A dinnye alternatívái - Socfest

A dinnye alternatívái

Olvasási idő: 2 perc

Sajnos a görögdinnye ára már rég nem 50 forint. Ha ma is annyi lenne, az emberek úgy rohamoznák meg az árusokat, mint a világháborúban ételosztáskor az éhezők a  leveses bödönt. Viszont nem múlhat el nyár dinnye nélkül, és ha már vettünk, miért ne próbálnánk ki ezeket a (na jó) kicsit bizarr recepteket?

Sült hús dinnyesalátával

Hozzávalók

  • 1 kg bélszín
  • piros, zöld és sárga kaliforniai paprika
  • 50 dkg görögdinnye
  • A marinádhoz: 1/2 evőkanál lime-lé
  • 1 evőkanál olívaolaj
  • 2 gerezd zúzott fokhagyma
  • 1 kiskanál csípős paprikakrém
  • fél kiskanál frissen reszelt gyömbér
  • fél kiskanál méz
  • A dresszinghez: 0,6 dl csípős csiliszósz
  • 3 evőkanál rizsecet
  • 1 evőkanál méz
  • só, bors

A marinádhoz való anyagokat összekeverjük, és beleforgatjuk a húst, majd egy órán át szobahőmérsékleten állni hagyjuk. Ugyanígy összeállítjuk a felsoroltakból a dresszinget. A kockára vágott paprikához 6 evőkanál öntetet adunk, ezután ezt is állni hagyjuk szobahőmérsékleten 2 órán át. A steaket tetszőlegesen kisütjük, 10 percig pihentetjük. (minél vastagabb a szelet, annál több ideig), majd vékony szeletekre vágjuk, gusztusosan elrendezzük a tányérokon és a maradék salátaöntettel meglocsoljuk. A feldarabolt és kimagozott dinnyét összeforgatjuk a paprikával, és a tányérokra halmozzuk.

Fetás dinnyesaláta rukkolával

Hozzávalók

  • 12 dkg rukkola
  • 1 kg görögdinnye
  • 15 dkg fetasajt (értsd: krémfehér sajt)
  • 1,5 dl balzsamecet
  • frissen őrölt bors, esetleg só

A balzsamecetet 6-7 perc alatt 2 evőkanálnyira visszaforraljuk, vagy vegyünk eleve sűrített balzsamecetet. A megmosott rukkolát a tányérokon eloszlatjuk, ráhelyezzük a kimagozott, felkockázott dinnyét, rámorzsoljuk a sajtot, majd meglocsoljuk a balzsamecettel, és frissen őrlünk rá borsot.

 

 

Sárgadinnye sonkával, mozzarellával

Hozzávalók

  • 6 szelet prosciutto (sonka)
  • 12 mini mozzarella
  • 1 kisebb sárgadinnye
  • 1 fej vöröshagyma
  • friss bazsalikom
  • 1 dl olívaolaj
  • frissen őrölt bors

Az olívaolajat, a bazsalikomot és a hagymát összemixeljük egy erre alkalmas géppel. A dinnye húsából mandolinnal vékony szeleteket vágunk, hogy harmonizáljon a sonkával. Ez utóbbi két alapanyagot és a mozzarellagolyókat elrendezzük a tányéron és meglocsoljuk az elkészített bazsalikomos öntettel. Őrölhetünk rá borsot, és díszíthetjük bazsalikomlevéllel.