Irodalom másképp - Socfest

Irodalom másképp

Olvasási idő: 4 perc

A Petőfi Irodalmi Múzeum június 27. és július 17. között immár tizennegyedik alkalommal rendezi meg szabadtéri nyári fesztiválját. A programsorozat elsődleges célja, hogy könnyed szórakoztatást nyújtson, ezért az irodalmat ilyenkor a szokottnál tágabban értelmezik. Koncertek, színház, kabaré – vidám, de egyben tartalmas programok kavalkádja jellemzi majd ezt a három hetet a múzeumban.

A múzeumkert programjait elsősorban zenei programok alkotják. Fellép a nagysikerű Budapest Bár zenekar, idén is lesz Rájátszás koncert kortárs költőkkel, írókkal, zenészekkel; a Szó és Zene sorozatban pedig együtt állnak színpadra írók és zenészek.

A komolyzene rajongóinak kedveznek a Budapesti Vonósok koncertjével; a könnyedebb stílust kedvelőket Szilágyi Enikő várja Kurt Weill-sanzonestjére; a fiatalabb fesztivállátogatóknak pedig a Bob és Bobék Orchestra mutatja meg, az ő értelmezésük szerint milyen Petőfi.

A kamarajellegű produkciók a Károlyi-palota árkádos kapualjában kapnak helyet. Itt láthatjuk Bálint András Heltai Jenő eddig kiadatlan szövegeiből készült estjét; Lázár Kati önálló estjén pedig Jászai Mari alakja elevenedik meg. És ami idén sem maradhat ki a programok közül: a kabaré – ezúttal a Haspók úr ebédel című előadást élvezve kacaghatjuk tele a langyos nyárestét.

Zenei programok

2016. június 27. (hétfő) 20:00 (esőnap: június 29.)

Budapest Bár

Szívbemarkoló és szívderítő dalok cigányzenei feldolgozása kitűnő zenészek és a magyar rockzene kultikus énekeseinek varázslatos előadásában. A 2007-ben eredetileg egyetlen lemezre születő Budapest Bár mára Magyarország egyik legnépszerűbb koncertzenekara, fesztiválok és nagyszínpadok rendszeres fellépője lett. A zenekar védjegyévé vált egyedi stílus gyökerei a 1920-30-as évekbeli, budapesti kávéházak világáig nyúlik vissza. Az ismert és kedvelt dalokat cigányzenei alapokon, jazz, pop, rock, klezmer és számos zenei műfaji elemmel ötvözve értelmezik újra – ezzel megteremtve egy új zenei irányzat, a gypsy lounge alapjait. Fellép: Farkas Róbert, Kisvári Ferenc, Farkas Mihály, Farkas Richárd, Ökrös Károly, Behumi Dóri, Rutkai Bori, Kollár-Klemencz László, Lovasi András, Mező Misi, Tania Saedi

2016. június 28. (kedd) 20:00 (esőnap: június 30.)

Rájátszás: És lett

A Rájátszás játék verssel és zenével, körülbelül tíz ember közös magánügye. Az utóbbi évek legizgalmasabb irodalmi és zenei produkciója, amelyben a létrehozás és az előadás nem arról szól, hogyan lesz valaki személyesen nagy sztár, hanem arról: hogyan lesz egy dal nagyon jó. Az eredetileg alkalminak szánt csapat sikere azt bizonyítja, hogy kortárs költőnek lenni nem betegség, és nem is minden popzenész adja el a lelkét.

2016. július 5. (kedd) 20:00 (esőnap: július 8.)

Szó és Zene

Három kiváló magyar író olvassa fel egy-egy szabadon választott írását, három fantasztikus jazz muzsikus pedig zenével illusztrálja a felolvasásokat. Nincs meghatározva a műfaj, a felolvasott szöveg lehet regényrészlet, novella vagy akár vers is. A felolvasások közben, kellő dramaturgiai pontokon megszólal a zene, hangsúlyozva, aláhúzva, vagy akár ellenpontozva az elhangzott szövegeket. Fellép: Esterházy Péter, Spiró György, Závada Pál és Dés László, Dés András, Barcza Horváth József

2016. július 11. (hétfő) 20:00 (esőnap: július 14.)

Budapesti Vonósok

A Budapesti Vonósok Kamarazenekar 1977-ben alakult a Liszt Ferenc Zeneművészeti Főiskola végzős hallgatóiból. A kamarazenekar ma már a világ élvonalbeli együttesei közé tartozik és a nemzetközi zenei élet kiemelkedő szólistáival, művészeivel koncertezik világszerte: Az együttes rendszeresen fellép a MTA Dísztermében, a Művészetek Palotájában, az ország és a főváros, valamint Európa, az Egyesült Államok, Dél-Amerika és Japán egyéb jelentős koncerttermeiben is.

2016. július 12. (kedd) 20:00 (esőnap: július 15.)

