Mazsola-mantra - Socfest

Mazsola-mantra

Olvasási idő: 3 perc

Mi is készülünk az Karácsonyra, ám az alábbi fogások minden alkalommal ünnepi hangulatot kölcsönöznek. A mazsolát ugyan sokan nem szeretik, vagy csak önmagában eszik meg, de bemutatok három olyan receptet, amelyben harmonizáló elemként szolgál.

mazsola es kacsa

Forrás: http://www.stahl.hu/hu/

Mazsolás kacsamájpástétom

Hozzávalók

  • 30 dkg kacsamáj
  • 1 evőkanál nagy szemű mazsola
  • 1 evőkanál konyak
  • 5 + 10 dkg vaj
  • só és frissen őrölt bors

Szórjuk egy lábosba a megmosott mazsolát, öntsük fel konyakkal és annyi vízzel, hogy ellepje. Forrás után azonnal vegyük le a tűről, és hagyjuk a vízben hűlni a mazsolaszemeket. Serpenyőben olvasszunk meg 5 dkg vajat, és kevergetve pirítsuk meg a nagyobb darabokra vágott májat. Hűtsük langyosra, turmixoljuk össze a sóval, borssal és a 10 dkg vajjal, majd adjuk hozzá a konyakos mazsolát. Ha már krémes állagot nyert, tálalhatjuk, vagy lefedett edényben tároljuk hűtőben.

Tipp: Zöldfűszerrel is gazdagíthatjuk ezt a receptet, például tárkonnyal vagy rozmaringgal. Meglepő, de a barackbefőtt nagyon illik hozzá, de leginkább úgy, ha a májat nem pürésítjük, hanem feltétként tálaljuk és meglocsoljuk a konyakos lével összekevert, besűrített szósszal.

mazsola bulgurral

Forrás: http://izeselet.hu/

Mazsolás bulgur

Hozzávalók

  • 25 dkg (nagy szemű) bulgur
  • 10 dkg vaj
  • 10 dkg dió
  • húsalaplé vagy víz
  • tetszés szerinti mennyiségű mazsola

Vajon pirítsuk meg a bulgurt, majd öntsük fel háromszoros mennyiségű vízzel vagy alaplével. Sózzuk meg, és főzzük kb. 20 percig. A diót vágjuk durvára, pirítsuk meg szárazon egy serpenyőben. Amikor a bulgur majdnem elkészült – a főzési idő utolsó harmadában – tegyük bele a mazsolát. Ha megpuhult a bulgur, fedjük le tiszta konyharuhával és helyezzük rá a fedőt. Hagyjuk így puhulni 10 percig, levéve a tűzről. Keverjük hozzá a diót és a kevés vajat. Tálaláskor szórjunk rá még diót.

Tipp: Bulgur (vagyis tört búza, “török rizs”) helyett rizzsel vagy kölessel is kísérletezhetünk, a diót pedig lecserélhetjük kesudióra.

raisin cake

Forrás: http://allrecipes.com/

Mazsolás süti

Hozzávalók

  • 2 csésze víz és 1 csésze hideg víz
  • 2 csésze mazsola
  • 2 csésze kristálycukor
  • 4 csésze liszt
  • fél csésze olaj
  • 1 teáskanál őrölt fahéj
  • 1 teáskanál őrölt szegfűszeg
  • 1 teáskanál őrölt szerecsendió
  • 1 teáskanál szódabikarbóna
  • 1 tasak sütőpor
  • fél teáskanál só

A mazsolát főzzük meg 2 csésze vízben 15 per alatt, majd vegyük le a tűzről. Adjuk hozzá a mazsolához az olajat és a hideg vizet. Egy mély tálban keverjük össze a cukrot, a szódabikarbónát, a sót, a lisztet, a fűszereket és a sütőport. Amikor már nagyjából összeállt a keverék, adjuk hozzá a mazsolát is. A tésztát rendezzük el egy kb. 22 x 33 centiméter tepsibe, és süssük mintegy órán keresztül 175 fokra előmelegített sütőben. Szúrópróbával ellenőrizzük, hogy jól átsült-e.

Tipp: A tepsi lehet kisebb is, attól függően, milyen vastagra szeretnénk a süteményt, de figyeljünk ilyenkor a sütési időre is. Ha kényelmesebbek vagyunk, vehetünk kész mézeskalács-fűszerkeveréket, és szórhatunk belőle ízlés szerint.

Kiemelt kép forrása: magzsola.hu