Télen kevesebb a választék a gyümölcsöket és zöldségeket illetően, de a répa mindig ott van, ha szükség adódik rá. Ne legyünk restek, az utolsó hideg hetekben is érdemes kipróbálni pár finomságot.
Hozzávalók
- 3 nagyobb sárgarépa
- 1 kisebb krumpli
- 1/2 liter húsleves (lehet leveskockából is)
- 2 dl tejszín
- 1 kanál liszt
- kevés vaj vagy olaj
- 1 kávéskanál koriander (legjobb frissen, mozsárban törve),
- fehérbors
- cayenne bors (elhagyható)
- csipetnyi szerecsendió, mustármag
- só
Pucoljuk meg a répákat és a krumplit, vágjuk nagyobb darabokra. Tegyük fel főni 1/2 liter sós vízben. Amikor forr, dobjunk bele egy leveskockát, majd főzzük puhára. Amikor ez megtörtént, halásszuk ki és egy külön edényben turmixoljuk össze a répákat a krumplival. A lisztből vajjal vagy olajjal készítsünk világos rántást. Öntsük hozzá a répák főzőlevét és a tejszínt, majd miután elkevertük, a turmixolt répákat is. Gyakori kevergetés mellett adjuk hozzá a fűszereket úgy, hogy krémleves állagú legyen. Ha a korianderünk nem friss, több kell belőle, kóstolgassuk a levest, gazdag ízt kialakítva. 5-6 percig elég, ha csendesen rotyog. Alacsony hőfokon főzzük!
Tipp: Ha olajat használunk, törekedjünk rá, hogy jó minőségű legyen. Fokhagymás krutonokkal is feldobhatjuk.
Hozzávalók
- 2 nagyobb sárgarépa
- 2 tojásfehérje
- 7 evőkanál zsemlemorzsa
- 2 kiskanál ételízesítő
- olaj, só, (koriander)
A megtisztított répákat nagy lyukú reszelőn reszeljük le, a tojásfehérjét verjük kemény habbá, majd óvatosan forgassuk össze a karottával. Adjunk hozzá 2 evőkanálnyi zsemlemorzsát és a fűszereket. Hagyjuk állni 10 percig, majd kevés vízzel formázzunk apró pogácsákat. Ezeket forgassuk meg a maradék zsemlemorzsában, és süssük ki bő, forró olajban őket.
Tipp: Ez az étel is nagyon jó barátságban van a korianderrel, a masszába kevés koriandermagot tehetünk.Klasszikus sóskafőzelék mellé tökéletesen passzol.
Boeuf Bourguignon, azaz Burgundi marharagu
Hozzávalók
- 175 g kolozsvári szalonna
- 1000 g ragunak/pörköltnek való marhahús, kockára vágva
- 1 nagy sárgarépa, karikákra vágva
- 1 nagy vöröshagyma, félfőre vágva (előbb hosszában ketté, majd keresztben szeletekre)
- 600 ml száraz vörösbor (persze valamilyen burgundi vörösborral az igazi)
- 400 ml marhahúsleves (farokból, csontból)
- 1 evőkanál paradicsompüré
- 2 nagy gerezd fokhagyma, kés lapjával szétnyomva
- 1 babérlevél
- kakukkfű
- fél kg kis gomba
- 18-24 apró hagyma, mondjuk gyöngyhagyma
- frissen őrölt feketebors
- 2 evőkanál liszt
- só, vaj, olívaolaj, borecet
- petrezselyem
Szedjük le a szalonna bőrét, majd rakjuk félre. A húsát vágjuk csíkokra, és kevés olajon pirítsuk meg. Ezután vegyük ki a zsiradékból, pihentessük. A marhahúst pirítsuk meg kicsit mindegyik oldalán a szalonna zsírjában. Melegítsük elő a sütőt 225 fokra. A répát és a hagymát is pirítsuk meg kicsit az olajban, és edényestül tegyük félre. Egy tűzálló tálba rakosgassuk bele a húst, sózzuk, borsozzuk, szórjuk meg liszttel, keverjük át kicsit, vagy rázogassuk, és toljuk a sütőbe 4-5 percre. Ezalatt a liszt rákapódik kicsit a húsra. Utána vegyük ki, forgassuk át, és ezt újra majd újra tegyük meg. Ezután a hőfokot mérsékeljük 160 fokra. A répát, a hagymát, a babérlevelet, a fokhagymát, és a kakukkfüvet tegyük hozzá a húshoz, kevergessük meg, majd öntsük hozzá a bort és a felforrósított húslevest, meg a paradicsompürét, szórjuk bele a szalonnát, és ekkor adjuk hozzá a bőrkét. Fedjük le az edényt, majd toljuk a sütőbe. 3 órán át főzzük, 1-1 óra leteltével kavarjuk át kicsit, és kóstolgassuk, hogy jó-e. Az utolsó órában készítsük el a köretet. Vágjuk le a gomba tönkjét, és sűrűn habzó vajban, kevés sóval pároljuk. Ha kész, tegyük félre. A hagymákat, meghámozás után, dobjuk bele egészben a maradék húslevesbe dobjuk, ízesítsük borssal, kakukkfűvel, borecettel. Alacsony lángon főzzük 10 percig, majd a vízből kivéve tegyük el. Ha a hús puha, a szaftját – egy szűrőn keresztül – szűrjük egy kis edénybe, és forraljuk közepes tűzön, hogy még sűrűbb legyen. Ha kész, öntsük vissza a húsra, a hagymákat és a gombákat forgassuk bele, majd szórjuk meg finomra vágott petrezselyemmel.
Tipp: Mivel nagyon sokáig készül, érdemes több adagot előregyártani belőle. Az alapanyagokat nyugodtan lehet variálni, de a burgundi bor, a marhahús és a répa maradjon meg.