Borzongatás felsőfokon - Socfest

Borzongatás felsőfokon

Olvasási idő: 3 perc

Ryan Murphy és Brad Falchuk (Kés/alatt) úgy gondolták, itt az ideje egy újabb sokkoló sorozattal előállniuk, ami egyedi vizualitással rendelkezik, izgalmas, középpontjában pedig a szorongás áll. Így született meg az Amerikai Horror Story, ami egy komolyan átgondolt pszicho-thriller, sötét és vérfagyasztó történettel, rémisztő karakterekkel és pár tucat horrorklisével meghintve.

Máris felmerülhet a kérdés, akkor ez most horror vagy thriller? Én azt mondanám, hogy az utóbbi, ugyanis nem az ijesztgetés a cél, hanem a borzongatás. Egy egész évadon át, mesterien megoldva. A sorozat legizgalmasabb újítása az antológikus szerkesztés, vagyis minden évad egy teljesen különálló történet, a szereplőgárda viszont változatlan, az egyes színészek évadonként más-más karakter bőrébe bújnak. Ez kihívást ad mind a színészeknek, mind a készítőknek, és persze nekünk, nézőknek is.

Egy nem mindennapi amerikai család – az első évad szereplőgárdája

Egy nem mindennapi amerikai család – az első évad szereplőgárdája

A sorozat eddig két sikeres évadot élt meg, a harmadikat pedig e hónapban kezdi el sugározni az amerikai FX csatorna. Csatlakozni bármelyik évad elején lehet, mivel mindegyik külön egy kerek egész, a hangulat viszont mindig misztikus és borzongató.

Az első évad története egy kísértetjárta ház köré fonódik. A válságban lévő Harmon család kénytelen Bostonból Los Angelesbe költözni; a félrelépő pszichológus férj (Dylan McDermott), az elvetélt és elárult feleség (Connie Britton), illetve az ereit vágó depressziós tinilány (Taissa Farmiga) egy igazi horrorban találja magát. Új házuk életre kel, és rémisztő volt lakói elkezdik felfedni magukat. Sorra jelennek meg a klasszikus műfaji toposzok: sorozatgyilkosok, mutáns a pincében, kísértetek, nemi erőszak; gyakorlatilag felsorakozik a legtipikusabb horrormotívumok tömkelege, de általuk mégse lesz giccses, vagy túl sok, mert az adagolás teljesen átgondolt. A ház régi lakóit flashbackes kitekintések segítségével ismerhetjük meg, és egyre tisztább lesz a rejtélyes és összefonódó történet.

A színészek közül Jessica Lange (Nagy hal), Zachary Quinto (Hősök, Star Trek) és Kate Mara (House of Cards, 24) kiemelkedőek, játékuk teljesen magával ragadó és ösztönös. Ha ők szerepelnek egy jelenetben, egyszerűen nem lehet mást nézni, csak az ő mimikájukat, testbeszédüket. Ez feltűnt a kritikusoknak is, Jessica Lange a sorozatnak köszönhetően már nem „csak” Oscar, hanem Golden Globe és Emmy-díjat is tudhat a magáénak.

Jessica Lange és az ő “barátságos” tekintete

Jessica Lange és az ő “barátságos” tekintete

A második évad hangulata egyre sötétebb lesz, a helyszín pedig egy őrültek háza. 1964-ben járunk, de ahogy ez első évadban megszoktuk, itt is sokszor ugrunk az időben. Horrorisztikus elemekre most sem lehet panaszunk, feltűnik többek között egy bőrnyíró sorozatgyilkos, egy náci orvos, mutáns lények, ufók és maga az Antikrisztus is. A történet az elmebajjal foglalkozik, több szál segítségével ad betekintést az őrültség különböző fokaira. Mellékszereplőként megjelenik Joseph Fiennes (Szerelmes Shakespeare) és Franka Potente (A lé meg a Lola) is.

Ami ezt a sorozatot igazán különlegessé teszi az a nem mindennapi történetvezetés és az egyedi atmoszféra  kialakítása. Gyors vágások, rémisztő zörejek és a szó szerint őrült ötletek kombinálásából áll össze ez a horrorklisé-gyűjtemény.

Látszik, hogy a készítők hatalmas horrorfanatikusok, több filmből is nyertek ihletet (Ragyogás, Rosemary gyermeke), sőt valós eseményeket is felhasználtak (Fekete Dália gyilkosság, Columbine iskolai mészárlás) a történetmesélés során. Persze nem csak összeollózták a legismertebb, rémisztő, városi legendákat, de ők maguk is hozzáadtak egy elemet az univerzumhoz. A sorozatban többször is megjelenő fekete latex ruha olyan híressé vált, hogy Halloween alkalmával egyre többen öltöznek a szadomazo szerelésbe.

Eljött az október, és ezzel egy újabb fejezet is az Amerikai Horror Story-ban. A harmadik évad a boszorkányokkal fog foglalkozni a mai világunkban, lesz sok rettegés, rasszizmus, vudu papnő és zseniális Kathy Bates (A hivatal). Az alapanyag ígéretes, borzongatásra fel! Remélem, csatlakoztok hozzám.