Padlizsánt az asztalra - Socfest

Padlizsánt az asztalra

Olvasási idő: 3 perc

Tudtátok, hogy a nálunk már jól ismert padlizsán másik neve tojásgyümölcs (angolul eggplant)? És azt, hogy a burgonyafélék családjába tartozik? Az íze nem túl intenzív, ezért elég változatos felhasználási módja van, bár sokan csak kirántják. Ha szeretnétek más recepteket is kipróbálni, akkor olvassátok el az alábbiakat!

Padlizsánsaláta joghurttal54378.padlizsansalata.w

Hozzávalók (6 személyre)

  • 4 közepes padlizsán
  • 50-60 dkg görög vagy török natúr joghurt
  • 3 gerezd fokhagyma
  • 1 dl olívaolaj
  • 1 evőkanál felaprított petrezselyem
  • 1-2 citrom leve
  • 1 kávéskanál kristálycukor
  • citromgerezdek a tálaláshoz

A jól megmosott, egész padlizsánokat tepsiben süssük 40 percig 200 fokra előmelegített sütőben. Hosszában vágjuk őket félbe és hagyjuk kihűlni. Ilyenkor könnyű lehúzni a héját; de nem szükséges. Egy tálban keverjük a joghurthoz a szétnyomott fokhagymát. Ízlés szerint ízesítsük. A kihűlt padlizsánt daraboljuk fel 2-3 centis kockákra, és rendezzük el őket egy lapos tálon. Hintsük meg pici cukorral, locsoljuk meg az olívaolajjal és a citromok kifacsart levével. Hagyjuk pihenni 10 percig.

Tipp: A padlizsánt összekeverhetjük a szósszal, facsarhatunk bele egy kis citromlevet, szórhatunk bele petrezselymet, esetleg frissen őrölt borsot, és megvárhatjuk, amíg összeérnek az ízek. Így a legfinomabb.

 

Gombával töltött padlizsángombas_padlizsan

Hozzávalók

  • 40 dkg padlizsán
  • 40 dkg gomba
  • 1-2 fej vöröshagyma
  • pirospaprika
  • kaukkfű
  • olívaolaj
  • só, bors

Vágjuk félbe a padlizsánt, kanalazzuk ki a húsát, és a belsejét kenjük ki olívaolajjal. Toljuk mérsékelten meleg, előmelegített sütőbe, és süssük 15-20 percen keresztül. Ezalatt aprítsuk fel a hagymát, és pirítsuk meg egy kevés olívaolajon. Adjuk hozzá a feldarabolt gombát és a padlizsánból kivájt húst, fűszerezzük ízlés szerint, majd öntsünk alá egy kevés vizet és pároljuk puhára. A sütőben megpuhult padlizsánt töltsük meg a zöldséges raguval, és süssük további 20 percig.

Tipp: Érdemes legalább kétféle gombát használni, hogy kellemesebb ízt kapjunk. Húsevőknek szalonna vagy jobbfajta sonka ajánlott hozzá.

 

Padlizsános krumplicurryDinner Party - Tastes of India - Eggplant and Potato Curry

Hozzávalók (8 személyre)

  • 40 dkg krumpli
  • 50 dkg apróra vágott padlizsán
  • 1 dl olívaolaj
  • 2,5 dl víz
  • 2 evőkanál currykrém
  • egy marék spenótlevél (ha lehet friss)
  • 1 doboz konzerv paradicsom
  • csipetnyi köménymag
  • 1 kávéskanál mustármag
  • 1 nagy fej vöröshagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 1 kávéskanál barnacukor, só
  • kb. 2 centis gyömbérgyökér
  • 2 nagyobb zöld chilipaprika

A megtisztított, vékonyra felszeletelt padlizsánt és a felaprított krumplit külön-külön süssük barnára, aztán itassuk le róluk az olajat. A visszamaradt olajban pirítsuk meg a köményt és a mustármagot. Az apróra vágott hagymát, a szétnyomott fokhagymát és a frissen lereszelt gyömbért adjuk hozzá a pirított magokhoz, és pároljuk, amíg a hagyma üveges nem lesz. Akkor adjuk hozzá a felszeletelt csilit és a currykrémet, picit főzzük össze, de folyamatosan kevergessük, különben odakap. Tegyük vissza a mártásba a krumplit, a paradicsomot is a levével együtt, öntsük fel vízzel, és főzzük addig, amíg a krumpli teljesen meg nem puhul. A padlizsánnak kevesebb idő kell, a felmetélt spenóttal és a cukorral együtt később tegyük csak bele.

Tipp: Kevés felkockázott csirkemellet is hozzásüthetünk az ételhez.