Így fog festeni az idei Fesztiválköztársaság - Socfest

Így fog festeni az idei Fesztiválköztársaság

Olvasási idő: 12 perc

A Sziget Fesztivál számos átalakuláson esett már át az elmúlt 22 évben, de idén is újdonságokkal lepnek majd meg minket. Az Island of Freedom területét újratervezik, hogy még kényelmesebb és élvezhetőbb legyen a látogatók számára a Hajógyári Szigeten eltöltött egy hét.

1993-ban rendezték meg első alkalommal a woodstocki fesztivál 25 éves jubileuma alkalmából az Óbudai-szigeten a Diáksziget Fesztivált, ami 1996 és 2001 között Pepsi Sziget néven futott, majd elkoptak az előtagok és maradt a Sziget elnevezés. A szervezők az egy hét együttléthez egy olyan fesztivált szerettek volna biztosítani, ami sokszínű programokkal ad lehetőséget a kikapcsolódásra. Az első Sziget fesztivál alkalmával 5 helyszínen folytak a programok, amihez mintegy 26 millió forint állt a szervezők rendelkezésére.

Idén a Sziget fesztivál területén 60 helyszínen futnak majd párhuzamosan a programok, a komplett rendezvény lebonyolítására pedig 4,4 milliárdos tervezett költségvetéssel kalkulálnak a szervezők. Hazánk legnagyobb turisztikai eseményére tavaly 400 ezer ember volt kiváncsi, ami új nézőcsúcsot jelentett. Mivel a rendezvény területe már évek óta gyakorlatilag megtelt az előremutató infrastrukturális fejlesztések elmaradhatatlanok a színvonal és az érdeklődés fenntartása érdekében. A könnyebb tájékozódás, illetve az egymás mellett futó programok zavartalanságának biztosítása érdekében az idei évben tematikus zónákat fognak kialakítani a fesztiválon. Tereprendezéssel javítottak a Nagyszínpad előtti tér lefolyásán. Növelni fogják a zuhanyzók, a wc-k, a mosdók és a szemetesek számát. Fejlesztik az eligazodást segítő táblarendszert, a közvilágítást és a WIFI ellátottságot is. Mivel a bérletek 90 százalékát ma már külföldön értékesítik, alapvető fontosságú, hogy a határainkon kívülről érkező látogatók számára az Island of Freedom szlogen valóban egy gondtalan és élményteli egyhetes szabadság eltöltését garantálja.

bzs05

Fotók: Börcsök Zsófia

Gerendai Károly tulajdonos és Kardos József programigazgató röviden felvázolta, hogyan fog kinézni a Sziget helyszíne a programtípusok szerint kialakított zónás rendszerben. Erősödik a „KultúrZóna”, benne a Fidelio Színpad, ami az opera, a komolyzene és a jazz otthona lesz, de itt található meg a színház- és táncsátor, a vándor vurstli és több kis utcaszínház is. Továbbra is itt kap helyet a külföldiek körében kedvelt Hungarikum Falu és a táncházak, valamint ide költözik a Múzeumi Negyed is, ahova ezidáig 17 múzeum jelezte megjelenési szándékát.

Kialakul egy „kreatív zóna”, ahol a tudomány és kreativitás kerül fókuszba. Ebbe a körbe tartozik a logikai sátor, a sakkszövetség sátra, a startup vállalkozások bemutatkozásának helyszíne, az új TED talk helyszín, a különböző elektronikus játékok sátrai. Idén újdonsült helyszín a Design Zóna ahol a Design Terminál lesz a házigazda, formatervezéstől a 3D nyomatásig izgalmas workshopok, designerek, divatbemutatók várják az érdeklődőket, de ide költöznek a legismertebb design-piac, a WAMP árusai is. Az „ArtZone” a képző és iparművészetet tömöríti. Galériák, képzőművészek bemutatkozása és workshopjai, a Medence Csoport Hangkeltő és Hangszercséplő Műhelye, a Mozgó Képtár alkotói és az Agora tartozik majd ide többek között. A Sport Zóna idén is számtalan sportág kipróbálására, vagy a profibbaknak, akár mini bajnokságokban való részvételre ad lehetőséget.

