Juhász Gyula szerelmei a PIM-ben - Socfest

Juhász Gyula szerelmei a PIM-ben

Olvasási idő: < 1 perc

Felolvasószínházi előadáson jártunk a Petőfi Irodalmi Múzeumban. A mű 1936. májusában játszódik a szegedi idegklinikán. A költőként már elismertté vált Juhász Gyulát itt kezelik öngyilkossági kísérlete után. A gyógyulásra nem sok remény van, a mániákus depresszióban szenvedő főhős elméjén egyre inkább elhatalmasodik az őrület, tiszta pillanatai ritkák.

Anna örök_ Schall Anna  Juhász GyulaÉletének meghatározó nőalakjai a hagyomány szerint meglátogatták a kórházban: édesanyja mellett felesége, Eörsy Júlia, majd az „örök” Sárváry Anna, végül titkárnője, Kilényi Irma. A szülő, a hitves, a múzsa és a rajongó. Mind jártak a költő betegágyánál, a valóságban viszont több, mint valószínű, hogy nem ugyanabban az időpontban. De mi történt volna, ha ők mégis egyszerre jelentek volna meg? Hányféleképpen lehet szeretni egy férfit? Négyféleképpen biztosan. Juhász Gyula szövegei és Friedrich Nietzsche Imígyen szóla Zarathustra című művéből származó részletek segítségével mesélik el nekünk ennek a fiktív találkozásnak a történetét.

Sultz Sándor Megyünk haza című művét Kulka János, Ónodi Eszter, Kovács Patrícia, Lázár Kati, Takács Katalin és Hajdú István adják elő.