Parno Graszt és Szalóki Ági: először együtt - Socfest

Parno Graszt és Szalóki Ági: először együtt

Olvasási idő: 3 perc

Igazi zenei csemegével lehetünk gazdagabbak április 2-án este 8 órától a MOMKult falai között, hiszen úgy pezsdít majd táncra minket a Parno Graszt autentikus, roma zenei hangzása, ahogy még soha! A zenekar most először Szalóki Ágival közösen adja elő a kispaszabi dalokat. Oláh Józsefet kérdeztük a részletekről.

Socfest: Már 28 éve zenél együtt a Parno Graszt a szabolcs-szatmári Paszabon. Az inspirációt innen gyűjtitek a zenéhez? Ez segít megtartani az ősi hangzást?

Oláh József: Nagyon sok mindent kaptunk a falunkból, a családtagjainktól, nagyon sokat gyűjtöttünk az ott élt öregektől, főleg az első lemezünk anyagához. Az inspirációt nem kellet sehonnan összeszednünk, senkitől várnunk, mert mi magunkat inspiráltuk, és ezáltal maradt meg az ősi hangzásvilág, meg a dallamok.

photoSF.: Mit takar a Parno Graszt elnevezés?

O.J.: A Parno Graszt lovári cigány nyelven van, ami magyarra fordítva, fehér lovat jelent.

SF.: Egyszerre énekeltek magyarul és romaniul. Igaz, hogy még a számokon belül is váltogatjátok a nyelveket?

O.J.: Valóban vannak olyan dalaink, amelyek magyarul és cigány nyelven is megszólalnak egy számon belül, és ezt meg is szeretnénk tartani, mivel tök jó érzés, amikor a dalaidat veled együtt énekli az akár több ezres közönség, például a Sziget Fesztiválon.

SF.: Hogyan fogadják az emberek a változatos nyelvi felépítést? Mi alapján döntitek el, hogy melyiket érdemes használni épp? Miként váltakozik a szöveg?

O.J.: A közönségünk nagyon jól fogadja ezeket a dalokat, mivel aktív résztvevői lehetnek, és – igazság szerint – nekünk sem kell arra koncentrálnunk nagyon, hogy melyik dalt énekeljük, és hogy milyen nyelven, mert a közönség, ha ráhangolódik a koncertünkre, a kezébe veszi a gyeplőt. Ők irányítanak minket, ők mondják vagy inkább kiabálják fel a színpadra, hogy melyik dalt játsszuk.

SF.: Számos nemzetközi elismerést kaptatok már, és más kontinensbeli turnékon is részt vesztek. Hol terveztek fellépni a közeljövőben?

O.J.: Na, itt szoktam felhívni a menedzsereket, hogy megtudjak valamit a koncertdátumokról. Egy francia turnét észben tartok, ami nyár elején lesz a Latcho drom zenekarral, a többit nem tudom fejből.

Szalóki Ági 01SF.: Először léptek fel közösen Szalóki Ágival. Mit vártok a közös munkától?

O.J.: Igen, elég érdekes koncertnek nézünk elébe, a repertoár nagyon színes lesz, és remélem, hogy adódik még folytatása a közös munkánknak, akár pár új dal erejéig is. Bízunk benne, hogy egy közös lemez kiadása szintén szóba jöhet, de ez a jövő zenéje.

SF.: Milyen felállásban jelentek majd meg Budapesten? Hányan fogtok összesen zenélni a MOM-ban?

O.J.: Az egész Parno Graszt zenekar ott lesz, pontosan 9-fő és még Ágicával is bővülünk, így egy szép kerek számú banda áll majd a közönség elé. De lehetnek még meglepetések is…

SF.: A Get Closer koncertek arról ismertek, hogy közelebb hozzák a fellépőket a közönséghez. Nálatok hogyan nyilvánul majd meg ez?

O.J.: A közönséggel mi általában nagyon közvetlenek vagyunk, ennek megnyilvánulása mindig más. Lehet hogy elég pár közös éneklés, de előfordult már az is, hogy mikrofonnal a kezemben lementem a színpadról, és ott énekeltünk együtt.

SF.: Mire számíthatunk április 2-án?

O.J.: Aki megveszi a jegyet, az tudja, hogy mire fizetett be, de aki még nem tette, annak elárulom, hogy fergeteges csápolás lesz, fűszerezve Ági finomságaival.

parnograszt_poster_szalóki