EFOTT 2017 élménybeszámoló - nemzenei programok - Socfest

EFOTT 2017 élménybeszámoló – nemzenei programok

Olvasási idő: 4 perc

Tavaly egy péntek-szombat-vasárnap erejéig már sikerült tesztelni ezt a fesztivált, a 2016-os és az idei élmények is arról tanúskodnak, hogy az esemény egyre jobban felzárkózik a nagyok sorába, míg közben megőrzi családias jellegét. Kevés külföldivel találkoztunk, a Sziget-rendezvényeken megszokott hömpölygő tömeg is leginkább a pénteki napra volt jellemző, az árakat abszolút rendben találtuk, az infrastruktúra, a szolgáltatások sora és a “feeling” viszont simán megfelelt a Gerendaiék nyújtotta színvonalnak. A zenei programokról már írtunk, most pedig lássuk, mi mást lehetett még csinálni az EFOTT-on a bulizáson kívül.

EFOTT 2017 – élménybeszámoló – zenei programok

Turisztikai programok

A bulizás mellett az EFOTT hagyományaihoz hívén idén is lehetőség nyílt az adott vidék látványosságainak megismerésére a turisztikai programok keretében. Mi a lovas kocsis bortúrát választottuk. Nagyon hangulatos volt eldöcögni a pacikkal egy közeli, festői szépségű birtokra remek helyi nedűket kóstolni, és megtudni néhány információt a borászat történetéről.

Hogy a testedzés se maradjon el, úgy döntöttünk, hogy kipróbáljuk a SUP jógát, melyet a SUP nevű, szörfdeszka-szerű eszközön, a vízfelületen végeznek. Azonban ez a program kissé furán sikerült: az aznapi hideg időről valóban nem tehet a szervezés, arról viszont már valószínűleg igen, hogy mintegy másfél órát vártunk az oktatóra, aki megérkezve közölte: egyrészt ilyen szélben nem ajánlatos vízbe menni, másrészt a SUP-ot még soha nem látott résztvevőknek valószínűleg az eszközre történő feltérdelés szép időben is nehézséget okoz, nemhogy az ászanák. Ezt egyáltalán nem mondták el nekünk a jelentkezéskor.

Az instruktor volt annyira jó fej, hogy lenyomott egy egészen remek jógaórát a tóparton, ami rendben is volt, csak hát nem erre készültünk eredetileg.

Civil tér, sport, kultúra

Nap közben egyébként remekül elvoltunk. Idén a Pécsi Tudományegyetem és a HÖOK szervezte a fesztivált, számos felsőoktatási intézménynek volt sátra, akárcsak a civil szervezeteknek.

Náluk jókat játszottunk, bár kicsit hiányoltuk, hogy legtöbbjük nem erőltette a hozzájuk való csatlakozás lehetőségét. Az idén százötven éves Magyar Posta remek történeti kiállítással készült, az IBM-nél robottal beszélgettünk, napközben fáradhatatlanul ment a habparty, csütörtökre pedig a vidámpark is megnyílt. Az EFOTT Challenge névre hallgató csapatos ügyességi játékra már az első nap beteltek a helyek, akárcsak a főzésre, melyet a Lidl által biztosított, teljesen felszerelt szabadtéri konyhákban lehetett lebonyolítani, nem ritkán zenészek vagy sztárszakácsok részvételével.

Délutánonként Dumaszínházba mehettünk, a színházi programokról három napon keresztül a Szkéné sátra gondoskodott, azt sajnáltam csak, hogy nem délután, hanem este kilenckor, a koncertekkel egy időben. A sportfüggők a nyári korcsolyapályán, a wake board-on, a strandröplapda-, vagy a vízifocipályán, vagy a street workout ra alkalmas rudakon nyomulhattak. A főiskolás-egyetemista közegnek hála, cheerleader-ekből sem volt hiány.

Szervezés

A szervezést alapvetően rendben találtuk, kisebb-nagyobb problémáktól eltekintve. Eső szerencsére csak éjszaka jelentkezett kisebb mértékben, a kavicsos-füves terület pedig sosem ázott fel annyira, hogy sártengerré változzon. Nagyon sok igényes, gyakran takarított konténeres WC-t használhattak a fesztiválozók toi-toi-ok mellett, a kempingben végig volt langyos, vagy akár meleg víz, és Lidl, Rossmann is üzemelt a rendezvény területén, egyáltalán nem kellett tehát nomád sátrazásra készülni. A készpénzmentesség adott volt, a Festipay kártyák működtek is, a paypass-os bankkártyákkal viszont szerdán napközben néhány órán át nem lehetett fizetni egy rendszerhiba következtében, ami szerencsére hamar elhárult.

Ivókutakkal valószínűleg tudatosan nem készült a rendezvény, vizet csak félliteres flakonokban lehetett vásárolni, és a területet elhagyni is csak ennél nem nagyobb flakonnal lehetett a biztonsági előírások következtében. Az értékmegőrzővel is jól jártunk, eltekintve attól, hogy csak maximum húszezer forintig vállaltak felelősséget a holmikért, pedig újságíróként szerettük volna, ha sajtós konténer hiányában időnként le tudjuk adni a laptopot, fényképezőgépet valami biztonságos helyre. A fesztivál különböző részeit párhuzamos időközönként építették, emiatt viszont néha nem lehetett áthaladni bizonyos részeken, és a bennünket többször megállító, nyilván csak a munkájukat végző biztonsági őrök néha idegesítőnek bizonyultak. Sajtósként a VIP-t is letesztelhettük, bár kezdetben nem volt egyértelmű a Press karszalaggal történő belépés jogossága. Mindenesetre igazán igényes pihenőhelyet hoztak létre a magasabb árat megfizető vendégeknek pálmafákkal, babzsákokkal, saját pulttal és kényelmes kanapékkal, közvetlenül a nagyszínpad szomszédságában.

Köszönjük EFOTT, jövőre is jövünk! A zenei felhozatalt bemutató cikkünket itt, a galériákat pedig itt, itt és itt láthatjátok.