Mi is készülünk az Karácsonyra, ám az alábbi fogások minden alkalommal ünnepi hangulatot kölcsönöznek. A mazsolát ugyan sokan nem szeretik, vagy csak önmagában eszik meg, de bemutatok három olyan receptet, amelyben harmonizáló elemként szolgál.
Hozzávalók
- 30 dkg kacsamáj
- 1 evőkanál nagy szemű mazsola
- 1 evőkanál konyak
- 5 + 10 dkg vaj
- só és frissen őrölt bors
Szórjuk egy lábosba a megmosott mazsolát, öntsük fel konyakkal és annyi vízzel, hogy ellepje. Forrás után azonnal vegyük le a tűről, és hagyjuk a vízben hűlni a mazsolaszemeket. Serpenyőben olvasszunk meg 5 dkg vajat, és kevergetve pirítsuk meg a nagyobb darabokra vágott májat. Hűtsük langyosra, turmixoljuk össze a sóval, borssal és a 10 dkg vajjal, majd adjuk hozzá a konyakos mazsolát. Ha már krémes állagot nyert, tálalhatjuk, vagy lefedett edényben tároljuk hűtőben.
Tipp: Zöldfűszerrel is gazdagíthatjuk ezt a receptet, például tárkonnyal vagy rozmaringgal. Meglepő, de a barackbefőtt nagyon illik hozzá, de leginkább úgy, ha a májat nem pürésítjük, hanem feltétként tálaljuk és meglocsoljuk a konyakos lével összekevert, besűrített szósszal.
Hozzávalók
- 25 dkg (nagy szemű) bulgur
- 10 dkg vaj
- 10 dkg dió
- húsalaplé vagy víz
- tetszés szerinti mennyiségű mazsola
- só
Vajon pirítsuk meg a bulgurt, majd öntsük fel háromszoros mennyiségű vízzel vagy alaplével. Sózzuk meg, és főzzük kb. 20 percig. A diót vágjuk durvára, pirítsuk meg szárazon egy serpenyőben. Amikor a bulgur majdnem elkészült – a főzési idő utolsó harmadában – tegyük bele a mazsolát. Ha megpuhult a bulgur, fedjük le tiszta konyharuhával és helyezzük rá a fedőt. Hagyjuk így puhulni 10 percig, levéve a tűzről. Keverjük hozzá a diót és a kevés vajat. Tálaláskor szórjunk rá még diót.
Tipp: Bulgur (vagyis tört búza, “török rizs”) helyett rizzsel vagy kölessel is kísérletezhetünk, a diót pedig lecserélhetjük kesudióra.
Hozzávalók
- 2 csésze víz és 1 csésze hideg víz
- 2 csésze mazsola
- 2 csésze kristálycukor
- 4 csésze liszt
- fél csésze olaj
- 1 teáskanál őrölt fahéj
- 1 teáskanál őrölt szegfűszeg
- 1 teáskanál őrölt szerecsendió
- 1 teáskanál szódabikarbóna
- 1 tasak sütőpor
- fél teáskanál só
A mazsolát főzzük meg 2 csésze vízben 15 per alatt, majd vegyük le a tűzről. Adjuk hozzá a mazsolához az olajat és a hideg vizet. Egy mély tálban keverjük össze a cukrot, a szódabikarbónát, a sót, a lisztet, a fűszereket és a sütőport. Amikor már nagyjából összeállt a keverék, adjuk hozzá a mazsolát is. A tésztát rendezzük el egy kb. 22 x 33 centiméter tepsibe, és süssük mintegy órán keresztül 175 fokra előmelegített sütőben. Szúrópróbával ellenőrizzük, hogy jól átsült-e.
Tipp: A tepsi lehet kisebb is, attól függően, milyen vastagra szeretnénk a süteményt, de figyeljünk ilyenkor a sütési időre is. Ha kényelmesebbek vagyunk, vehetünk kész mézeskalács-fűszerkeveréket, és szórhatunk belőle ízlés szerint.
Kiemelt kép forrása: magzsola.hu