Édesem, köményem-avagy az édeskömény formái - Socfest

Édesem, köményem-avagy az édeskömény formái

Olvasási idő: 2 perc

Aki kóstolta már valaha az ánizsos beütésű édesköményt, nem tudja többé kitörölni annak jellegzetes ízét. Magyarországon méltatlanul mellőzik (vagy mellőzték?), pedig nagyon jól illik a különböző húsokhoz, pláne a sertéshez, ráadásul meglehetősen széles a konyhai felhasználása is. Ennek bizonyítására három különböző típusú ételt mutatok be: egy párolt-és egy rakott fogást, valamint egy salátát.

 

Édeskömény császárszalonnával

forrás: Chili és Vanília blog

 

Lassú tűzön párolt édeskömény császárszalonnával, citromhéjjal

Hozzávalók

  • 2 közepes édesköménygumó
  • 4 dkg felkockázott, húsos füstölt császárszalonna
  • 4 dkg vaj
  • 2 evőkanál cukor
  • 1,5 dl húsleves
  • fél citrom reszelt héja
  • fél csokor aprított petrezselyem
  • só, bors

Az édeskömény zöld részét eltávolítjuk, félbevágjuk, majd éles késsel közepesen vastagra szeljük, hogy úgy nézzen ki, mint a gyalult káposzta. A szalonnát egy serpenyőben zsírjára sütjük, ezután kivesszük, félretesszük. Ebben az edényben közepesen megolvasztjuk a vajat, és a cukrot enyhén karamellizáljuk. Rádobjuk az édesköményt, és pár perc alatt aranybarnára sütjük. Felöntjük húslevessel, alacsonyabb lángon főzzük tovább. Sózzuk, borsozzuk, a reszelt héjjal megszórjuk, majd visszatesszük a szalonnát, és fedő alatt, lassú tűzön 12-15 percig pároljuk.

Pármai rakott édeskömény

Rakott édeskömény

forrás: hammbekaplak.hu

Hozzávalók

  • 1 kg édeskömény
  • 25 dkg paradicsom
  • 1 nagy fej vörös hagyma
  • 30 dkg trappista
  • 10 dkg parmezán sajt
  • 10-15 darab bazsalikomlevél
  • 2 evőkanál zsemlemorzsa
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 1 evőkanál citromlé
  • kevés vaj
  • szerecsendió ízlés szerint

Az édeskömény zöldjét eltávolítjuk, félbevágjuk és 20 percig főzzük enyhén sós vízben. Konyhai törlőn kiszárítjuk, 1 cm-s szeletekre vágjuk.  A hagymát finomra aprítjuk, kevés olajon megdinszteljük, majd a felkockázott paradicsomot a tört fokhagymával együtt hozzáadjuk. Szerecsendióval, meg sóval ízesítjük, összeforraljuk. Egy közepes méretű sütőedényt enyhén kivajazunk, majd meghintjük zsemlemorzsával. A felszeletelt édeskömény felét eloszlatjuk az edényben, ráhalmozzuk a paradicsom felét, rászórjuk a reszelt trappista felét, a bazsalikom felét és a parmezán felét, utána jöhet a következő réteg. Végül meglocsoljuk olajjal (olíva), és 180 fokos sütőben 30-35 percig sütjük.

Zelleres almasaláta köménnyel

Hozzávalók

  • 3 angol zellerszár
  • 1 csokor zellerlevél
  • 2 kisebb édesköménygumó
  • 1 darab zöld alma
  • só, frissen őrölt bors
  • öntethez: 2 kiskanál citromlé
  • 3 evőkanál extra szűz olívaolaj
  • 2,5 evőkanál almaecet
  • 1,5 evőkanál friss tárkony

Az öntet hozzávalóit összekeverjük, majd hozzáadjuk a felszeletelt zellert és az apróra vágott zellerlevelet. Hozzákeverjük a vékony szeletekre vágott édesköményt, a levelet és a julienne-re szelt almát, majd ízlés szerint sózzuk, borsozzuk.