És kimondatlanul, de lesz egy „Elektronikus Zóna” a Sziget északi részében, ahol az elektronikus tánczene műfaja sűrűsödik a Colosseum és az idén újra helyet kapó Telekom Aréna főszereplésével. Lesznek helycserés támadások is: a Világzene kibővült helyszínnel és színesebb programmal a korábbi cirkusz helyszínre kerül, a cirkusz pedig elvándorol a tavalyi Múzeumi Negyed helyére. Az Afro-Latin helyszín a világzenével tart és átköltözik az új Világzenei Rét végébe. A Sziget egyik kedvelt helyszíne, a Sziget Beach is színesedik, ide kerül a Cökxpôn Chill Garden, tökéletesen kiegészítve az ott megszokott hangulatot, éjjel s nappal. Elköltözik a Magic Mirror is a Luminárium tavalyi helyére, míg a Luminárium a Cökxpôn eddigi helyére megy át. Az A38 sátra még hatalmasabbra nő, ezért a nagyszínpad is picit előrébb költözik, így viszont átalakul a megszokott nézőtér, aminek ezáltal a befogadóképessége is megnő. Minden adott lesz tehát ahhoz, hogy a látogatók az azonos témájú programokhoz leginkább illő helyszínen, más párhuzamosan zajló fellépésektől nem zavartatva, a lehető legjobb körülmények között tudjanak kikapcsolódni.

A programhelyszínek infrastrukturális fejlesztésénél természetesen csak azok a programok fontosabbak, amelyek érdekében ezek megvalósulnak. A -1. napon a Sziget Nagyszínpadán Robbie Williams szuperkoncertje fogja az idei fesztivál nyitányát adni, akit az idei hivatalos szigetdalt jegyző Irie Maffia fellépése vezet majd fel. A Nulladik Napon ismét a Nagyszínpadon lép fel a dancehall, roots-reggae műfaj egyik legsikeresebb európai előadója Gentleman & the Evolution, majd színre lép a Quimby, akit a legnagyobb fesztiválok kedvencének számító Florence and the Machine követ majd. A legnépszerűbb előadóknak fenntartott színpadon ad majd koncertet napjaink egyik legnagyobb popsztárjának számító Ellie Goulding. A világ jelenleg legismertebb electro house előadója Avicii, a house, EDM műfaj legfiatalabb szupersztár lemezlovasa, Martin Garrix társaságában sem fog hiányozni a fesztiválról. A 2015-ös Sziget közönségét a Main Stageről köszöntheti majd a többszörösen “legjobb koncertzenekarnak” választott Kasabian, minden idők egyik legsikeresebb újhullámos metál együttese, a Limp Bizkit, az indie-electro díva-hercegnő Marina and the Diamonds, a világ talán legismertebb és legszínesebb cigányzenét játszó etno-punk együttese, a Gogol Bordello, a londoni indie-alternatív színtér egyik legszimpatikusabb szereplője, a The Maccabees, a masszív elektronikus zenei apparátussal megbikázott, feszes-pörgős rockban utazó Awolnation, vagy például a hazánk szülöttei számára legkedveltebb Punnany Massif.

A Sziget MasterCard Világzenei Színpada, melynek középpontjában idén a cigányzene áll, így minden napra jut majd roma muzsika Indiától (Dhoad Gypsies from Rajastan) Romániáig (Taraf de Haïdouks), Egyiptomtól (The Egyptian Project), a közeli Szerbiáig (Goran Bregovic, Boban i Marko Markovic Orkestar) és persze egészen kis hazánkig (Romengo, Parno Graszt). A cigányzene mellett a világzene más ágának olyan régi és új csillagai ékesítik a fellépők sorát, mint a portugál fado-csillag Mariza, a német rezes LaBrassBanda, a legnépszerűbb európai klezmer együttes, a She’Koyokh, a mauritániai afro-rockot játszó Noura Mint Seymali, a finn-benini afrobeat együttes a Helsinki-Cotonou Ensemble, a görög rembetikát hip-hoppal ötvöző Imam Baildi, a latin ska szicíliai királya, Roy Paci & Aretuska Allstars, a belga balkan beat zászlóvivője, az Antwerp GipsySka Orkestar, a francia-algériai HK & Les Saltimbanks, az ukrán „etnokáosz”-ban utazó DakhaBrakha. Hazánkból a PASO, a Ladánybene 27, Szalonna és bandája, a Besh o droM, valamint jellegzetes délszláv muzsikájával az utóbbi években nemzetközi szenzációt keltett Söndörgő fogja képviseltetni magát a Sziget második legnagyobb színpadán.

