Langalló - a magyar udvarló - Socfest

Langalló – a magyar udvarló

Olvasási idő: 2 perc

Egyszer volt, hol nem volt,  valaki kitalálta a kenyérsütést. A langalló, vagyis a kenyérlángos is ezzel egy időben keletkezett. Azóta is az egyik kedvenc magyar tésztaételünk, amit számtalan változatban megkóstolhatunk. A leghagyományosabb feltétek közé a tejföl, a fokhagyma, a hagyma és a bacon sorolható. Variálni jó, mert ez langalló!

Langalló-jujdejó!

 

Alap tészta (vastag)

Hozzávalók

  • 3,2 dl langyos víz
  • 50 dkg liszt
  • 2 evőkanál olívaolaj
  • 2 kiskanál porélesztő
  • 2 kiskanál só
  • fél kiskanál cukor

Az élesztőt elkeverjük három evőkanál cukros vízzel, és tíz percig állni hagyjuk. A lisztet egy nagyobb edénybe szitáljuk. A közepén kialakított mélyedésbe tesszük az olajat, a sót és a felfuttatott élesztőt, majd fokozatosan hozzáadagoljuk a maradék vizet. Tésztává gyúrjuk, letakarjuk konyharuhával és egy melegebb helyen kelesztjük. Amikor megkelt, kétfelé osztjuk, egyenként téglalappá nyújtjuk, majd egy sütőedényben 30-40 perc alatt duplájára duzzasztjuk.

 

Paradicsomos lazulás

Hozzávalók

  • 15-20 darab koktélparadicsom
  • fél lilahagyma
  • 2 ág kakukkfű
  • 2 ág rozmaring

A paradicsomot félbeszeljük, és a vékony szeletekre vágott hagymával, valamint a zöld fűszerekkel együtt belenyomkodjuk a vastag tésztába. 230 fokra előmelegített sütőben addig sütjük, amíg piros nem lesz.

 

Kecskesajtos luxus

Hozzávalók

  • 1 fej vöröshagyma
  • 1 ág rozmaring
  • 25 dkg kecskesajt
  • 2,5 dkg parmezán
  • 2 evőkanál olívaolaj
  • 2 evőkanál pirított fenyőmag

A vékony karikákra vágott hagymát puhára pároljuk a rozmaringgal. A hagymát rákanalazzuk a vastag tésztára, elrendezzük rajta a szeletelt kecskesajtot, megszórjuk fenyőmaggal és parmezánnal, meglocsoljuk kevés olívaolajjal. 230 fokos sütőben aranybarnára sütjük.

 

Bacon ágyonPepperonival az igazi!

Hozzávalók

  • 3 dl tejföl
  • 15 dkg bacon
  • 15 dkg juhtúró
  • 15 dkg gomba
  • 2-3 pepperoni paprika
  • 2 gerezd fokhagyma

A zúzott fokhagymát belekeverjük a tejfölbe, és megkenjük vele a vastag tésztát. A juhtúró darabokat egyenletesen eloszlatjuk rajta, majd ráfektetjük a bacont. Legfelülre a vékony szeletekben pompázó gomba és a csípős(!) pepperoni jöhet.