Az utolsó jeti - Socfest

Az utolsó jeti

Olvasási idő: 2 perc

A Csibefutam és a Túl a sövényen című kiváló animációs filmek forgatókönyv író-rendezője, Karey Kirkpatrick legújabb meséjében a jetik elzárt világát ismerhetjük meg közelebbről.

A jeti elnevezés a nepáli, és a tibeti folklórból ismert hatalmasra nőtt hegyi gorillákra utal, amelyekhez hasonló lényekre a világ összes kontinensén találunk példát a különféle népek mitológiáiban. A mese címében említett “Apróláb” a jeti észak-amerikai megfelelőjének tartott hegyi majomember, Nagyláb nevére reflektál. A jetik egy hatalmas hegy csúcsán élnek, már jetiöltők óta, kis falvukba visszahúzódva, ahol az emberek nem találhatnak rájuk, így biztonságban érezhetik magukat. A nagylábúak kőbe vésett törvényeikkel garantálják, hogy az esetlegesen felmerülő kérdésekre olyan magyarázatokat kapjanak, amelyek, bár meggátolják őket abban, hogy megértsék az őket körülvevő világot, fenntartják a túlélésüket szolgáló izoláltságukat.

Egy nap azonban, egy szerencsétlen malőr következtében, Migo (Channing Tatum) találkozik egy addig nem létezőnek vélt különös csupasz és apró lénnyel. Migo annyira izatott lesz, hogy felfedezését a faluba visszatérve rögtön mindenkivel tudatja is, a hír azonban nem talál felhőtlen fogadtatásra a jetik királyánál, a Kőörzőnél (Common). Migot száműzik, ő viszont eltökéli, hogy megkeresi az aprólábút és visszaviszi a faluba, ezzel bizonyítva, hogy igazat mondott. Migo pár szkeptikus jetitársa, Meechee (Zendaya), Gwangi (LeBron James), Kolka (Gina Rodriguez), Fleem (Ely Henry) személyében szövetségesekre talál missziójában.

A történet további fonalának felfejtése helyett, essen inkább szó a mesefilm többi aspektusáról. Az Apróláb, a Warner Brothers filmstúdió animációs film részlegeként 2013-ban megalakult Warner Animation Group, sorban az ötödik egész estés, számítógépes grafikával készült mesefilmje, a három Lego Movie és a Gólyák után. A stúdiónak eddigi filmjeiben kisebb költségvetésből lényegesen szebb animációt sikerült mozivászonra vinni. Fokozottan igaz ez a kijelentés, ha a karakterek száját, szemét, illetve az általában fehér környezetet vesszük alapul.

A történet és annak tanulsága szintén nagyon fontos aspektus egy mesefilm esetében a képi megjelenítés mellett. E tekintetben is lehet találni fogást az Aprólábon, bár kétségtelen, hogy a “mindig merj kérdezni és utánajárni a dolgoknak a megértés érdekében ahelyett, hogy elfogadnád az eléd tálalt kész válaszokat”, az egyik legfontosabb olyan elvárás, amihez egy gyermeknek felnőtt korában is tartania kell magát. Míg tehát a mese üzenete ugyan releváns az adott kisgyermek korosztály számára, egyben ez az a konkrét tanulság is, amelyet gyakorlatilag bármelyik találomra kiválaszott gyerekfilm fel tud mutatni. Az említett negatívumokat a mesének azonban sikerül kellő mennyiségű poénnal és kellemes zenével ellensúlyoznia. Mindent egybevetve tehát az Apróláb nem egy olyan mesefilm, amitől a szülőknek a moziterem padlóján kell majd keresgélniük csemetéik lepottyant apró állkapcsait, de ettől függetlenül, másfél óra erejéig biztosan le tudják majd foglalni vele a család legifjabb tagjait.

Pontszám: 7