Katedra az otthonodban - Socfest

Katedra az otthonodban

Olvasási idő: 2 perc

Mindenhol azt hallod, hogy kezdődik a tanév? Már végeztél az iskolában, és úgy érzed, hogy hiányzik a tanulás? Nem kell méregdrága tandíjat fizetned, ahhoz, hogy órákat hallgass! Sőt, akár neves amerikai egyetemek óráit is felveheted, anélkül, hogy több ezer kilométert repülnél. Íme pár lehetőség, hogy otthon ülve is fejleszd magad!

Bemutatunk nektek pár online előadásokat tartalmazó oldalt, ahol kedvetekre választhattok a nektek tetsző témákból. Ugyan az indexbe nem kerül be a teljesítés, de a tudást senki sem veheti el tőletek. Hazánkban a Mindentudás Egyeteme volt az első próbálkozás a nagyközönség számára szervezett egyetemi előadásokra. A két szériát megélt sorozat felvételei továbbra is elérhetőek online, valamint számos egyetem kezdte meg szabadegyetem programját, amely keretében tanáraik bemutatják kutatási területeiket.

Tudásunkat azonban idegennyelvű előadások során is bővíthetjük, amely egyes külföldi egyetemek honlapján keresztül is lehetséges, vagy egyéb oktató-felületeken. Ezek közül említek meg párat.

elearncourseAhhoz, hogy külföldi anyagokból tanuljunk, szükségünk van biztos nyelvtudásra. Akik az angolt már magasabb szinten használják, és további nyelveket szeretnének tanulni, remek lehetőség a Duolingo oldala, ahol angolról, vagy angolra kell fordítanunk a tanult nyelv leckéit. Lépésről-lépésre ismerjük meg a szavakat és nyelvtani szabályokat. A bölcs bagoly pedig mindent figyel, és ha hibázunk egyből vesztünk az életeinkből. Ma már mobilalkalmazás formájában is elérhető, így akár munkába menet, a buszon ülve is fejleszthetjük a nyelvtudásunkat.

A külföldi egyetemek közül az MIT és a Yale is saját honlapján biztosít felületet a tanórák elérésére. A MIT technológiai, biotechnológiai képzéseiről híres. Akik inkább a reáltantárgyak iránt érdeklődnek, inkább itt keresgéljenek a kurzusok között. A humán terület imádóinak pedig a Yale széles kínálatát ajánlom. A jogi képzéséről ismertté vált egyetemen többek között történelem, pszichológia, szociológia előadásokat is hallgathatunk.

Az egyetemi előadásokat azonban egyéb felületeken is megtalálhatjuk. Az imént említett MIT, de a Harvard és a Berkeley mellett számos ország egyetemének kurzusait találjuk az edX oldalán. Az órákat hallgatók igazolást kapnak, bár ez semmilyen végzettséget nem ad. Az előadások között a képzési területek szerint és az intézmények alapján is kereshetünk.

Hasonló felület a Coursera nevű oldal, amely a világ számos országából ajánl ingyenesen elérhető tartalmakat. A résztvevő iskolák között megtalálható a Berkeley, a Stanford, a Princeton, de japán, ausztrál egyetemek mellett európai intézmények is képviseltetik magukat. Hétről-hétre követhetjük nyomon az órákat, többségüket angol nyelven, de találunk akár spanyol, francia, kínai kurzusokat is.  A képzési területeket tekintve nagyon színes a paletta, akár gazdasági, mérnöki, informatikai, de humán ismereteinket is bővíthetjük. Szabadon böngészhetünk a kínálatból, amelyek kezdési időpontjáról előregisztráció után e-mailben értesülünk. Általában hetente küldik meg az újabb előadások elérését biztosító linket. A felületen gyakorló feladatokat is találtok, amelyeket a meghallgatott előadások után tölthettek ki, továbbá konzultációra is lehetőség van az oktatókkal.

Ha már kiléptél az iskolapadból, de még visszahúz a szíved, ezek a lehetőségek csak rád várnak, és itt még a bukás veszélye sem fenyeget! Tudásszomjad kielégítheted, és akár 80 évesen is egyetemista maradhatsz, legalábbis ami az órahallgatást illeti.