Spárga sokféleképp - Socfest

Spárga sokféleképp

Olvasási idő: 3 perc

Spárgát már az egyiptomiak is fogyasztottak. Ugyan nem képezi a magyar konyha alapját, szerencsére már mindenhol kapható, pláne tavasszal, amikor szezonja van. Érdemes megragadni az alkalmat, és frisset venni, hiszen sokkal finomabb, mint a konzerves verzió. Próbáljátok ki a fehéret és a zöldet is! Ez a három recept a segítségetekre lehet.

Epres, spárgás quinoa saláta

DSCF3165-600x405

palmafaproject.cafeblog.hu

Hozzávalók (1 adaghoz)

  • fél bögre quinoa
  • pár szem eper
  • kisebb marék mandula
  • 4 szál spárga
  • saláta (lila lillo rosso)
  • pici citromlé és nádcukor a főzéséhez

Öntethez

  • kis gerezd reszelt fokhagyma
  • 2 evőkanál olívaolaj
  • 1 evőkanál balzsamecet
  • pár csepp citromlé
  • só, frissen őrölt bors

A quinoát öblítsük át egy szűrőben, és tegyük fel főni kétszer annyi, enyhén sós vízben. Dobjuk bele a forrásban lévő vízbe a felszeletelt spárgát,  amibe előtte pár csepp citromlevet és egy kis kanál nádcukrot tettünk. Kb. 10 perc után szűrtjük le, és hideg vízben öblítsük le a spárgadarabokat. Aprítsuk durvára a mandulát, az epret vágjuk kis darabokra. Keverjük az öntethez az olajat, az ecetet, a citromlevet, a reszelt fokhagymát, a sót és a borsot. A salátaleveleket mossuk meg, majd szárítsuk meg egy tányéron. Tegyük puha quinoához a spárgát, az epret, csorgassuk rá az öntetet, majd az egészet halmozzuk a salátalevelekre, és szórjuk meg a tetejét mandulával.

 

Zsályás-spárgás tészta

spargazsalya

hinyenc.cafeblog.hu

Hozzávalók

  • spárga
  • zöldborsó
  • tészta
  • sonka
  • tejszín
  • krémsajt
  • alaplé vagy fehérbor
  • friss zsálya
  • fokhagyma
  • bors

A zsályát vágjuk fel apró csíkokra, és pirítsuk meg kevés olívaolajon az ugyancsak csíkokra vágott sonkával együtt. Szedjük ki, és tegyük félre. A használt edényben kevés olívaolajon futtassuk meg az apróra szelt fokhagymát, és az 1-2 ujjnyi darabokra vágott spárgát. A spárgasípokat rakjuk félre, mivel majd csak a legvégén használjuk fel őket. Pár perc pirítás után öntsük fel kb. 1,5dl alaplével a serpenyőnket, a lényeg, hogy ellepje a spárgát a lé. Nagyjából 5 percig főzzük, de a legjobb ha ellenőrizzük közben az állagát, hogy ne főjön szét, hanem maradjon ropogós. Adjunk a serpenyőhöz egy kis doboz tejszínt. Reszeljünk még egy gerezd fokhagymát a szószhoz, a félretett spárgasípokat is adjuk hozzá, valamint egy bögre mirelit zöldborsót. Hagyjuk rotyogni az ételt, hogy a mártás besűrűsödjön (a borsó meg felolvadjon). Pár perc után, a legvégén keverjük bele a zsályás pirított sonkát.

Tipp: A szószt – a tejszín mellett – feldobhatjuk sajtkrémmel is. A kész szószt összekeverhetjük a tésztával, de csak akkor érdemes, ha biztosan mind elfogy, mert felmelegítve már nem túl jó.

 

Spárgás rizottó

zp11

wannabechef.cafeblog.hu

Hozzávalók (4 adaghoz)

  • 35 dkg rizottó rizs
  • kb. 1.5 liter csirkehúsleves/zöldségalaplé
  • 2 dl fehérbor
  • 3 evőkanál vaj
  • 1 csomag zöld spárga
  • 1 hagyma felaprítva
  • 2 gerezd zúzott fokhagyma
  • 1 csésze (2,5 dl) reszelt parmezán
  • só, fehérbors, 1 reszelt citrom héja,
  • 2 evőkanál frissen facsart citromlé, petrezselyemzöld

Vágjuk le a spárgák fás végét, szeleteljük 1 cm vastag karikákra; a spárga csúcsát hagyjuk meg szeletelés nélkül! Forrásban lévő, enyhén sós vízben kb. 2 percig főzzük (maradjon roppanós). Egy vastag falú lábasban melegítsünk fel 1 evőkanál vajat,  pirítsuk üvegesre a felaprított hagymát, ezután adjuk hozzá a zúzott fokhagymát, amivel újabb 1-2 percig, folyamatosan kevergetve pirítsuk. Erre jön a rizottó rizs, amit kevergessünk 2-3 percig. A hagymás-rizses keveréket öntsük  fel borral, és kevergetve, közepes lángos főzzük. Ha már elpárolgott az alkohol, és a rizs majdnem beszívta a bort, jöhet az alaplével főzés. Mindig csak meleg, forró alaplevet adjunk a rizshez, apránként, közepes lángon főzve. Merőkanalanként adagoljuk a rizshez az csirkelevet/zöldséglevet, és gyakran megkeverve főzzük közepes lángon. Amikor a folyadékot már majdnem beszívta a rizs, akkor adjuk hozzá a következő merőkanál folyadékot. Amikor már puhák a rizsszemek, és még marad egy kis alaplé alattuk, keverjük hozzá a maradék vajat, a csészényi reszelt parmezánt, az 1-2 ek. citromlevet, roppanósra főzve spárgát. Sózzuk, borsozzuk ha kell! Végül a reszelt citromhéj és a felaprított petrezselyem következik. Ezután fedjük le 4-5 percre.

Tipp: A rizottó rizst ne mossuk meg! A kész rizottót tálalhatjuk 3 perces buggyantott tojással is.

Kiemelt kép: wannabechef.cafeblog.hu