A salátát apróbb darabokra szedjük és összekeverjük a reszelt sajttal, valamint a házi krutonokkal. A tányérra halmozzuk a keveréket, és a vékonyan felszeletelt csirkemellel tálaljuk.
Hozzávalók
- 40 dkg kukorica
- 35 dkg halloumi sajt
- 40 dkg vörös bab
- 1/2 római saláta
- 2 friss zöld chili
- 4 evőkanál frissen aprított koriander
- Dresszinghez: 1 evőkanál apróra vágott jalapeno paprika
- 2 evőkanál lime-lé
- 1 evőkanál olívaolaj
A dresszinghez való anyagokat összevágjuk és beletesszük az olajba. Egy felforrósított serpenyőben megpirítjuk kissé a kukoricát. Kivesszük, és a chilit is megpirítjuk. Amikor kihűlt, vékony szeletekre vágjuk. A sajtot kisebb darabokra tépkedve 2-3 percig sütjük. A kukoricát, a babot és a koriandert összekeverjük, meglocsoljuk a dresszinggel. A salátaleveleket elhelyezzük a tányéron, majd rápakoljuk a babos keveréket meg a sajtot.
Hozzávalók
- 1 kg újkrumpli
- 8 retek
- 4 újhagyma
- 4 evőkanál frissen aprított snidling
- 2 zellerszár
- 3 dl majonéz
- 2 evőkanál fehér balzsamecet
A krumplit forró, sós vízben puhára főzzük, majd alaposan lecsepegtetjük. Hagyjuk kihűlni, majd félbevágjuk és összeforgatjuk az újhagymával, a zellerrel, a négy részre szelt retekkel. Meglocsoljuk a majonéz és ecet keverékével, végül pedig snidlinget szórunk a tetejére.