Az A38 sátrának lineupja méltó hazánk legkedveltebb és legszínvonalasabb koncerthelyszínéhez, amely valahogy így fog festeni ABC sorrendben: Babylon Circus, Beatsteaks, Cro, Dotan, Dropkick Murphys, Ella Eyre, Enter Shikari, Fauve, Foxes, Future Islands, Gaslight Anthem, Gramatik, Halestorm, Hospitality pres.: High Contrast, Camo& Krooked, Infected Mushrooms, Interpol, Jamie Woon, Jett Rebel, José Gonzalez, Jungle, Kadebostany, Kensington, Knife Party, Kraftklub, Milky Chance, MØ, Nero, Paloma Faith, Passenger, SBTRKT, Selah, Sue, Sigma live, Soja, The Subways, The Ting Tings, Tyler the Creator, Typhoon, William Fitzsimmons, Yellow Claw.

A Telekom Aréna és a Colosseum fognak az elektronikus tánczene porondjául szolgálni a Szigeten. Az előbbiben Jaguar Skills, Julian Jordan, W&W, Stadium X, Sidney Samson, Blasterjaxx, Lucas and Steve, Bassjackers, Alesso, Nervo, Sander Van Doorn, míg utóbbiban Apollonia, Hernan Cattaneo, Laura Jones, Gui Boratto, Michael Mayer, My Favorite Robot, Marcell Dettmann, Dixon, Function, Ellen Alien, Vitalic live, Damian Lazarus már biztosan gépzenéjével fogja tüzelni majd a közdőtér partygladiátorait.

Az elmúlt év sikere után, a Szigeten idén is megtalálható lesz az Európa Színpad, melynek programja egyrészt a fesztivál külföldi promoterei által ajánlott zenekarokból, másrészt a Sziget szervezők kutatómunkájának eredményéből áll össze. Itt olyan fellépőkkel találkozhatunk elsősorban, akik hazájukban már komoly ismertségre tettek szert, de nemzetközi szinten talán még nem annyira váltak ismertté. Az Európa Színpad számukra ad komolyabb lehetőséget a bemutatkozásra. Jön a német L’aupaire, a holland Splendid, az Izraelből érkező The Angelcy, utánozhatatlan stílusával érkezik a spanyol Delafé y Las Flores Azules, itt lesz az ukrán Haydamaky, az olasz Après la Classe és az osztrák MÖWE duó is, több kelet-európai, cseh, szlovák, orosz, örmény, francia, finn nemzetiségű zenekar társaságában.

bzs03

A Petőfi Rádió – Telekom VOLT Fesztivál Színpad a hazai zenei élvonalt sorakoztatja fel, ahol a legkedveltebb hazai zenészek mellett fellépnek majd a Nagy-Szín-Pad! Tehetségmutató verseny 2015-ös jelöltjei is, köztük a Babel, a Headbengs, a The Biebers, a The Middlemist Red, a Soerii&Poolek, az Ocho Macho, a Margaret Island, a Kelemen Kabátban, a Honeybeast. Az induló napon ott lesz a Supernem, PéterfyBori& Love Band és a Cloud 9+. A keddi felhozatalban ott a ZUP, a Kistehén, a The Carbonfools és a Subscribe is. Szerdán The Immigrants-szel kezd a VOLT színpad, de lesz aznap Halott Pénz és Kiscsillag is. Másnap érkezik a Hangerilla, a Akkezdet Phiai, a Magashegyi Underground és a Welhello is. A hétvégi napokon jönnek az alábbiak: a Tudósok a Bin-Jip Erik Truffaz vendégeskedésével, Fábián Juli & Zoohacker, a Vad Fruttik, az Ozone Mama, Szabó Balázs Bandája, a Hiperkarma, Nyers, a 30Y és az Intim Torna Illegál. Este 23 óra után csendesebb akusztik koncertek következnek minden nap: Palya Bea, a Budapest Bár, valamint a Hősök, a Mary Popkids és az Ivan and the Parazol ad akusztik koncertet. Vasárnap a fellépők sorát a hagyományokhoz híven az (M.P. Sziámi, Kirschner)… and Friends adja, illetve minden nap hajnalba folyó party szórakoztatja a nagyérdeműt.
A Sziget Blues-Ír Színpada látja vendégül hazánkban a tavalyi The Blues HipHop című albumával és egy új zenei stílussal sikeresen debütált SCARECROW nevű francia együttest. Itt lépnek majd fel a hazai rockabilly fenegyerekei, a Mystery Gang. Dorrey Lin Lyles, amerikai énekesnő és zenekara a Johnny Shepherd Band a gospel-, soul-, blues- és jazz műfajokat vegyíti, míg a holland Erik Ankoné & The Gone Wrong Kings a blues gyönyörű egyszerűségét a folk élénk történetmesélésével igyekszik ötvözni.

