A Borgiák piszkos titkai - Socfest

A Borgiák piszkos titkai

Olvasási idő: 2 perc

Jeanne Kalogridis: A Borgia menyasszony című könyve Rodrigo Borgia, VI. Sándor pápa és családja életébe enged betekintést. A mű egy valós történelmi személy szemszögéből mutatja be a reneszánsz kori pápaság intrikákban, cselszövésben, gyilkolásban és erotikában gazdag világát.

A könyv Aragóniai Sancha, nápolyi hercegnő életútját írja le. A királyi családba tartozó nők kiváltságos, a férfiaknak kiszolgáltatott életébe nyerhetünk betekintést. Hogyan boldogul egy erős akaratú, eszes nő a ravasz, Itália meghódítására törekvő férfiak világában?

Libri: http://www.libri.hu/konyv/a-borgia-menyasszony.html

Libri: http://www.libri.hu/konyv/a-borgia-menyasszony.html

Sanchát apja (II. Alfonz nápolyi király) 1494-ben adta feleségül VI. Sándor legkisebb fiához, Gioffrehoz (Joffre), akivel hamarosan Rómába költöztek, s ezzel megkezdődött gyötrődéssel, fájdalommal teli élete. A Vatikán falai közt elő Borgia család tagjainak sajátos erkölcsi értékei, továbbá hataloméhsége főhősünket is ravaszságra, valamint cselszövésre késztette, hogy saját és családja életét védje. A pápa szexuális túlfűtöttsége még az egyházi trónra kerülésével sem ért véget, szeretőjét a Vatikán szomszédságában szállásolta el, és nyíltan elismerte gyermekeit, akiket magas egyházi és világi rangokhoz juttatott. Négy gyermeke Giovanni, Cesare, Lucrezia és Joffre a Vatikánban éltek, apjuk egész Itália feletti uralomra törésében segédkezve.

A hatalomnak azonban ára van. Giovanni, a pápa legidősebb fia, saját testvére, Cesare parancsára halt meg, kinek becsvágya talán még apjáénál is nagyobb volt. Giovanni halálával öccse vette át a pápai sereg irányítását, így a hatalom várományosa lett. Lucrezia, a pápa egyetlen leánya, pedig állandó férjcseréiről vált híressé. Kérdés, hogy csupán a család férfi tagjainak kénye-kedvét szolgálta, vagy a háttérben (a pápa tanácsadójaként) mozgatta a szálakat. Joffre a legkisebb gyermekként kisebb szerepet kapott, s csupán a család sakkbábujaként élte életét. Azonban a számára választott feleség helyette is felvette a harcot a Borgiák vérrel kikövezett hadjáratával szemben.

Ebben a közegben kellett Sanchának helytállnia. Főhősünk nem csak eszéről, de szépségéről is híres volt, így Rómába érkezése után a pápa ostromlását kellett visszavernie, majd fia Giovanni is kivetette rá hálóját. Cesare férfias, lehengerlő megjelenésének azonban már nem tudott ellenállni, ezért viszonyt kezdtek. Sancha azonban hamarosan megismerte szeretője hatalomra éhes, igazi énjét, akinek kezéhez sok ember vére tapadt. Sancha fivére (Alfonz) a Nápoly és Róma közti barátság megerősítése érdekében feleségül vette Lucreziát, ám ez a hazásság is rövidnek bizonyult, mivel Alfonzt Cesare parancsára meggyilkolták. Sancha bosszút forralva a pápa és Cesare életére tört, és saját fegyverüket, a cantarella nevű mérget fordította ellenük.

A Borgia menyasszonyban egy igaz történetet ismerhetünk meg, amelyben a fikció és a valóság csodás összhangja jellemző. Az írónő hosszas kutatómunkája és rendkívüli fantáziája teszi a könyvet izgalmassá, olvasmányossá. A véres, szexuális és meghökkentő jeleneteket nyíltan, részletesen illusztrálja. Ajánlom ezt a művet mindenkinek, aki szereti a történelmen alapuló regényeket és a kifejtett, esetenként naturálisan ábrázoló jeleneteket. A történet fokozatosan építkezik, fordulatokban gazdag, amelynek köszönhetően az olvasó figyelme sosem lankad le.