Lírán innen, rappen túl... - Socfest

Lírán innen, rappen túl…

Olvasási idő: 3 perc

Szép kis mese lehetne Závada Péter élete! Regényíró édesapja (Závada Pál) barátai biztosan térdükön lovagoltatták a kis Petit. Könnyű lett volna innen elindulni. Az Újonc néven is ismert fiú azonban más utat választott. Korábban ismertük meg a rap “phiának”, mint költőnek. Akkezdet Phiai gyorsan, nagy népszerűségre tett szert, nem mindennapi szövegeik és stílusuk hamar felkeltették Simon Márton költő, a Libri Kiadó szerkesztőjének érdeklődését. Ő az együttes szövegeit fogta volna össze egy csokorba. Závada Péter megmutatta viszont saját verseit Simonnak, aki akkor még hiányolta belőlük a kockázatot és a személyességet. Az ifjú rímfaragó megfogadta a tanácsokat, így megszületett az Ahol megszakad című verseskötet. Bátran kijelenthetjük: a mű sikeres. Aligha volt még példa a magyar irodalomtörténetben arra, hogy egy könyvet kétszer kelljen bemutatni telt ház miatt.

Az idén harmincadik szülinapját ünneplő fiú évek óta publikál olyan irodalmi folyóiratokban, mint a Jelenkor vagy a Holmi és még sorolhatnám. Snasszfalt című blogja 2006 óta gyűjtőhelye munkáinak. Ezzel szemben az Ahol megszakad az utóbbi egy év munkájának termése. A kötetre olyan nagy szerzők voltak hatással, mint Parti Nagy Lajos, Pilinszky János vagy Tóth Krisztina. És nemcsak, hogy hatással voltak, de vissza is köszönnek.

Závada Pétert tényleg nem vádolhatjuk azzal, hogy édesapja hátán kapaszkodott fel. Már csak azért sem, mert elmondása szerint, publikációiról édesapja értesül utoljára. Első szerzeményéről pedig csak a megjelenéskor tudta meg, a fia írta. Ennek ellenére valószínű, hogy apja irodalom iránti szeretete terelte őt erre az útra.

Versei nem akarnak túl sokat mondani, nem akarnak filozofikussá válni. Témáit leginkább a mindennapok ihlették, illetve annak emlékei. Szól az elengedésről, a magányról, de néha az időjárásról is.

Az alkotó Budapesten született, ott is nőtt fel (némi kitérővel Rómába és Kaliforniába), így szorosan kötődik városához. Pesti Sampon című versében a főváros hét legnagyobb terét emeli ki, festi le rímekbe szőve. Számos verséhez ír zenét. Bár a megzenésítés nem teljesen találó kifejezés, hiszen inkább egy zenei alapra, ütemhangsúlyos verseléssel rappelik el a műveket. Ő és zenésztársa Süveg Saiid Márk. Ezt megtették például a kötet nyitóversével – Boldog órák – mellett a Nugáttal is. Utóbbi számomra többet jelentett, mint ami. Kimozdított a többi költemény közül, jobban előtérbe kerültek talán Péter érzései. Bárhogy is, az ifjú költő hangot ad az érzelmeinek. Máshonnan közelíti meg a dolgokat. Ettől válik különlegessé.

Az Ahol megszakad verseit Závada Péter, költő írta. Újonc Péter rappel. Mégsem választhatjuk el élesen egymástól kettőjüket. Több interjúban és fórumon hangoztatta, mennyire fontos számára a magyar irodalom. Nem szabad engedni, hogy a fiatalok megfeledkezzenek a hazai költészet nagyjairól. Akkezdet Phiai ebben különbözik a többi hip-hop zenekartól. Ők a fiatalokért vannak. Meg a versért. Nekik köszönhetően nem érdemtelenül vették bele Pécsett a slam poetry (villámköltészet) tételt sem a tananyagba.

Závada Péter – Nugát

“A Sztratoszférába feljutó vulkáni eredetű savak szintén
elősegíthetik a gyöngyházfényű felhők kialakulását…”

a nyári űr ma díszdoboznyi bonbon
rumos, diós, kering a sok planéta
hegyekben áll a tejnugát a Holdon
zsebemben szárad édes olvadéka

de holmi krémre, mondd babám, ki gondol
e gejl, cukorkagyári hordalékra
te vagy, kiért ma fájva fáj a gyomrom
savaktól ég, akár az égi szféra

legyél csokimba málna-grannulátum
leszek csigádba jó fahéj, igérem
s ha jő papírod oldalán a dátum

mi majd bután kacagva, kéz a kézben
akár egy-egy falatka, föl-le járunk
a zord idő metál-protézisében