Európa legnagyobb szabadtéri szórakozó helye, a Budapest Park Tribute Színpadon a világ legnagyobb együtteseinek zenei munkásságát ápoló tribute bandáknak ad majd helyet. A tavalyi nagy sikerre való tekintettel újra fellép majd a Rage Against the Machine Tribute by Subscribe, a Hollywood Rose – Guns N’ Roses Tribute Band, a Piknik Park – Linkin Park Tribute Band, a Stoned – The Rolling Stones Tribute Band, a Good Time Boys – Red Hot Chili Peppers Tribute Band és az AB/CD, azaz az AC/DC tribute csapata. De hallható lesz majd itt Beatles is a The Blackbirds jóvoltából, Arctic Monkeys a Confuse a Koala tolmácsolásában. A legnagyobb világjobbító zenészek előtt tiszteleg majd még a Forever Sting Band, az Inka-H – U2 TributeBand, és a Marley 70 című produkcióját meglepetés vendégművészekkel előadó Ladánybene 27.

Az Afro-Latin-Reggae Faluban a programok minden nap délben tánc- és dobtanításokkal kezdődnek. Lesz djembe dobtanítás a Guineából érkező IbroFall segítségével, Afro-Caribbean Dance Workshop – Black Feeling/Paolo Jesus (Angola), capoeira workshop, afrikai tánc- és dobworkshop Abdoul Camara-val, a Szenegáli Nemzeti “Sorano” Táncszínház vezető koreográfusával. A Világzenei Színpad koncertjei után jön a Spirit of Africa, Abdoul Camara afrikai dobra koreografált esti autentikus táncshow-ja, minden nap más-más elemekkel. Ezt követi a Late Night in Africa.

A Cökxpôn Chill Garden egy külön elvarázsolt sziget a Sziget Fesztiválon belül, ahol színes, óriás textil dekorációk árnyéka, puha szőnyeg és kígyópárnák, mesélős fények, mámoros illatok, és non stop pszichedelikus-, ill. ambient látványvilág és zene fogadja az odalátogatókat. A vendégek kötetlenül lazulhatnak, beszélgethetnek, chai teát (indiai fűszeres, tejes, házilag főzött tea) szürcsölgetve a párnán ücsörögve, de táncolhatnak is a színpadon fellépő elektronikus zenekar koncertjére csápolva, vagy akár komolyabban is meditálhatnak a jóga foglalkozáson.
Az idei évben újra lesz Színház- és Táncsátor, ami előtt délelőtt jógázhatnak a szigetlakók, délután pedig rövidebb táncos és színházi performanszokat tekinthetnek meg. A világ legkülönbözőbb pontjáról érkező kortárs tánccal és koreográfiával foglalkozó művészek társaságában lép majd színpadra Hiroaki Umeda, a japán avantgárd mozgalom egyik legjelentősebb képviselője, a kubai Danz Abierta, aki a MalSon című darabjával kalauzolja el majd hazájában a közönséget, vagy a DOT504 társulat Csehországból, akik a Collective Loss of Memory-val aktuális kérdéseket járnak körbe. Az arab-izraeli táncest keretében lép fel a Franciaországból hazánkba látogató Compagnie MimH, akik előadásaikban a művészet és a magánélet egymásra gyakorolt hatását boncolgatják, és az izraeli IdanSharabi & Dancers, akik előadásaikkal a világ szinte minden pontján megfordultak már, mindenhol osztatlan sikert aratva. A spanyolországi Zen del Sur társulat élőzenén, akrobatikán és kortárs táncon alapuló Heian című előadásukat hozza el a Szigetre. Magyarországot többek között a Frenák Pál Társulat a Fiúk című előadással, a Duda Éva Társulat Flashback című, a balett és a kortárstánc határait feszegető produkciójával, a Budapest Tánciskola a néptánc és kortárstánc műfajait ötvöző három rövid koreográfiájával képviseli majd a mozgásművészet terén.

