Kockázat nélküli időutazás - Socfest

Kockázat nélküli időutazás

Olvasási idő: 4 perc

Az EFOTT tavalyi sajtótájékoztatóján kiderült, mennyire fontossá vált, hogy külföldi fellépőkkel színesítsék a programkínálatot, Dévényi Tibi bácsi pedig elmondta, hogy a retró igazán fontos a mai fiataloknak. Bár nem feltétlen ugyanarra a korra gondoltak, de akik szeretnének utazni az időben, azok megtehetik.

A tér-idő kontinuum megbolygatása veszélyes dolog – ezt tudja mindenki, aki látta a Vissza a jövőbe trilógia bármelyik epizódját. Ettől függetlenül van néhány olyan előadó, akit szívesen megnéznénk élőben, mert anno, amikor fénykorukat élték, vagy nem jártak hazánkban, vagy nem volt lehetőségünk meghallgatni őket. No nem kell semmilyen high-tech cuccot beszerezni, csak egy EFOTT hetijegyet, hiszen a fesztiválon egy külön sátorban tombolhatnak az időutazók. Az éppen összeálló, így potenciális fellépők listája évről-évre bővül, így találkozhatunk már ismerős csapattal, de lesz frissítés is.

Vengaboys

Boom-boom-boombasztikusan robbant be 1997-ben a holland eurodance csapat és az Up & Down című számukkal taroltak is rendesen, majd a We like to party-val folytatták. Nem csak az öreg kontinensen, hanem Amerikában és Japánban is nagy sikereket értek el. Első albumukat kétszer is ki kellett adni. A 2000-es évek elején jelent meg a The Platinum Album nevű lemezük, amivel egy jó ideig még komoly sikereket értek el, ám erről a negyedik maxi már nem jött be az embereknek, az ötödik, lassú számot tartalmazó kislemez pedig mondhatni “bukás” volt. Ezután még próbáltak életet lehelni az együttesbe, amelyben a tagcsere is megindult (terhesség és szólókarrier okán), de 2002-ben befejezték a közös munkát.

A Wiki szerint 2006-tól újra próbálkoznak, de inkább 2010-től vannak ismét színpadon. Írtak új számot és komoly showműsorral turnéznak. Ami az új klipből is szembetűnhet, hogy olyan, mintha nem telt volna el több, mint tíz év. Ezek tök ugyanúgy néznek ki! Megfigyelve a csapat leírását az is kiderül, hogy az egyik srácon kívül – aki stewardnak állt -, az eredeti felállással lépnek színpadra. Így talán még biztosabb, hogy aki szerette őket anno, annak most is nagy élmény lesz a Venga-show.

Haddaway, Brooklyn Bounce, Mr. President

Ők hárman viszont már visszatérő vendégek nálunk. A trinidadi illetőségű Haddaway először Szolnokon billegtette meg az emberek fejét az 1992-ben született What is Love című slágerével. A nulladik napi dzsembori “külföldi nagy-ként” volt színpadon, és ugyan több nótával is készült, de nagyon egyértelmű volt, hogy neki a fent említett dal volt az, ami igazán meghozta a hírnevet. De a fazon folyamatosan viccelődött és produkálta magát, így felejthetetlen volt az előadása. (hosszasan kerestem a Youtube-on másik általam ismert számát, de nem találtam – a szerk.)

efott_bbounce_P1080345A következő évben már sokkal inkább a techno felé fordultunk és egy hatalmasat bulizhattunk a Brooklyn Bounce – mondjuk ki – haknijára. A csapat 1996 óta folyamatosan pörög, bár nekik is volt olyan időszakuk, ahol csak a régi számaikat porolták le és bújtatták némileg új köntösbe. A velencei fellépésükről talán az maradt meg a leginkább, ahogy a nagydarab fekete “énekes” pózol a fotósoknak.

Tavaly pedig a Mr. President adott egy fergeteges partit. Talán ők a legöregebbek, a Wikipedia szerint 1991-ben kezdték a “brémai muzsikusok”. Az első albumukra ugyan 1995-ig várni kellett, de utána az ezredfordulóig minden évben publikáltak egy lemezt. A tavalyi koncert sajnos kimaradt, de ami videót találni róla a Youtube-on, az mind azt bizonyítja, hogy ők is nagyon jó bulit csapnak.

