Medvehagyma minden napra - Socfest

Medvehagyma minden napra

Olvasási idő: 2 perc

A medvehagyma talán nem régóta került a magyar konyha használatába, ám finom, szolid íze miatt legalább egyszer megéri kipróbálni. Csak az önkéntes “levadászásnál” vigyázni kell arra, nehogy összekeverjük a gyöngyvirág levelével!

 

Medvehagyma levesleves

Hozzávalók

  • fél kg medvehagymalevél
  • 1 liter víz
  • 1 üveg fehérbor
  • 5 tojássárgája
  • pirított kenyérkocka
  • olaj
  • 2 kiskanál keményítő

Vágjuk félbe a medvehagymát, pároljuk meg olajban, majd engedjük fel vízzel, és főzzük fél órán át. Oldjuk fel a borban a keményítőt és öntsük a leveshez. Utána keverjük el benne a tojássárgáját. Tálaljuk pirított kenyérkockákkal.

Tipp: A hagyma egy részét helyettesíthetjük újhagymával is, és a levest ízesíthetjük tarkaborssal.

 

Rakott medvehagyma

Hozzávalók

  • 70 dkg medvehagymalevél
  • 6 evőkanál zsemlemorzsa
  • 20 dkg gomba
  • 10 dkg margarin
  • 10 dkg sárgarépa
  • 4-5 evőkanál olívaolaj
  • 2 dl tejföl
  • 5 dkg trappista sajt
  • petrezselyem, só, bors ízlés szerint

Főzzük meg a leveleket, majd csepegtessük le őket. Pároljuk puhára a sárgarépát és a gombát olajon (beledobhatjuk az apróra szaggatott petrezselymet is). A margarin felével kenjük ki a tepsit, szórjuk bele a zsemlemorzsa felét, és rendezzük el benne a kinyomkodott medvehagyma fele részét. Hintsünk rá kevés borsot, kenjük rá a tejföl 1/2-ét. Fedjük le a tetejét a medvehagyma másik felével és a maradék zsemlemorzsával. Végül adjuk hozzá a visszamaradt tejfölt. A margarint apróra tördelve tegyük rá, majd reszelt sajttal hintjük meg a tetejét.

Tipp: Ez a fogás így egy köret csupán, ha kiadósabb ételt szeretnénk, vegyünk lasagne lapokat, és ugyanúgy pakolgassuk egymásra a hozzávalókat, mint a receptben.

 

Medvehagymás pogácsamedvehagymás pogácsa

Hozzávalók

  • 50 dkg finomliszt
  • 25 dkg margarin
  • 2 tojás
  • 2 dl zsíros tejföl
  • 1 dl tej
  • 2 dkg élesztő
  • 2 teáskanál cukor
  • 1 csokor medvehagyma
  • reszelt sajt, só

Morzsoljuk el a lisztet a margarinnal, keverjük bele a tejfölt és egy tojást, majd óvatosan sózzuk meg. Langyos tejbe tegyünk cukrot, és futtassuk meg benne az élesztőt, majd öntsük a masszába és gyúrjuk tésztává. Az apróra vágott medvehagymát is adjuk hozzá. A tésztát pihentessük egy tálban 2 órán át, hűvös helyen. Lisztezett tésztán nyújtsuk ki és hajtogassuk. Minden hajtás után hagyjuk 20 percet állni – ezt a metódust legalább háromszor ismételjük meg. Ezután újból nyújtsuk ki, majd vagdossuk be a tésztát, és pogácsaszaggatóval (vagy kis átmérőjű pohárral) szaggassuk ki. A formákat helyezzük nagyjából egy centi távolságba egymástól egy sütőpapírral kibélelt tepsibe, és süssük 180 fokos sütőben aranybarnára.

Tipp: Szúrópróbával ellenőrizzük a pogácsákat: ha nem ragad, akkor már jó.