Okosóra – mit érdemes tudni róla? - Socfest

Okosóra – mit érdemes tudni róla?

Olvasási idő: 2 perc

Az okosóra egy olyan karóra, ami az idő kijelzésén túl további funkciókkal is rendelkezik, és akár más eszközökkel is képes kommunikálni. Megjelenése után sokakban felmerült a kérdés, hogy ez most mi és minek kell.

Az okosórák megjelenése

A megjelenésükkel kapcsolatban általában a 2014-es évre gondolunk, amikor olyan nagy cégek, mint a Samsung, az Apple, az LG és a Sony megkezdték az „okosóra-forradalmat” és bedobták a smartwatch fogalmát a köztudatba. Azzal, hogy széles tömegek megismerték és sokan megvették ezeket, a technológia határozottan fellépet a következő lépcsőfokra. Egy elég reális elmélet szerint először a számítógép a zsebedbe kerül az asztalról (okostelefon), majd a testedre (okosóra) és végül a testedbe.

Voltak az Android és IOS operációs rendszerű eszközökkel működő okosórák előtt is hasonló kütyük, mint például az alábbi képen látható Seiko RC series. Ez a karóra-sorozat a 80-as években jelent meg a piacon és hiszitek vagy sem saját külső billentyűzettel rendelkezett és az asztali számítógépekkel is képes volt kommunikálni – természetesen egy vezeték segítségével –. Az idő kijelzésén túl emlékeztetőket lehetett felírni benne, volt rajta számológép, sőt még játékokat is lehetett vele játszani!

A Seiko okosóra már a 80-as években jelen volt a piacon.

Okosóra vásárlás

Egy okosóra megvásárlása előtt a legfontosabb, hogy megnézzük milyen operációs rendszer van rajta és miket tud. Alapvetően vannak felső kategóriás okosórák, amik az Apple hivatalos programjával vagy az Android Wear operációs rendszerrel működnek és vannak alacsonyabb árkategóriás kütyük, amiket akár néhány ezer forintért is megkapunk, de nem képesek olyan szinten összekapcsolódni az okostelefonokkal, mint a „hivatalos” programmal működők.

Az olyan órák, amiken például Android Wear van, közvetlenül kommunikálhatnak az okostelefonon lévő applikációkkal, például megnézhetjük rajtuk a Google Keep-be írt jegyzeteinket. Az ilyen okosóra továbbá képes valamilyen utasítást adni az applikációnak, például archiválhatunk egy jegyzetet. Az olcsóbb karórák gyakorlatilag bluetooth kapcsolaton keresztül átküldhető adatokat képesek csak kezelni. Fogadnak és küldenek szöveget, képet, hangot, de nem képesek megnyitni egy applikációt a telefonon és abban végrehajtani valamilyen utasítást.

Mire jó egy okosóra?

Az Apple okosóra mélyebb kapcsolatot tud kialakítani az okostelefonnal, mint egy olcsóbb darab.Az okosóra nem egy teljesen haszontalan eszköz, ami csak arra jó, hogy villogjunk vele másoknak a buszon. Minden nap képes megspórolni egy kis időt a használójának, de ne várjuk el tőle, hogy megoldja a magánéleti problémáinkat és megjósolja a nyertes lottószámokat.

Az okostelefonok rengeteg dolog miatt küldenek értesítéseket és azzal, hogy csak meg kell emelnünk a karunkat, hogy lássuk mi történt, nyerünk néhány másodpercet minden nap. Ha a telefon a táska mélyén van, mert nem szeretnénk a zsebünkben tartani, vagy az ismerőseink szokása, hogy ezer üzenetet küldenek minden nap vagy fontos üzenetet várunk, akkor elég hasznos eszközzé válhat az okosóra.

Általában képesek jelezni, ha megszakadt a kapcsolat az okostelefonunkkal, így ha azt elveszik vagy elhagyjuk, kapunk egy riasztást. Van amelyik típus képes önálló eszközként is működni és egy okostelefon-kor előtti mobiltelefon képességeit hozni (ébresztő, naptár, számológép, SMS, hívások, alacsony felbontású fényképező, diktafon). Érdemes kezdetnek egy néhány ezer forintos karórával belekóstolni a dologba, aztán ha úgy gondoljuk jöhet egy komolyabb darab is.