Hazai felhozatal

Korda Györgyöt és Balázs Klárit szerintem nem kell senkinek bemutatni. Mindenki Gyuri bája ’58 óta a színpad ördöge. A 2000-es évek elején, amikor a Szigeten elindult ez a fajta retróhullám, még Szandival és Csonka picivel váltották egymást, ám mára csak ők ketten maradtak. Hogy mi lehet a titkuk? Az a báj, ami belengi a színpadot, az időtálló és a mai kor igényeinek megfelelően áthangszerelt dalok.

A Bon-Bon zenekar már a ’90-es évek elején elindult. Szolnoki Péter és Török Tamás duója tizenhárom albummal örvendeztette meg rajongóit, de számtalan reklám- és főcímdalt is írtak, amelyből talán a legemlékezetesebb a Valami Amerika nyitódala. Illetve a most hangoztatott “Haverok, foci, szamba” szlogen eredetije, ami “Haverok, buli, Fanta” néven volt reklámszöveg, majd a Fantát a szamba váltotta, hogy Bon-Bon kislemez legyen belőle.

Fellép még Betty Love, aki 2000-ben a Repülj tovább című számmal indította be szólókarrierjét, miután a Soho Party feloszlott. Nagyjából ugyanabban az időszakban kezdte a működését a Splash! zenekar is. Legismertebb számuk talán a Tedd fel a kezedet című, már-már örökzöld darab. Kisebb-nagyobb kihagyásokkal négy nagylemezt adtak ki, de a későbbiekben zenei közreműködőként is feltűntek, mostanában pedig újra haknizgatnak kicsit.

Ők a délutáni felhozatal, akiket majd a külföldi sztár követ. Utána viszont ismét egy-egy hazai formációé a színpad, hogy megalapozza a hangulatot Dévényi Tibi bácsinak.

Fellép például a Fiesta zenekarból Csordás Tibi. Ők a latinos lendületű dalaikkal lopták be – többnyire – a lányok szívébe magukat. A kéttagú csapat nem csak együtt értek el nagy sikereket, külön-külön is zsebeltek be díjakat. Szintén színpadra lép a héten a leginkább techno-punk-nak titulált Kerozin is. Tagjai egy közös munka folytán ’96-ban találtak egymásra, majd hamar zenekart alapítottak. A Kerozin nevet viszont csak ’98-ban vették fel, miután egy koncerten a “Kismalac, kismalac engedj be” kezdetű mondókával hergelték a közönséget, ami annyira jól sikerült, hogy másnap már ezen a dalon dolgoztak. Rengeteg népszerű dalt írtak, amit még ma is üvölteni szokott a közönség, miközben a falhoz állítják agysejtjeiket.

Az aktív évek tekintetében kissé kilóg a sorból a Happy Gang, akik ’93 és ’99 közt élték fénykorukat. Öt (plusz egy best of) albumot, és számtalan hatalmas slágert hagytak az utókorra, amik közt van pörgős, eurodance és lírai lassú szám is. ’96-ban az év zenekara díjat is bezsebelték. 2011 óta hakniznak újra, a retrópartik kedvelőinek legnagyobb örömére.

Máshogy, de szintén kilóg a sorból a Kozmix zenekar, akik már évek óta rendszeres fellépői az EFOTTnak (is). ’95-ben ők voltak az elsők, akik Magyarországon elkezdtek külföldön már nagy népszerűségnek örvendő happy-hardcore és rave számokat játszani, ami miatt sokáig a magyar Scooternek hívták őket, ám később ezt sikerült kinőniük. Rengeteg albumot és kislemezt adtak ki. Hatalmas slágereket írtak és rengeteg átdolgozást. Ami biztos, hogy az egyik legjobb házibulihangulatot tudják évek óta megteremteni.

efott_dt_P1080094Dévényi Tibi bácsi

“Tibi bácsi elintézi” – hallottuk a ’80-as ’90-es években oly sokszor és láttuk, ahogy röpködnek a pöttyös labdák. Tibi bácsi a ’70-es évektől áll a lemezjátszók mögött, és pörgeti a jobbnál jobb zenéket. Saját elmondása szerint, tavaly volt a hetedik EFOTT-ja, amit kifejezetten élvezett, hiszen a táncolni vágyó fiataloknak örömmel szolgáltatja a diszkószámokat. Úgy gondolja, hogy aki még nem ismeri ezt a stílust, annak az ő bulija a legjobb lehetőség találkozni vele. Védjegye a pöttyös labda, amiből a tavalyi fesztiválon repült el az ezredik. Ugyan minden este nagyjából ugyanazt a szettet játssza, de legalább egy estén érdemes meglátogatni, mert hatalmas bulit szokott összehozni.