Sajnos a görögdinnye ára már rég nem 50 forint. Ha ma is annyi lenne, az emberek úgy rohamoznák meg az árusokat, mint a világháborúban ételosztáskor az éhezők a leveses bödönt. Viszont nem múlhat el nyár dinnye nélkül, és ha már vettünk, miért ne próbálnánk ki ezeket a (na jó) kicsit bizarr recepteket?
Hozzávalók
- 1 kg bélszín
- piros, zöld és sárga kaliforniai paprika
- 50 dkg görögdinnye
- A marinádhoz: 1/2 evőkanál lime-lé
- 1 evőkanál olívaolaj
- 2 gerezd zúzott fokhagyma
- 1 kiskanál csípős paprikakrém
- fél kiskanál frissen reszelt gyömbér
- fél kiskanál méz
- A dresszinghez: 0,6 dl csípős csiliszósz
- 3 evőkanál rizsecet
- 1 evőkanál méz
- só, bors
A marinádhoz való anyagokat összekeverjük, és beleforgatjuk a húst, majd egy órán át szobahőmérsékleten állni hagyjuk. Ugyanígy összeállítjuk a felsoroltakból a dresszinget. A kockára vágott paprikához 6 evőkanál öntetet adunk, ezután ezt is állni hagyjuk szobahőmérsékleten 2 órán át. A steaket tetszőlegesen kisütjük, 10 percig pihentetjük. (minél vastagabb a szelet, annál több ideig), majd vékony szeletekre vágjuk, gusztusosan elrendezzük a tányérokon és a maradék salátaöntettel meglocsoljuk. A feldarabolt és kimagozott dinnyét összeforgatjuk a paprikával, és a tányérokra halmozzuk.
Hozzávalók
- 12 dkg rukkola
- 1 kg görögdinnye
- 15 dkg fetasajt (értsd: krémfehér sajt)
- 1,5 dl balzsamecet
- frissen őrölt bors, esetleg só
A balzsamecetet 6-7 perc alatt 2 evőkanálnyira visszaforraljuk, vagy vegyünk eleve sűrített balzsamecetet. A megmosott rukkolát a tányérokon eloszlatjuk, ráhelyezzük a kimagozott, felkockázott dinnyét, rámorzsoljuk a sajtot, majd meglocsoljuk a balzsamecettel, és frissen őrlünk rá borsot.
Sárgadinnye sonkával, mozzarellával
Hozzávalók
- 6 szelet prosciutto (sonka)
- 12 mini mozzarella
- 1 kisebb sárgadinnye
- 1 fej vöröshagyma
- friss bazsalikom
- 1 dl olívaolaj
- frissen őrölt bors
Az olívaolajat, a bazsalikomot és a hagymát összemixeljük egy erre alkalmas géppel. A dinnye húsából mandolinnal vékony szeleteket vágunk, hogy harmonizáljon a sonkával. Ez utóbbi két alapanyagot és a mozzarellagolyókat elrendezzük a tányéron és meglocsoljuk az elkészített bazsalikomos öntettel. Őrölhetünk rá borsot, és díszíthetjük bazsalikomlevéllel.