A Fidelio Klasszikus- és Jazz Színpad a komolyzene, az opera, és a jazz központja lesz a Szigeten. A CrossOper csapat Shakespeare stílusában készített librettóját adja majd elő. Az Opera Sitcomban különféle jelenetek állnak össze egyetlen sorozatepizóddá, fiatal operaénekesek tolmácsolásában, eredeti zenével és a legkevésbé sem megszokott szövegekkel. A Conductme! alkalmával perces karmesteri gyorstalpalót követően a jelentkezők lehetőséget kapnak ismert operadallamok vezénylésére. Hallható lesz Astor Piazzola egyetlen operája, a 60-as években íródott Maria de Buenos Aires, amely szokatlan témaválasztással annak idején magára haragította nemcsak a kritikusokat hanem magát a katolikus egyházat is. A magyar származású kortárs komponista-sztár Eötvös Péter Triangel című minidarabja különleges ritkaság, olyan interaktív improvizáció, amely lehetőséget nyújt a közönség bekapcsolódására is.

Pazar és utánozhatatlan varázsát hozza el idén újra a Szigetre a vásári mutatványok és szemfényvesztések utazó parádéja: a Vándor Vurstli. Lesz ponyvamozi a némafilm világának hajdani és mai utánozhatatlan csillagaival, vágyterminátor, jósda, szemfényvesztés a bűvészeknél és szemfénycsinálás a szerelemirodában. A jelen lévő úri közönség szórakoztatására felsorakozik számos célba dobó, lövő és találó játékszerkezet, amik együttesen oly szórakoztatónak hatnak majd a közérzetre, melyet múlhatatlanul érdemes lesz megpróbálni. A kisebb utcaszínházi programok közül hallható és látható lesz majd az Always Drinking Marching Band elnevezésű spanyol fiúkból álló fekete-sárga, fergeteges fanfár zenekar, a hórihorgas gólyalábakon a helyszínt bejáró lengyel Teatr Gry i Ludzie, az argentín bábos által életre keltett marionett báb, Basura Belleza, amely bábjátékkal, zsonglőrködéssel és sok-sok humorral foglalatoskodik. A francia Cirqumloqui előadásával a Sziget bármelyik pontján találkozhatunk, színpadukat ugyanis egy motoros triciklire építették fel. A katalán társulatok közül a Sienta la Cabeza egy különc és színpompás hajszobrász szalont állít színpadra, ahol a kreativitás és a vizuális fantázia nem ismer határokat, a 26 éves művészeti tapasztalattal rendelkező Tutatis, Los Caballos de Menorca című produkciója pedig az utcai szórakoztatás és a katalán nemzeti ünneplés groteszk és művészi ötvözéséből áll össze.

A KultúrZóna területén található Múzeumi Negyed már nyolcadik éve sikeresen ad helyet a legnagyobb és legérdekesebb múzeumok interaktív bemutatkozásának, melyek közül idén az alábbiak élnek majd a lehetőséggel: Aquincumi Múzeum, HM – Hadtörténeti Intézet és Múzeum, Iparművészeti Múzeum, kArton karikatúra és képregény múzeum, Kresz Géza Mentőmúzeum – Országos Mentőszolgálat, Magyar Fotográfusok Háza – Mai Manó Ház, Magyar Műszaki és Közlekedési Múzeum, Magyar Nemzeti Múzeum, Nagytétényi Kastélymúzeum, PAM Pénzügyőr- és Adózástörténeti Múzeum, Robert Capa Kortárs Fotográfiai Központ, Rómer Flóris Művészeti és Történeti Múzeum Győr, Skanzen Szabadtéri Néprajzi Múzeum – Szentendre, Szépművészeti Múzeum és társintézményei: Magyar Nemzeti Galéria, Hopp Ferenc Ázsiai Művészeti Múzeum és Vasarely Múzeum, Városi Régészeti Múzeum és Árpád-kori Régészeti Park, Budaörs

A Hungarikum Falu idén újra a Szigetre varázsolja a magyar vidéket, hogy a fesztiválra érkező külföldieknek ízelítőül szolgálhassunk a magyar hagyományból, virtusból, ételből és italból. Az idei év témája a „cifra”, a magyar népművészet minden területének páratlan motívumkincse, gazdag díszítő formavilága és játékos kedve. A témát bejárva tanulhatnak délutánonként az érdeklődők pingálást, hímzést, vagy akár tánclépéseket. Esténként a táncházban ki-ki úgy cifrázza ahogy délután tanulta. A talpalávalót a Zagyva banda, a Bazseva, a Somos Zenekar és Szalonna bandája húzza majd, a Hungarikum falunak helyet adó különleges, fából ácsolt, sokszögletű csűrben.

