Azt rebesgetik, hogy nyáron, melegben meleget kell enni. Nos, ha ez így van, akkor az alábbi fogások tökéletesnek bizonyulnak. Ráadásul a karfiol kalóriaszegény, így még a szervezetet sem terheli meg annyira. A karfiolfasírt pedig akár sörkorcsolyának is elmegy.
Hozzávalók
- kb. 70-80 dkg karfiol
- fél liter tej
- fél liter csirkealaplé
- két csipet sáfrány
- 2 evőkanál vaj
- frissen őrölt bors
Forraljuk fel a tejet az alaplével, egy csipet sáfránnyal és sózzuk, borsozzuk. Szedjük rózsáira és tisztítsuk meg a karfiolt, majd adjuk a léhez. Körülbelül 7-8 perc alatt főzzük majdnem puhára. A negyedét vegyük ki szűrőkanállal, csepegtessük le. A maradékot 2-3 evőkanál lével pürésítsük mixerben. A pépet tegyük egy másik edénybe, és öntsük fel annyi főzőlével, hogy leves sűrűségű legyen. Szórjunk bele egy csipet sáfrányt, ízesítsük, ha szükséges, és forraljuk össze. A félretett zöldséget minimális vajon pirítsuk meg, majd oszlassuk el a tányérokon és öntsük rá a levest.
Tipp: Itt is azt javaslom, hogy egy kevés tejföl nagyon jó barátja a karfiolnak, érdemes a levest dúsítani vele. Frissen őrölt tarkaborsot ajánlok a sima, őrölt fekete helyett, de legrosszabb esetben is fehérborsot használjunk!
Hozzávalók
- kb. 80 dkg karfiol
- 2 tojás
- 2 dl tejföl
- 2 dl tej
- 10 dkg reszelt füstölt sajt
- 5 dkg margarin
- 2 evőkanál liszt
- 1 csokor zöldhagyma
- 1 csokor petrezselyem
- 1 teáskanál pirospaprika
- késhegynyi őrölt borókabogyó
- só, frissen őrölt bors
A vajat hevítsük habzásig a liszttel, majd melegített tejjel főzzük sűrűre. Tegyük bele a paprikát, a vékony karikákra vágott hagymát, a fűszereket meg a sajtot. Hagyjuk kicsit kihűlni, majd keverjük bele a nyers tojásokat. A karfiolrózsákat rendezzük el egy tűzálló tepsiben és egyenletesen öntsük rá a tojásos keveréket. Fedjük le alufóliával az edény tetejét és előmelegített sütőben pároljuk fél órán át, majd vegyük le a fedőt, és süssük pirosra.
Tipp: Besamel mártással is remek ez a fogás, ekkor tejföl helyett is tejet használjunk, és nagyjából ugyanannyi lisztet. Szerecsendió vagy kevés rózsabors is mehet az ételbe.
Hozzávalók
- 1 közepes fej karfiol
- 2 vékonyabb szelet kenyér
- 2 tojás
- 1 csokor petrezselyemzöld
- só, bors
- olaj
A karfiolt szedjük rózsáira, és sós vagy vegetás vízben főzzük puhára (de ne főzzük túl). Törjük össze krumplinyomóval, adjunk hozzá sót, borsot, ételízesítőt, a tojásokat és a vízben (vagy tejben) áztatott, majd kinyomkodott kenyeret. A masszából formáljunk pogácsákat, és süssük ki bő, forró olajban.
Tipp: Aprított répával összegyúrva már elég kiadós önálló fogásnak is. Ha nem akar összeállni a massza, akkor egy kevés zsemlemorzsával is próbálkozhatunk.