Kurt Weill songok – Szilágyi Enikő sanzonestje francia, német es angol nyelven; Karinthy Frigyes, Radnóti Miklós, József Attila es Ady Endre versei magyar nyelven

Kurt Weill legnépszerűbb dalaiból készült válogatást hallhat a közönség Szilágyi Enikő előadásában. A kolozsvári születésű színésznő sikeres színházi és filmszerepek után hagyta el Romániát, Belgiumban élt négy évet, majd tizennégy esztendőn át Magyarország több színházában játszott. Többször kapott nívódíjat, Kazinczy-díjas és a Magyar Köztársasági Érdemrend Lovagkeresztjének kitüntetettje. 2005-től Párizsban él és koncertezik, a francia sanzon, Edith Piaf, Jacques Brel, Barbara, Boris Vian, Kurt Weill songjainak avatott előadójaként járja a világot. Hosszú ideje méltó partnere az olasz származású, Chopin-díjas koncertzongorista, Alceo Passeo, aki Aldo Ciccolini és Ennio Morricone tanítványa.

Amikor Szilágyi Enikő a színpadra lép, és megszólaltatja gyönyörű mezzoszoprán hangját, elvarázsolja hallgatóit, és a közönség lelkének mélyén rejlő legértékesebb szavakat veszi célba. Érzelemgazdag előadásmódja megérint és felemel, meghatározó erővel hívja elő mélyebb emberi létünket, humanitásunkat. (…) Tehetsége és erős egyénisége méltó helyet biztosít számára a nagy tradíciójú előadóművészek sorában Florelle, Lys Gauty, Caura Vaucaire, Juliette Greco és Barbara mellett. (Revue Musicologie, Jean-Marc Warszawski muzikológus, Párizs)

2016. július 13. (szerda) 20:30 (esőnap: július 17.)

Mi lárma ez megént? – A Bob és Bobék Orchestra Petőfi-verskoncertje

Forradalmi reggae, gengszterrap és bordal-dzsessz a „boldog pestiek”-nek és mindenkinek, aki ellátogat a PIM-be. Petőfi izgága, szenvedélyes, fatalista, romantikus, arrogáns, hazafias, komoly, naiv és ismeretlen arcai a Bob és Bobék Orchestra tolmácsolásában. Hamisítatlan koncert-élmény, amitől kedvünk támad levenni a kötetet a polcról vagy meglátogatni a Magyar Elektronikus Könyvtár oldalát. Arról nem is beszélve, hogy a hallgatóság még napokig dúdolni fogja a „megy a juhász szamáron”, „befordultam a konyhára” vagy a „ki gondolná, ki mondaná” sorokat. Közreműködik: Ál Tamás, Dévényi Zoltán, Eged Márton, Horváth Kristóf „Színész Bob”, Miklós Melánia és Szarvas Dávid

Kapualj estek

2016. július 1. (péntek) 20:00

Heltai naplója – Bálint András estje Heltai Jenő eddig kiadatlan, 1944-es ostromnaplójából (a Radnóti Színház vendégjátéka)

„Ezek a kusza följegyzések napról-napra íródtak lakásokban és pincékben, óvó- és illemhelyeken, kórházban, börtönben, menekülés és bujkálás közben.” Heltai beszámol a hétköznapi borzalmakról, és bár megjárta a csillagos házakat és a Gestapo börtönét, mégis bájos humorral és öniróniával mesél, anekdotázik. Felidézi ifjúságát, a boldog békeidők Budapestjét, elhangzanak korabeli sanzonok és a János vitéz dalaiból is néhány Emlékezni kell és nem szabad felejteni, állapítja meg, bár „unokáink nem fogják ezt a kort megérteni”.

Rendező: Deák Krisztina

2016. július 3. (vasárnap) és július 4. (hétfő) 20:00

Haspók úr ebédel – Kabaré a fehér asztal körül

Evés-ivás, lakmározás, turkálás az ételekben, felszolgálás a vendéglátásban, válogatás az étlapról, vagyis étkezés és italozás: örök téma a kabaréban. Eszik és iszik a pesti ember, otthon és a vendéglőben, konyhában, ebédlőben, étteremben, kávéházban, miközben kedvére elégedetlenkedhet. Zsörtölődik is, hiszen jobban esik minden falat, ha viselkedésével asztaltársa vagy a pincér idegeire megy. Haspók úr viselt dolgait a nevetés klasszikusainak jelenetei, humoreszkjei, kupléi idézik fel.

Szereplők: Für Anikó, Csuja Imre és Szilágyi Tibor

Rendező: Seres Tamás

2016. július 6. (szerda) 20:00

Kripli Mari – Lázár Kati önálló estje

Jászai Mari, született Krippel Mária, a Nemzeti Színház nagyasszonya, több mint 300 szerepet játszott, és izgalmas naplót hagyott hátra.

Huszonhét évesen vettem meg a könyvet, de csak három évvel ezelőtt olvastam el rendesen. Nem bírtam letenni. Éreztem, hogy stimmel rám a fájdalom, az alapszenvedés, ami nagyon sok színésznek a sajátja, amiből színészkedünk. Az is érdekelt, hogy mi van az ismertség, a híresség mögött, a hozott dolgok a családból, az ősöktől, akár hetedíziglen. Mindenkinek megvan a hozott „terhe”, ami motoszkál benne. Nem is kell nagyon tipródnunk a színpadon, csak késszé kell tenni a testünket, az agyunkat, a lelkünket a befogadásra. (Lázár Kati)