A Cirque du Sziget a 2015-ös programok között olyan fantasztikus nemzetközi cirkuszi produkciókat vonultat fel, mint a francia Akoreacro, akik új Klaxon című produkciójukban hat akrobatát és öt zenészt szerepeltetnek. A prágai Cirk La Putyka minden nap este 6 órakor bemutatásra kerülő The Best of Cirk La Putyka című előadása a társulat legjobb pillanataiból szemezget. A Grotesque Gymnastics egy azon néhány Magyarországon működő társulatok közül, amelyek a cirkusz világát közelítik a tánchoz. Új produkciójuk az Apt. 14 névre hallgat, amelyet minden nap délután 3 órakor fognak bemutatni. ManoAmano, Manic Freak, Muruya, Tony Fratello független cirkuszművészek Argentínából érkeznek hozzánk, akik hazájuk népszerű fesztiváljának, a HAZMEREIR-nek a szervezői és alapítói.

A Kreatív Zónában GameLandHub (GLH) néven lesz fellelhető, a Szigeten 11 éve jól ismert és népszerű logikai játékok helyszíne, amely további szolgáltatásokkal bővül az idei Szigeten. A TEDx-konferenciákon olyan arcok mutatkoznak be, akik nagyszerű ötleteikkel, formabontó gondolataikkal, innovatív termékeikkel formálják a jövőt – akiket érdemes felkarolni, akikre érdemes odafigyelni. Mindenkit vár ez a helyszín, aki kíváncsi az életünket formáló innovatív ötletekre, inspiráló gondolatokra, a híres magyar kreativitásra, vagy csak egy szórakoztató délutánt szeretne velünk tölteni a TEDxBudapest Szabadegyetemén, ahol lehetőség nyílik a nap témájához kapcsolódó workshopokon is részt venni, alkotni, tanulni vagy éppen a játékokban elmerülni. A Budapest Launchpad Egyesület Sátra a startup és vállalkozói létet minden valóságában mutatja meg a nagyközönségnek és egyúttal mutatja be a magyar startup kultúrát és a hazai lehetőségeket a nemzetközi szereplőknek. A Kreatív Zóna szomszédságában először jelenik meg önálló tartalommal a Sziget Fesztiválon a Design Terminál, ahol a kreatív ipar legizgalmasabb szereplőivel találkozhatnak a fesztiválozók. Idén az újonnan létrejövő formatervezői zónában lesznek megtalálhatóak a WAMP árusainak egyedi design termékei is.

A tavaly nagy sikert aratott képzőművészeti és design helyszín, az Art Zone célkitűzése idén is a tartalmas, szórakoztató nappali szabadidős program biztosítása a szigetlakók részére. A Medence Csoport foglalkozásai mellett idén a Corvin Rajziskola parts and crafts programja és az ART&ME Galéria és Élménytér Időkapszula work-shopja is az ökológiai lábnyom csökkentése téma köré szerveződnek. Idén az arany sátorban, nem csak művészet, Holy Olga és a nyulak kapnak helyet, de több izgalmas közösségi projekt is. A szigetlakók közös történeteiket vethetik papírra az együttes erővel készülő sketchbookban. Az Art Zone mesés világába érkezik Franciaország legismertebb street art művésze, M.Chat. Mindenki, aki járt már Franciaországban találkozhatott védjegyével a hatalmas mosolygó sárga macskával, aki Japán, Kína, Kuba után idén ellátogat a Sziget Fesztiválra is.

