Tökkel ütött receptek Halloween-ra - Socfest

Tökkel ütött receptek Halloween-ra

Olvasási idő: 2 perc

Örömmel konstatáltam, hogy hosszú idő után, végre a sütőtökkedvelők szintén felfedezték, hogy nem csak megsütve lehet elfogyasztani ezt a pompázatos zöldséget. Három olyan receptet kerestem, amik egyszerűen elkészíthetőek, és amilyeneket biztos nem kóstoltatok még.

 

Sütőtök puding

Hozzávalók

  • 25 dkg kimagozott, főtt sütőtök pürésítve
  • 15 dkg barna vagy nádcukor
  • 4 dl tejszín
  • 3 enyhén felvert tojás
  • 1,5 teáskanál vanília esszencia
  • 1 teáskanál őrölt fahéj
  • fél teáskanál őrölt szerecsendió
  • fél teáskanál só
  • késhegynyi őrölt gyömbér

A fent említett alapanyagokat jól összedolgozzuk. Kis pudingos formákat vajazunk ki, és megtöltjük őket a pürével. Előmelegített sütőben 190-200 fokon 55-65 percig sütjük, amíg a szúrópróbánál nem ragad semmi sem a hurkapálcikára.

Tipp: A tányér mellé tehetünk tejszínhabot, porcukrot, vagy akár vanília fagylaltot is, illetve fahéjasat. Utóbbi esetben kevesebb fahéjat tartalmazzon a desszert.

 

Sütőtökrudacskák parmezánnal

Hozzávalók

  • 1 sütőtök 1,5 centi vastag csíkokra vágva
  • liszt
  • tojás
  • zsemlemorzsa
  • reszelt parmezán
  • olaj

A sütőtökcsíkokat panírozzuk be a jól bevált módon: sózzuk, majd forgassuk lisztbe, utána kissé felvert tojásba, végül pedig zsemlemorzsába. Bő, forró olajban süssük ki, és frissen kivéve szórjuk meg a parmezánnal.

Tipp: A sütőtök meglepően jól illeszkedik más ízekhez. Készíthetünk  joghurtból mártogatót a rudacskákhoz, chilivel és aprított korianderrel.

 

Sütőtökös gnocchí oregánós vajjal

Hozzávalók

  • 50 dkg burgonya
  • 50 dkg sütőtök
  • 4 dkg reszelt pecorino sajt
  • 10 dkg liszt
  • 2 tojássárgája
  • fél kiskanál szerecsendió
  • 6 dkg vaj
  • 6 dkg csípős szalámi
  • 1 citrom reszelt héja
  • 1 evőkanál citromlé
  • 8-9 ág oregánó
  • só, bors

A nagyobb kockákra vágott, megtisztított és meghámozott krumplit és sütőtököt 180 fokra előmelegített sütőbe helyezzük, megsózzuk és addig sütjük, amíg meg nem puhul. Amikor kihűlt, krumplinyomóval áttörjük (burgonyát nem pürésítünk gépben!), hozzáadjuk a lisztet és a pecorinót. Megszórjuk a szerecsendióval, összedolgozzuk, belekeverjük a tojássárgáját és tésztává gyúrjuk. Ezt 6 centi átmérőjű hengerré formázzuk, ujjnyi vastag korongokat vágunk belőle, amiket 3-4 perc alatt puhára főzünk lobogó, sós vízben, majd leszűrünk. A vajat felforrósítjuk (a vaj nem bírja a magas hőt, ezért hevítésnél mindig közepes lángon melegítsük!), az apróra szelt szalámit és az oregánó ágat edénybe tesszük, és 2-3 perig pirítjuk őket. A gnocchit a vajhoz keverjük, 4-5 perc alatt aranybarnára sütjük, rácsorgatjuk a citrom levét, beleszórjuk a héját, sózzuk, borsozzuk, majd összeforgatjuk.

Tipp: A gnocchit variálhatjuk más körettel. A vajas mártásban az oregánó nyugodtan helyettesíthető zsályával is.