Európai Hidak - francia napok a Müpában - Socfest

Európai Hidak – francia napok a Müpában

Olvasási idő: 2 perc

2016-ban Franciaország áll a Müpa és a Budapesti Fesztiválzenekar (BFZ) közös kezdeményezése, az Európai Hidak 2016 fesztivál fókuszában. Az eseménysorozat szeptember 21. és 28. közötti, a korábbi évekhez képest gazdagabb programjában a BFZ nagyzenekari koncertjei, kortárs és barokk estje mellett a 20. századi francia kultúra olyan markáns egyéniségei teszik tiszteletüket a Müpában, mint Michel Legrand és Jean-Luc Ponty.

A világzenei újhullámos La Gâpette a breton kultúra képviseletében érkezik, a Transzakció című irodalmi performansz-est meghökkentő és gondolatébresztő élményt ígér, és itt látható először a Gergye Krisztián Társulat Lautrec táncolni fog című darabjának bemutatója is. A fesztivál családi programján Igor Stravinsky francia svájci tartózkodásának egyik legjelentősebb munkája, A katona története elevenedik meg eredeti nyelven, magyar felirattal.

„Az európai család azt jelenti, hogy minden ember egyformán fontos, mindenki egyformán szerethető, mindenki egyforma esélyű. Nincs semmi különbség se nemzetiség, se vallás, se bőrszín, se származás miatt. Emberek vagyunk valamennyien, családtagok.” Fischer Iván

A Budapesti Fesztiválzenekar és a Müpa közös rendezvénye, az Európai Hidak fesztivál minden évadnyitánynak izgalmas ízt ad.
 A fesztivál ihletője és mozgatórugója minden évben egy olyan ország, amely sokszínű, gazdag kultúrával és komoly zenei hagyományokkal rendelkezik. 2013 őszén a cseh, 2014-ben a német melódiáké volt a főszerep, 2015-ben osztrák szomszédainkhoz kerülhettünk közelebb. Ezúttal Franciaország kulturális finomságai kerülnek a középpontba.

A programsorozat keretében a jól megszokott nagyzenekari, barokk és kortárs hangversenyeken kívül a könnyedebb világzenei és jazzkoncertek hangulatába is belekóstolhat a közönség. Fischer Iván többek között olyan zeneszerzőket válogatott a programba, mint az impresszionista Debussy és Ravel, az általuk lefektetett hagyományok 20. századi képviselője, Dutilleux vagy a főleg zongoradarabjairól ismert Erik Satie. A rendezők meggyőződése, hogy nagy szükség van az európai népek közötti bizalomra és barátságra, ennek erősítésére pedig tökéletes eszköz a művészet. Ahogy Káel Csaba, a Müpa vezérigazgatója fogalmaz:

„Az Európai Hidak fesztivál arra hívja fel a figyelmünket, hogy milyen gazdag családban élünk az európai az európai közösség tagjaiként. Meg kell ismerni egymás kultúráját, ezen keresztül is bepillantva egymás életébe, hogy tudjuk, kivel milyen alapokon építhetünk közös jövőt.”

További információk a Müpa és a fesztivál honlapján.