Disznóságok - Socfest

Disznóságok

Olvasási idő: 3 perc

A legtöbb disznóvágásra általában télvíz idején kerül sor.  Mi is készültünk, méghozzá három olyan recepttel, amit könnyen elkészíthet az is, aki boltban veszi a hozzávalókat. A hagyományos recepteknek kicsit átdolgozott verzióit kerestük, ami izgalmasabbá teszi az élményt.

Orjaleves

Orjaleves
Forrás: http://www.finomreceptek.hu/

Orjaleves

Hozzávalók

  • 1,2 kg sertésorja
  • 20 dkg petrezselyemgyökér
  • 20 dkg sárgarépa
  • 1 karalábé
  • 1 zellergumó
  • 1 kis fej vöröshagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 3-4 szem egész bors
  • 1 csöves paprika
  • 2 evőkanál paradicsomlé
  • 4 adag finommetélt vagy eperlevél tészta

A megmosott és feldarabolt orját a tetszőlegesre vágott zöldségekkel és a héjas hagymával tegyük fel főni 2 liter hideg vízzel. Adjuk hozzá a fűszereket, és keverjük bele a paradicsomlét. Miután puhára főttek a hozzávalók, szűrjük le a levest. Főzzük ki hozzá a tésztát, és már is tálalható.

Tipp: Tészta helyett krumplit is tehetünk a levesbe, de ha könnyebb ételt szeretnénk, akkor el is hagyható.

disznotoros_rakott_kaposzta

Rakott káposzta másképp
http://www.nosalty.hu/

Disznótoros rakott káposzta

Hozzávalók (6 adag)

  • 1,5 kg savanyú káposzta
  • 15 dkg rizs
  • 15 dkg trappista sajt
  • 25 dkg véres hurka
  • 25 dkg májas hurka
  • 25 dkg sütnivaló kolbász
  • 5 dl tejföl
  • 2 evőkanál napraforgó olaj
  • 2 darab babérlevél
  • só, bors ízlés szerint

Kicsit vágjuk rövidebbre a káposztát, és ha túl savanyú, mossuk át, de vigyázzunk, mert ha elmegy a savanyúsága, már nem lesz jó! Egy lábosban, kevés olajon futtassuk meg a zöldséget. Öntsük fel 2-3 dl vízzel és adjuk hozzá a babérlevelet. Ezalatt egy másik edényben főzzük meg a rizst, és vágjuk karikára a hurkákat. Kenjünk ki kevés olajjal egy kb. 25×30-as tepsit, az aljára rendezzük el a káposzta nagyjából egyharmadát, majd a rizsből is oszlassunk el egy adagot. Rá a felkarikázott hurkák, kolbászok jöjjenek és a tetejére tejföl. A rakosgatást folytassuk addig, amíg minden hozzávaló el nem fogy – jobb, ha a káposzta marad legfelül. A tetejére reszeljünk egy kis sajtot, és tegyük előmelegített sütőbe. 160 fokon nagyjából 30-40 perc alatt aranybarnára pirul a teteje.

Tipp: Ha már disznótoros recept, akkor még kolozsvári szalonnával is feldobhatjuk. A babérlevél és bors mellett kevés köményt is kipróbálhatunk.

zsalyas-borban-sult-kolbasz-almas-savanyussavanyukaposztaval

Ezek az összetevők remekül illenek egymáshoz
Forrás: http://www.nosalty.hu/

Zsályás borban sült kolbász almás savanyú káposztával

Hozzávalók (2 adag)

  • 40 dkg sütnivaló kolbász
  • 2 dl fehérbor (vagy rozé)
  • 25 dkg savanyú káposzta
  • 4 közepes fej hagyma
  • 2 nagyobb alma
  • 2 evőkanál zsálya (vagy egy marék friss)

A kolbászokat tegyük egy tűzálló tálba, és nagyobb szeletekre vagy karikákra vágott hagymával borítsuk be. Szórjuk rá a zsályát, és öntsük rá a bort, fedjük le alufóliával, majd úgy egy óráig süssük. Egy másik sütőtálba tegyük bele a káposztát, adjuk hozzá a cikkekre vágott almát és a másik hagymát (vastagabb szeletekben). Forgassuk össze a hozzávalókat, és alufóliával lefedve süssük 40 percen át.

Tipp: A zsálya lecserélhető rozmaringra, de nem érdemes, mivel a zsálya és a sertés nagyon passzol egymáshoz. De ha már a fűszert lecseréljük, akkor a húst is lehet, mondjuk libára. Így is nagyon finom lesz a végeredmény, csak eléggé más.

A kiemelt kép forrása a balzsam.hu