Hű téli barátunk, a répa - Socfest

Hű téli barátunk, a répa

Olvasási idő: 3 perc

Télen kevesebb  a választék a gyümölcsöket és zöldségeket illetően, de a répa mindig ott van, ha szükség adódik rá. Ne legyünk restek, az utolsó hideg hetekben is érdemes kipróbálni pár finomságot.

 

Korianderes répaleves

Hozzávalók

  • 3 nagyobb sárgarépa
  • 1 kisebb krumpli
  • 1/2 liter húsleves (lehet leveskockából is)
  • 2 dl tejszín
  • 1 kanál liszt
  • kevés vaj vagy olaj
  • 1 kávéskanál koriander (legjobb frissen, mozsárban törve),
  • fehérbors
  • cayenne bors (elhagyható)
  • csipetnyi szerecsendió, mustármag

Pucoljuk meg a répákat és a krumplit, vágjuk nagyobb darabokra. Tegyük fel főni 1/2 liter sós vízben. Amikor forr, dobjunk bele egy leveskockát, majd főzzük puhára. Amikor ez megtörtént, halásszuk ki és egy külön edényben turmixoljuk össze a répákat a krumplival. A lisztből vajjal vagy olajjal készítsünk világos rántást. Öntsük hozzá a répák főzőlevét és a tejszínt, majd miután elkevertük, a turmixolt répákat is. Gyakori kevergetés mellett adjuk hozzá a fűszereket úgy, hogy krémleves állagú legyen. Ha a korianderünk nem friss, több kell belőle, kóstolgassuk a levest, gazdag ízt kialakítva. 5-6 percig elég, ha csendesen rotyog. Alacsony hőfokon főzzük!

Tipp: Ha olajat használunk, törekedjünk rá, hogy jó minőségű legyen. Fokhagymás krutonokkal is feldobhatjuk.

 

Répafalat

Hozzávalók

  • 2 nagyobb sárgarépa
  • 2 tojásfehérje
  • 7 evőkanál zsemlemorzsa
  • 2 kiskanál ételízesítő
  • olaj, só, (koriander)

A megtisztított répákat nagy lyukú reszelőn reszeljük le, a tojásfehérjét verjük kemény habbá, majd óvatosan forgassuk össze a karottával. Adjunk hozzá 2 evőkanálnyi zsemlemorzsát és a fűszereket. Hagyjuk állni 10 percig, majd kevés vízzel formázzunk apró pogácsákat. Ezeket forgassuk meg a maradék zsemlemorzsában, és süssük ki bő, forró olajban őket.

Tipp: Ez az étel is nagyon jó barátságban van a korianderrel, a masszába kevés koriandermagot tehetünk.Klasszikus sóskafőzelék mellé tökéletesen passzol.

 

Boeuf Bourguignon, azaz Burgundi marharagu

Hozzávalók

  • 175 g kolozsvári szalonna
  • 1000 g ragunak/pörköltnek való marhahús, kockára vágva
  • 1 nagy sárgarépa, karikákra vágva
  • 1 nagy vöröshagyma, félfőre vágva (előbb hosszában ketté, majd keresztben szeletekre)
  • 600 ml száraz vörösbor (persze valamilyen burgundi vörösborral az igazi)
  • 400 ml marhahúsleves (farokból, csontból)
  • 1 evőkanál paradicsompüré
  • 2 nagy gerezd fokhagyma, kés lapjával szétnyomva
  • 1 babérlevél
  • kakukkfű
  • fél kg kis gomba
  • 18-24 apró hagyma, mondjuk gyöngyhagyma
  • frissen őrölt feketebors
  • 2 evőkanál liszt
  • só, vaj, olívaolaj, borecet
  • petrezselyem

Szedjük le a szalonna bőrét, majd rakjuk félre. A húsát vágjuk csíkokra, és kevés olajon pirítsuk meg. Ezután vegyük ki a zsiradékból, pihentessük. A marhahúst pirítsuk meg kicsit mindegyik oldalán a szalonna zsírjában. Melegítsük elő a sütőt 225 fokra. A répát és a hagymát is pirítsuk meg kicsit az olajban, és edényestül tegyük félre. Egy tűzálló tálba rakosgassuk bele a húst, sózzuk, borsozzuk, szórjuk meg liszttel, keverjük át kicsit, vagy rázogassuk, és toljuk a sütőbe 4-5 percre. Ezalatt a liszt rákapódik kicsit a húsra. Utána vegyük ki, forgassuk át, és ezt újra majd újra tegyük meg. Ezután a hőfokot mérsékeljük 160 fokra. A répát, a hagymát, a babérlevelet, a fokhagymát, és a kakukkfüvet tegyük hozzá a húshoz, kevergessük meg, majd öntsük hozzá a bort és a felforrósított húslevest, meg a paradicsompürét, szórjuk bele a szalonnát, és ekkor adjuk hozzá a bőrkét. Fedjük le az edényt, majd toljuk a sütőbe. 3 órán át főzzük, 1-1 óra leteltével kavarjuk át kicsit, és kóstolgassuk, hogy jó-e. Az utolsó órában készítsük el a köretet. Vágjuk le a gomba tönkjét, és sűrűn habzó vajban, kevés sóval pároljuk. Ha kész, tegyük félre. A hagymákat, meghámozás után, dobjuk bele egészben a maradék húslevesbe dobjuk, ízesítsük borssal, kakukkfűvel, borecettel. Alacsony lángon főzzük 10 percig, majd a vízből kivéve tegyük el. Ha a hús puha, a szaftját – egy szűrőn keresztül – szűrjük egy kis edénybe, és forraljuk közepes tűzön, hogy még sűrűbb legyen. Ha kész, öntsük vissza a húsra, a hagymákat és a gombákat forgassuk bele, majd szórjuk meg finomra vágott petrezselyemmel.

Tipp: Mivel nagyon sokáig készül, érdemes több adagot előregyártani belőle. Az alapanyagokat nyugodtan lehet variálni, de a burgundi bor, a marhahús és a répa maradjon meg.