Lampion és libatoll - Socfest

Lampion és libatoll

Olvasási idő: 3 perc

A Márton-napról már valószínűleg mindenki hallott. Nekünk az általános iskolában lampionokat kellett készíteni technika órán, hogy este azzal vonulhassunk végig a szemközti templomban. Kár, hogy a hagyományokat nem örökítettük át a gasztronómiában is. Na, ezt a hibát most orvoslom!

Libacomb vörös káposztával

Libacomb vörös káposztávalHozzávalók

  • 2 libacomb
  • 3 darab vöröshagyma
  • 0,6 dl húsleves
  • 1,5 dl sör
  • 4 dkg liszt
  • néhány szál petrezselyem
  • 3 dkg vaj
  • 3 evőkanál libazsír
  • 4 gerezd fokhagyma
  • só, bors
  • Káposztához: 60 dkg vörös káposzta
  • 1 fej lilahagyma
  • 5 cl vörösborecet
  • 2 evőkanál olívaolaj
  • 2 evőkanál cukor
  • késhegynyi őrölt szerecsendió és kömény
  • 1 babérlevél
  • kevés só

A megtisztított libacombokat dörzsöljük be sóval és borssal, szórjuk meg kevés liszttel. Egy edénybe hevítsük fel a zsírt, és süssük pirosra benne a hús mindkét oldalát, majd tegyük bele a felnegyedelt hagymát. Miután pirítottuk egy kicsit, öntsük hozzá a húslevest, és forraljuk fel. A combokat sütőben egy órán át 200 fokon főzzük, fedő alatt. Ha kész, locsoljuk meg saját levével, majd 10 perc múlva öntsük rá a sört. Immár fedő nélkül süssük ropogósra.

Káposztához: A vékonyra szelt káposztát sózzuk be, és legalább félórán keresztül hagyjuk állni, hogy kiengedje a levét. Az idő elteltével nyomkodjuk ki jól a felesleges nedveket. Egy serpenyőbe forrósítsuk fel az olajat, és pároljuk üvegesre benne a tetszőlegesre vágott lilahagymát, majd adjuk hozzá a káposztát. Szórjuk rá a cukrot, és egy kicsit karamellizáljuk a keveréket, folyamatos keverés mellett. Öntsük fel vörösborecettel (előbb kevesebbet tegyünk bele), és legalább annyi vízzel. Hagyjuk főni, és ha a folyadék elpárolgott, ízesítsük a fűszerekkel.

 

Libapaprikás juhtúrós nokedlivel

Hozzávalók

  • 80 dkg libacomb
  • 20 dkg vöröshagyma
  • 2 darab fehér húsú paprika
  • 1 darab zöld húsú paprika
  • 10 dkg libazsír
  • 5 dkg őrölt pirospaprika
  • 2 darab közepes paradicsom
  • 1 dl tejföl
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 1 teáskanál liszt
  • só, bors
  • Nokedlihez: 25 dkg juhtúró
  • 1 tojás
  • 4 evőkanál liszt
  • 1 evőkanál libazsír
  • csipetnyi só

Az apróra vágott vöröshagymát és a paprikát libazsíron üvegesre fonnyasztjuk. Rátesszük a kockára vágott libahúst, sózzuk, borsozzuk, ízlés szerint néhány karika zöld (erős) paprikát is adunk hozzá. Belekeverjük a zúzott fokhagymát és a feldarabolt paradicsomot, majd fedő alatt pároljuk. Néhányszor kevés meleg vizzel utánatöltve kb.40 perc alatt készre főzzük. Rátesszük a törött paprikát, és liszttel meg tejföllel készült habarással összeforraljuk. Ha szükséges, utólag fűszerezzük még.

Egy fazékban vizet forralunk. A hozzávalókat összekeverjük egynemű nokedlitésztává. Ha a víz felforrt, nokedliszaggatóval beleszaggatjuk a juhtúrós nokedlikeveréket. Ha a víz újra felforrt, takarékon nagyjából még 10 percig főzzük. Közben egy másik edényben libazsírt olvasztunk, és erre szedjük ki az elkészült galuskákat. Fogyasztás előtt 5 percig pihentetjük, hogy a nokedli átvegye a zsír ízét.

Libamájpástétommal töltött szívek

Hozzávalók

  • 1 doboz fagyasztott leveles tészta
  • 1 doboz libamájpástétom
  • 1 evőkanál olaj
  • 1 fej lilahagyma
  • 1 tojás
  • szezámmag

Szobahőmérsékleten kiengedjük a mirelit tésztát, majd  vékonyra nyújtjuk, és kiszaggatjuk a választott szúró formával. A hagymát apróra vágjuk, és kevés olajon üvegesre pirítjuk. Amikor kihűlt, összedolgozzuk a pástétommal, és a tésztaformákba rendezzük. Ráhelyezzük a formák tetejét, amiket előzőleg tojással kentünk meg. Finoman összenyomkodjuk a széleket, hogy ne essen szét. A süteményeket sütőpapírra rakjuk, megkenjük tojással, és kevés szezámmagot szórunk mindegyik darabra. Előmelegített sütőben világosra sütjük.