Szilvából alkohol - Socfest

Szilvából alkohol

Olvasási idő: 2 perc

Tavaly már írtunk szilvás receptekről, ezúttal viszont azt bizonygatjuk, hogy a szilva mennyire sokoldalú gyümölcs. Talán nem véletlen, hogy a legismertebb pálinkaíz pont ez. Szóval, ha a nagyinak megmaradt egy kis felesleges szilvája a befőzésről, akkor mindenképp érdemes kipróbálni ezeket az alkoholos nedűket. Azért számoljunk vele, hogy az elkészítésük talán lassabb, mintha boltban vennék, de egy összejövetelen elbüszkélkedhetünk vele, hogy milyen ügyesek voltunk.

 Szilvabor

Hozzávalók  (3 literhez)

  • 30 dkg érett szilva
  • 10 dl víz
  • szükség szerint citromsav és cukor

A megmosott gyümölcsöt magozzuk ki, zúzzuk össze és a súlya egyharmadával megfelelő vízzel öntsük fel. Másfél napig erjesszük, majd préseljük ki. Literenként 5 gramm citromsavval és 25 dkg cukorral számoljunk. Öntsük kotyogóval ellátott demizsonba és erjesszük tovább hűvösebb helyen. Palackozás előtt fejtsük le párszor, hogy tisztább legyen.

Tipp: A demizsonba beledobhatunk 1-2 magot, az kellemesebbé teszi az ízét a bornak.

Szilva-shrub koktél shrub

Hozzávalók

  • 10 dkg kimagozott, félbevágott szilva
  • 10 dkg cukor
  • 1 dl víz
  • 5 cl tequila
  • 2 cl 5%-os almaecet

A vizet és a cukrot hevítsük alacsony lángon addig, amíg a cukor fel nem oldódik. Tegyük hozzá a gyümölcsöt, és kis lángon forraljuk addig, amíg kiadja a levét (kb. 10 perc). Szűrjük le, nyomkodjuk át jól, hogy minél több levet adjon ki. Az italt hagyjuk kihűlni, keverjük össze alaposan az ecettel, és pihentessük a hűtőben 1-2 óráig. Töltsük pohárba a tequilát, majd rá a kihűlt shrub-ot, vagyis az elkészített levet. Öntsük fel szódával.

Tipp: A hozzávalók mennyiségét tetszés szerint variálhatjuk.

Aszaltszilva-likőr

Hozzávalók (kb. 7 dl)

  • 40 dkg magozott aszaltszilva
  • 40 dkg méz
  • 4 rúd fahéj
  • 1 vaníliahüvely
  • kb. 5 dl vodka

Forrázunk ki és szárítsunk meg alaposan egy nagyobb, (1 literes) csavaros tetejű üveget. Dobjunk bele néhány szem aszaltszilvát, aztán csorgassunk rá egy kis mézet, majd megint jöjjön a szilva és újra a méz. Félúton, hogy a fűszerezéssel is törődjünk, tegyünk az üvegbe fahéjdarabkákat és a vaníliarudat, amelyet előtte keresztbe és hosszában is félbevágtunk. Most megint kerüljön az üvegbe némi aszalt szilva, rá egy kevés méz, és így haladjunk, amíg el nem fogy a gyümölcs, valamint a fele mennyiségű, azaz 20 dkg méz.  A mézes, fűszeres aszalt szilvát öntsük fel annyi vodkával, amennyi ellepi. Zárjuk le, és 3-4 napra állítsuk hűvös, sötét helyre. Időnkét jól rázzuk össze. Pár nap múlva, miután a szilvaszemek már megduzzadtak a mézes, vaníliás alkoholban, és már jól átadták az ízüket neki, a maradék 2o deka mézet főzzük össze, kavargatva 2 dl vízzel. Várjuk meg, hogy a mézes víz langyosra hűljön, azután öntsük rá a szilvára. Az egészet jól keverjük el, és néhány gyógyszertári gézlapon keresztül átszűrve töltsük tiszta, csinos, kicsi üvegekbe.

Tipp: Az üvegeket kidekorálhatjuk, és ajándékba is adhatjuk. Üvegekben több hétig is eláll ez az alkoholos finomság. Ha van otthoni aszalónk (vagy olyan kísérletező kedvűek vagyunk, hogy sütővel próbálkozunk), akkor friss szilvát is használhatunk.