Könnyed kísértés - Socfest

Könnyed kísértés

Olvasási idő: 2 perc

A panna cotta eredetileg az olasz Piemontéból származik, és a 2000-es évek óta Magyarországon is egyre elterjedtebb.  Valószínűleg sikere eleganciájának és könnyedségének köszönhető. A cukrot kedvünk szerint adagolhatjuk bele, laktózmentes termékekből a tejcukor-érzékenyeknek is remek desszert. Ezen a héten ismerkedjetek meg az alaprecepttel, amit kedvetek szerint variálhattok, vagy próbáljátok ki a fehér csokis, vagy a citromfüves változatot!

Panna cotta (alaprecept)

Hozzávalók

  • 4 dl tejszín
  • 2 dl tej (magas zsírtartalmú, nem dobozos)
  • 5 dkg kristálycukor
  • 4 zselatinlap
  • 1 vaníliarúd

Főzzük együtt forralásig a tejet, a tejszínt, a vanília kikapart belsejét és a cukrot, ezután tegyük bele a zselatinlapokat is, és kevergessük addig, amíg teljesen el nem olvadnak. Vegyünk elő 6 kisebb méretű egyforma edényt, kicsit vizezzük be őket, majd töltsük beléjük az öntetet. Hagyjuk 5-6 órán át dermedni a hűtőben.

Tipp: Tálalás előtt állítsuk forró vízbe a kis tálkákat, így könnyebben ki lehet majd szedni a desszertet. Érdemes kipróbálni hozzá a karamell-, vagy  csokoládészószt, de idénygyümölcsökkel a legjobb.

 

Citromfüves-mascarponés panna cotta szilvamártássalcitromfu

Hozzávalók

  • 3 dl tej
  • 25 dkg mascarpone
  • 4 zselatinlap
  • 10 dkg cukor
  • 1-2 marék citromfűlevél
  • 1 vaníliarúd
  • A szilvamártáshoz: 8 szilva
  • 3 evőkanál méz
  • 1 fahéjrúd
  • 1 narancs reszelt héja
  • 1 evőkanál balzsamecet

Áztassuk 4 evőkanál tejben 10 percig a zselatint, eközben tegyük fel közepes lángon főni a maradék tejet, a mascarponét, a cukrot, a vaníliahüvely belsejét, és kevergessük őket folyamatosan. Ha felforrt a lábos tartalma, keverjük el benne a zselatinlapokat, majd utána a felaprított citromfüvet. Oszlassuk el egyenlő mennyiségben az öntetet 6-7 panna cotta formában, vagy más edényben, és pihentessük a hűtőben minimum 3 órán keresztül. A mártáshoz borítsuk bele a megmosott, kimagozott szilvát és a többi hozzávalót egy lábasba. Nagy lángon forrás után 5-8 percig főzzük.

Tipp: A szilva ne főljön túl pépesre. Úgy az igazi, ha a hideg desszerthez forró szószt kínálunk. Utóbbit az elkészítés közben gazdagíthatjuk csillagánizzsal vagy szegfűszeggel.

 

Fehér csokoládés panna cottafeher-csokolades-panna-cotta-eperreljo

Hozzávalók

  • 4 dl habtejszín
  • 2 dl tej
  • 2 evőkanál méz
  • 1 vaníliarúd belseje
  • 1 evőkanál zselatin
  • 10 dkg fehér csoki
  • Az öntethez: 25 dkg (fagyasztott) eper
  • 2 evőkanál méz
  • 1 evőkanál rum

Tegyük bele egy edénybe a zselatint, öntsük fel tejjel és hagyjuk 5 percig állni, majd adjuk hozzá a többi hozzávalót. Folyamatos keverés mellett, alacsony lángon addig főzzük, amíg a csoki teljesen el nem olvad, és az egész egynemű nem lesz. Hagyjuk kicsit kihűlni, utána pedig töltsük langyos vízzel kiöblített edényekbe. Tegyük a hűtőbe és amíg kihűl, készítsük el az öntetet. Főzzük össze az epret a mézzel és a rummal.

Tipp: Díszítésnek használhatunk  gránátalmamagokat, tejszínhabot vagy mentaleveleket.