Öt nemzeti év - Socfest

Öt nemzeti év

Olvasási idő: 3 perc

A Csáki Judit gondozásában, szeptember elején megjelent könyv körülbelül két hét alatt a népszerűségi listák elejére ugrott. Bár már régóta megtalálható a könyvesboltok polcain, és valószínűleg rengeteg színházkedvelő olvasta már. Az én olvasmányaim között is körülbelül két hétig fetrengett – időhiány miatt -, így most ért meg bennem egy ajánló/kritika/vélemény. Sokan gondolhatják: húzzunk le még egy bőrt a keservesen meggyászolt Nemzeti Színházról.

Nem. Ez a könyv nem egy szenzációhajhász, bulvárhírekből megélő és celebnek nevezett ember életét elmesélő sikersztori. Ez a könyv egy logikusan felépített, szakmai érvekkel jól alátámasztott olvasmány, már-már néhol színházi tankönyvszagú – de semmiféleképpen sem unalmas, s amelynek elkészítése valószínűleg sok időt és kutatást vett igénybe a színikritikusként tevékenykedő Csáki Juditnál is.

A könyv hat fejezetből áll (plusz előszóból, meg egy utószónak vett Parti Nagy Lajos írásból és függelékből, jegyzetekből valamint képjegyzékből). Öt értelemszerűen az Alföldi Róbert által vezetett Nemzeti Színház öt évadát taglalja, az utolsó, a Nemzeti dráma című fejezetben pedig kollégák, barátok, kritikusok fejtik ki – az egyébként összecsengően pozitív – véleményüket az öt évadról. Megszólal többek között Ascher Tamás, Stohl András, László Zsolt vagy Molnár Piroska, de beszél Vörös Róbert, dramaturg is, aki az alkotói folyamatban vett aktívan részt Alföldivel együtt. Sőt, egy néző szemszögéből is megvizsgáljuk a nagy kérdést: mit adott nekünk a Nemzeti Színház?

A könyvhöz egy függelék is járul, amelyben az öt év alatt bemutatott darabok szereplői, munkatársai és a költségvetésre irányuló adatai szerepelnek. Ezen kívül a szerző felsorolta az összes vendégjátékot, egyéb eseményeket is, mint például felolvasóesteket vagy kiállításokat.

A könyv teljesen kritikus szemmel íródott – hiszen Csáki Judit a szakmáját gyakorolta – így tehát nem ömlengéseket olvasunk arról, amit Alföldi csinált. Szó se róla, bármi, amihez ő nyúl, az csakis jó lehet. Az évadokat taglaló leírásokat egyébként maga Alföldi Róbert szakítja meg néha, egy-egy memoárszerű visszaemlékezéssel, reflexiókkal, nyílt bocsánatkérésekkel és köszönetnyilvánításokkal.

A Nemzeti Színház két sarkalatos pontjára is kitérőt teszünk: Alföldi egy enyhén és ízlésesen megfogalmazott coming out-tal egybekötve magyarázza a sokat támadott homoerotikus darabokat. Hogy miért, hogyan és miképp tűzte őket műsorra, és miért fontos ezekről beszélni. A másik pedig a meztelenkedés kérdése, amely szintén egy állandó támadási platform volt az igazgatót vagy a színházat kritizálóknak. Erre is választ, magyarázatot kapunk.

Az Alföldi színháza egy nyílt és őszinte beszámoló arról az öt évről, amely maradandó lesz a magyar színháztörténetben, akármennyire is nem tetszik az ellenszegülőknek. Aki szaftos magánéleti titkokra vágyik Alföldi vagy bármelyik ex-Nemzetis színész életéből (például Stohl András börtönben eltöltött hónapjairól), az ne ebben a könyvben keresse őket. Csáki Judit könyve egy komplex leírást ad arról, hogyan fogadták 2008-ban Alföldi Róbertet, hogyan fluktuálódott a Nemzeti megítélése, hogyan igazodott az intézmény a ő nevéhez. Arról, hogy mit adott nekünk, nézőknek, hogy az igazgató, a társulat tagjai hogyan élték meg a változást, majd Alföldi Róbert leköszönését és búcsúját az igazgatói széktől.

Van egy kis politikai kitekintés és esélylatolgatás a könyv végén megjelent hosszú interjúban Alföldi Róberttel, aki – bármilyen meglepő – motivált és dolgozni vágyik. Munkaterápia? Lehetséges. Alföldi Róbert nemzetis rendezését, a Mephisto-t a Vígszínházban november 8-tól láthatjuk, majd Újvidékre megy dolgozni, végül a Radnóti Miklós Színház évadját zárja Csehov: Platonov című előadása, az ő rendezésében. Mindezek mellett jelenleg az X-Faktor mentorjaként egyengeti az énekesek útjait. A szerencsés nézők pedig az Átrium Film – Színházban láthatják színpadon a Vaknyugat és az Igenis, Miniszterelnök úr! című darabokban, valamint a Rózsavölgyi Szalonban Az utolsó óra című előadásban, Jordán Tamással.

Csáki Judit: Alföldi színháza – Öt nemzeti év
Kiadó: Libri Könyvkiadó Kft. 
Kiadás éve: 2013
Ár: 3990 HUF