bzs07A Sport Zone várja azokat a látogatókat, akik a Sziget alatt sem szeretnék elmulasztani a testedzést. Itt egyrészt klasszikus tömegsportok közt lehet válogatni, lesz ping-pong, tollaslabda, röplabda. Felvonulnak az extrém sportok is: bunjee jumping, zorbing, bagjump, kalandvár, mászófalak. Egy műfüves foci pálya is rendelkezésre áll majd, csakúgy, mint a mobil kosárpálya és egy különleges csocsópálya. Az idei év érdekessége, hogy feltűnnek a strand sportok, így röplabda, labdarúgás, tenisz, kézilabda, korfball, frizbi, bírkózás, melyekből bajnokságok is indulnak. Mások választhatnak fitness sportokat, a kínálatban zumba, military challenge, pilates, dinamikus jóga, alakformálás, bodyart.
A tavalyi Sziget Fesztivál egyik legnépszerűbb helyszíne, az óriási Tábortűz lobogó fényében idén azok az előadók, zenekarok zenélhetnek majd, akik a Sziget Fesztivál pályázatán indulva bebizonyították, hogy ellenállhatatlan vonzerővel adják elő a legismertebb slágereket és képesek éneklésre bírni a közönséget is.
A Sziget Fesztivál idén 15 éves gueer helyszíne a Magic Mirror ismét régi pompájában, a tükrökkel és vörös bársonnyal díszített fasátorban várja non-stop vendéglátással a szigetelőket.  Minden délután 15.00 – 17.00 között beszélgetések aktuális queer témákról, meghívott vendégekkel, Pálfi Balázs szerkesztő-műsorvezetővel, magyar nyelven. A programot a Pink Rádió élőben közvetíti az interneten. Minden nap 17.00 – 19.00 között filmvetítés. A filmeket eredeti nyelven, angol felirattal vetítik. Házigazda, szerkesztő és a Q/A-ket vezeti Kristian Petersen berlini filmes, egyetemi oktató. Minden este 23.00-tól jön a varieté, Lakatos Márk művészeti vezetésével.  A show műsorban fellépnek hazai és nemzetközi előadók, artisták, táncosok, többek között Gloria Viagra, Alex Schuhkin, Sergey Timofeev, Szulita és Dennis és még sokan mások. Éjféltől pedig – minden este – az ellenállhatatlan Magic Mirror party, hazai és nemzetközi DJ-kel. Ismét jön Tama Sumo (Ostgut Ton, Berlin) és Manuel De Diego (Madrid), az Ibizán sokat játszó, népszerű spanyol DJ is vendége lesz idén a Magic Mirror sátornak.

Angliából idén tizenharmadszor érkezik a szigetre egy „luminárium”. A Luminárium alámerülés egy színes álomvilágba, mindez 800 m2-en speciális műanyagból és fóliákból, nagyteljesítményű légbefúvókkal megvalósítva. Ez egy szobor, ahol a művész építész, és a festést a (nap)fény végzi.

Több száz jelentkező közül választják ki a kb. 100 társadalmi szervezetet és a civil társadalommal együttműködő intézményt, melyeknek bemutatkozási lehetőséget biztosítanak. A pályázatok elbírálása jelenleg is zajlik, május 18-án hirdetnek eredményt. A Civil Szigetre interaktív, többnyelvű programmal jelentkező szervezeteket várnak, akiktől a fiatalok az őket leginkább érdeklő témákban információt, szolgáltatást, segítséget kapnak.

A Sziget fesztivál üzenete a kezdetektől fogva keveset változott annak ellenére, hogy maguk a körülmények jelentősen átalakultak. Magyarok százezreinek szerzett valamilyen emlékezetes és meghatározó élményt a Sziget fesztivál az elmúlt két évtized alkalmával. Ennek a folyamatnak a során vált a szigetes egy hét együttlét az ott átélt közös élmények történetének és a fesztivál jó hírének terjedésével mára a világ egyik legkedveltebb nagyfesztiváljává. A Yourope idén immár másodszor választotta a Szigetet az év legjobb zenei fesztiváljává Európában. Az elvégzett fejlesztésekkel a fesztivál jövője biztosítottnak tűnik, miután a környezet a lehető legoptimálisabban lett kialakítva ahhoz, hogy az ember a szigeten összegyűjtött, lehető legsokfélébb kikapcsolódási lehetőséghez hozzáférjen. Mindaddig amíg mi mindannyian részt vehetünk ebben, addig Magyarország legnagyobb turisztikai eseménye közös siker is egyben. Mindenkinek jó mulatást a Szabadság Szigetén!