A fejes káposzta igazi túlélő; jól viseli a hideget, ezért télen is biztosítja a vitaminszükségletet. Talán hamarosan beköszönt a tavasz, de addig is érdemes odafigyelni a tápanyagokra. Íme pár javaslat a káposzta izgalmasabb elkészítési módjára!
Lencsés, kolbászos savanyú káposzta leves
Hozzávalók
- arasznyi kolbászdarab
- 1 fej hagyma
- fél kg gyalult savanyú káposzta
- fél liter savanyú káposztalé
- fél liter víz
- 2 marék lencse
- só
Dinszteljük üvegesre a finomra vágott hagymát a kolbásszal, majd öntsük fel káposztalével és vízzel. Tegyük bele a káposztát plusz a megmosott lencsét, és főzzük addig, míg a lencse meg nem puhul. Ízesítsük sóval, esetleg borssal.
Tipp: Az ízvilágát megdobhatjuk még tejföllel.
Hozzávalók
- fél kg liszt
- 2,5 dkg élesztő
- 1 tojás
- 5 dkg vaj
- 4 dl tej
- kiskanál só
- 12 darab édesítőtabletta, vagy cukor (ízlés szerint)
- A töltelékhez: 40 dkg káposzta
- 4 dl olaj
- 2 evőkanál cukor
- só
- frissen őrölt bors
Vágjuk finom szálakra a káposztát: csapókéssel. Az olajat hevítsük fel egy lábasban, adjuk hozzá a cukrot és karamellizáljuk. Tegyük bele a káposztát, teljes lángon kevergessük, míg az összes nedvesség elpárolog és az étel megsül. Sózzuk, borsozzuk, majd hagyjuk kihűlni. Dagasszuk meg a tésztát; gyúrjuk össze a hozzávalókat, ezután kelesszük, majd osszuk el két adagra. Ha megdagadt, nyújtsuk négyszögletűre. Metéljünk belőle 10 x 20 cm-es négyzeteket, a közepükbe helyezzük a tölteléket és fordítsuk rá a másik részét. Nyomkodjuk le a széleket, és kenjük meg a batyuk tetejét tojással. Helyezzük el a kis falatkákat egy kiolajozott vagy vajazott tepsiben 2-3 centire egymástól, hogy legyen helyük tovább dagadni. Forró sütőben kezdjük a sütést, majd 10 perc után takarékon folytassuk, amíg szépen meg nem pirul a batyuk teteje.
Tipp: Sós verzióban is elkészíthető, ilyenkor kevesebb cukrot és több sót használjunk.
Almás káposztasaláta
Hozzávalók
- 40 dkg savanykás alma
- 30 dkg fejes káposzta
- 2 dl kefir
- 2 evőkanál olaj
- ízlés szerint ecet vagy citromlé
- cukor, só
- késhegynyi őrölt köménymag
Az almát kicsumázzuk és nagy lyukú reszelőn lereszeljük. Utána azonnal meglocsoljuk ecettel vagy citromlével, hogy meg ne barnuljon. A torzsa nélküli káposztát is lereszeljük, utána pedig megsózzuk. A kefirt keverjük el az olajjal, kevés citromlével, csipetnyi cukorral és köménymaggal. A dresszinget öntsük rá a káposztára, és adjuk hozzá az almát. Hűtőben érleljük két órán át időnként átforgatva.
Tipp: Kefir helyett natúr joghurt vagy tejföl is jó lehet. Sárgarépával szintén feldobhatjuk a salátát. Nyugodtan kísérletezhetünk különböző olajakkal, például a repce- vagy az olívaolaj jó választás lehet.