Kópé, itt a káposzta! - Socfest

Kópé, itt a káposzta!

Olvasási idő: 2 perc

A fejes káposzta igazi túlélő; jól viseli a hideget, ezért télen is biztosítja a vitaminszükségletet. Talán hamarosan beköszönt a tavasz, de addig is érdemes odafigyelni a tápanyagokra. Íme pár javaslat a káposzta izgalmasabb elkészítési módjára!

Lencsés, kolbászos savanyú káposzta levesLencsés káposztaleves

Hozzávalók

  • arasznyi kolbászdarab
  • 1 fej hagyma
  • fél kg gyalult savanyú káposzta
  • fél liter savanyú káposztalé
  • fél liter víz
  • 2 marék lencse

Dinszteljük üvegesre a finomra vágott hagymát a kolbásszal, majd öntsük fel káposztalével és vízzel. Tegyük bele a káposztát plusz a megmosott lencsét, és főzzük addig, míg a lencse meg nem puhul. Ízesítsük sóval, esetleg borssal.

Tipp: Az ízvilágát megdobhatjuk még tejföllel.

 

Káposztás batyuKáposztás batyu

Hozzávalók

  • fél kg liszt
  • 2,5 dkg élesztő
  • 1 tojás
  • 5 dkg vaj
  • 4 dl tej
  • kiskanál só
  • 12 darab édesítőtabletta, vagy cukor (ízlés szerint)
  • A töltelékhez: 40 dkg káposzta
  • 4 dl olaj
  • 2 evőkanál cukor
  • frissen őrölt bors

Vágjuk finom szálakra a káposztát: csapókéssel. Az olajat hevítsük fel egy lábasban, adjuk hozzá a cukrot és karamellizáljuk. Tegyük bele a káposztát, teljes lángon kevergessük, míg az összes nedvesség elpárolog és az étel megsül. Sózzuk, borsozzuk, majd hagyjuk kihűlni. Dagasszuk meg a tésztát; gyúrjuk össze a hozzávalókat, ezután kelesszük, majd osszuk el két adagra. Ha megdagadt, nyújtsuk négyszögletűre. Metéljünk belőle 10 x 20 cm-es négyzeteket, a közepükbe  helyezzük a tölteléket és fordítsuk rá a másik részét. Nyomkodjuk le a széleket, és kenjük meg a batyuk tetejét tojással. Helyezzük el a kis falatkákat egy kiolajozott vagy vajazott tepsiben 2-3 centire egymástól, hogy legyen helyük tovább dagadni. Forró sütőben kezdjük a sütést, majd 10 perc után takarékon folytassuk, amíg szépen meg nem pirul a batyuk teteje.

Tipp: Sós verzióban is elkészíthető, ilyenkor kevesebb cukrot és több sót használjunk.

 

Almás káposztasaláta

Hozzávalók

  • 40 dkg savanykás alma
  • 30 dkg fejes káposzta
  • 2 dl kefir
  • 2 evőkanál olaj
  • ízlés szerint ecet vagy citromlé
  • cukor, só
  • késhegynyi őrölt köménymag

Az almát kicsumázzuk és nagy lyukú reszelőn lereszeljük. Utána azonnal meglocsoljuk ecettel vagy citromlével, hogy meg ne barnuljon. A torzsa nélküli káposztát is lereszeljük, utána pedig megsózzuk. A kefirt keverjük el az olajjal, kevés citromlével, csipetnyi cukorral és köménymaggal. A dresszinget öntsük rá a káposztára, és adjuk hozzá az almát. Hűtőben érleljük két órán át időnként átforgatva.

Tipp: Kefir helyett natúr joghurt vagy tejföl is jó lehet. Sárgarépával szintén feldobhatjuk a salátát. Nyugodtan kísérletezhetünk különböző olajakkal, például a repce- vagy az olívaolaj jó választás lehet.